Under Jämtland Outdoor Experience fick vi gå på Fabriksbesök hos Woolpower. Det tyckte jag var intressant så idag får du följa med och spana in bakom kulisserna. Med stora ögon gick jag runt bland stickmaskiner, pratade med sömmerskor och skräddare och såg hur strumpor, tröjor och underställ blev till. Från trådrulle till färdigpacketerad produkt. Här i fabriken är det en och samma sömmerska som syr en produkt och viid slutet sätter han eller hon på en namnlapp med sitt namn på den färdiga tröjan. När vi konsumenter sedan köper plaggen i butiken så går det att ta fram lappen och titta efter texten ”Sewn by..” och så står det namnet på den som skapat just den här tröjan. Jag jobbar till vardags med HR-frågor och en av mina nördigaste favoritteorier handlar om det här med arbetstillfredsställelse och att hitta mening med hjälp av jobbet. Och en av de faktorer jag tror är både hälsofrämjande och meningsskapande är just att vara en del utav en hel process, att vara med från början till slut. Det finns en stolthet i att sätta sitt namn på produkten. ”Det här är mitt hantverk.” ”Med all den erfarenhet och kompetens jag har så är det här den färdiga produkten.” Något att vara stolt över. Att bli klar. Vad jag försöker säga är att – Det är KUL att se att företaget är stolta över och lyfter fram de anställda. Och att det finns företag som har kvar produktion i Sverige.

Någonting jag reagerade väldigt positivt på var att komma in i fabriken och träffa de anställda som sitter och syr plagg, tvättar dem och hanterar de stora stickmaskinera. Det var positiv stämning mellan de som arbetar ute på golvet.

Varje söm är sydd på maskin för hand och plaggen är formade efter att ha så få sömmar som möjligt. Det håller nere produktionskostnaderna för plaggen – men är kanske också svaret på varför mina långkalsonger ser lite smålustiga ut omkring rumppartiet 😀

namnlost-153

namnlost-154

Inte en minst så liten faktor för arbetsförhållandena är att de anställda får månadslön. Vanligt i branchen – utefter vad jag har förstått – är att man jobbar på ackord och att sömmerskorna får betalt för varje färdig produkt. Risken med ackord-avlöning är att plagg som inte håller måttet ändå går vidare till slutkund för det finns incitament att göra fler snarare än att göra rätt. Här är risken snarare det omvända. Produkterna håller kvalitet långt över företagsstandard – för det är enda tänkbara för den som har sitt namn på namntaggen.

Läs mer via dessa länkar:

Författare Angeliqa

5 Kommentarer

  1. härligt att höra om deras stolthet över sitt hantverk, själv har man ett jobb där det helst inte ska synas att jag har arbetat..då har jag gjort ett bra jobb för syns det så har jag oftast gjort bort mig..

  2. Rania {Rowan Tree} Svara

    Heja Woolpower alltså! Utöver att deras produkter är snygga, bekväma och funktionella så gillar jag verkligen hur de tänker och arbetar, både bär det kommer till människors rättigheter och hållbarhet – det är fint att se!

    Vi har ju inte så långt dit från där vi bor så jag hoppas på att kunna göra ett besök i butik + fabrik snart jag med 🙂

  3. Pingback: Studiebesök i Knivfabriken - Morakniv Adventure - Vandringsbloggen

Kommentera

Spara