Det bokstavligen dimper ned Outdoor-kataloger i min brevlåda just nu. Det som är intressant är hur väldigt olika klädlinjerna ser ut. Haglöfs och Norröna satsar på riktigt starka färger medan Fjällräven och Barbour har mer jordnära kollektioner. Idag presenterar jag några normbrytande klädnyheter för vandring och friluftsliv. Mossgrönt eller limegrönt, vad är din favorit i höstmörkret?

Vågar du matcha en rosa jacka, med tejpade sömmar i gult, tillsammans med ljusblå skalbyxor och limegröna trail-runningskor? Eller föredrar du grova kängor, bruna byxor, grön skjorta och hängslen tillsammans med en jacka du behöver vaxa för att den ska vara vattenavvisade? Det finns otaliga märken som tillverkar kläder för friluftsliv i olika former. Tanken med det här inlägget är inte att vara heltäckande på något vis. Jag vill däremot visa på två tydliga trender inom kommande höst och vinters friluftsmode. Här kommer min snabb-guide till dig!

Färgstarka kollektioner – Våga sticka ut!

Norröna

Naturkompaniet presenterar Norrönas Falketind. Härligt färgglada plagg till höstens turer. Färgglada kläder har synts rätt så länge inom sportmodet. På mitt gym är det inte ovanligt att se färger matchas hejvilt. Det är inga problem att matcha gult och rosa ihop med varandra – ju galnare kombinationer desto bättre. De här tankarna har nu kommit även till outdoor-modet. Det märks klart och tydligt inför kommande kollektioner både från Norröna och Haglöfs. Den här hösten kan bli både munter och färgstark, det är helt upp till dig hur du vill matcha!

Norröna Falketind Norröna bjuder just nu bara på glimtar av sin vinterkollektion. Det enda som är helt säkert är att det är starka färger som väntar. Den 30 November 2013 släpps Norröna Falketind med rosa, blå, lila och knallgröna kläder. Här kan du kombinera byxor och jackor till de mest glädjefyllda kombinationerna. Det tycker jag skulle vara härligt att se en mörk, grå novemberdag. Våga vägra mossgrönt!

Haglöfs Intense Hela höst- och vintersortimentet presenteras med färgstarka dragplåster hos Haglöfs. Haglöfs har tagit fram en serie som heter Haglöfs Intense – det är funktionskläder för höginteniva aktiviteter med färgstark design. De presenterar också matchande skor för trail running i samarbete med skotillverkaren Asics. Det här är kläder som håller långt in på höstkanten. Med rätt mellanlager kan de användas kyliga vinterdagar. Som alltid så finns det inga dåliga väder, det gäller bara att klä sig rätt. Jag fortsätter att tjata om lager-på-lagerprincipen. Med underställ, fleecetröja och en bra skaljacka klarar man sig hur långt som helst – året om!

Jordnära kollektioner – Säkra kort!

Barbour

Naturkompaniet visar höstens nyheter från Barbour. Härliga bruna, gröna och rutiga kläder. Det har länge talats om att det är svårt att sälja andra färger än mossgrönt i Sverige. Det verkar finnas starka band mellan friluftsliv och de mer jordnära färgerna grön och brun. Det är säkra kort, svänger väldigt lite mellan säsongerna och är tacksamma att matcha med varandra. En fördel med de här mer jornära färgerna är att det är svårt att tröttna på dem. Jag haft det mesta av min friluftsutrustning sedan 2008 och det mesta håller hög kvalitet fortfarande, därför tycker jag att det är viktigt att hitta kombinationer av färger som håller länge och så ska de såklart vara anpassade efter aktivitet. I svensk skogsterräng skulle jag inte vilja ha vita byxor en regnig och lertät vandring men de fungerar desto bättre på utlandsresan. Fjällräven och Barbour presenterar snygga kollektioner både för fritids- och friluftsbruk.

Barbour Classic Barbour har moderna klassiker för uteliv i jordnära färger. Med lång tillverkningstradition i östra England för produkter med lång hållbarhet. Exempelvis Classic Beaufort Jacket. Användningsområde för de här jackorna? Jag tänker direkt på de där långa höstpromenaderna på landet. Kanske med en hund, kanske med en fikapaus på ett slott eller en herrgård. Jag tänker däremot inte på hiking med 20 kilos ryggsäck. Inte alls så.

Fjällräven Numbers Jag tycker att Fjällräven hittat helt rätt med sin nya serie med serien Fjällräven Numbers, det är en kollektion med mossgröna och mörkgrå kläder skapade för att hålla under lång tid. Dessutom har Fjällräven tagit hänsyn till tillverkningsprocessen i kollektionen så att det ska vara så låg miljöpåverkan som möjligt. De här kläderna skulle jag kunna adoptera till min garderob. De är stilrena, de är ruffliga och de finns i dam-modell! Underbart att även damsidan har den där härligt slitstarka och råa ytan, redo för många års användning. Vad är din höstfavorit? Vad tänker du på när du ska köpa friluftskläder? Skriv dina åsikter i kommentarsfältet!

Författare Angeliqa

3 Kommentarer

  1. Nu är jag inte ute och vandrar direkt utan laddar för att börja nästa år men mina favoriter utifrån det här inlägget är ju helt klart Barbour’s kläder ursnygga (skulle kunna ha dem till vardags också!). Dock känns det ju ganska bra om man skulle ha färgglada kläder om man skulle gå vilse 🙂

  2. Att kalla barbour för fridluftskläder är fan att ta i.

    • Jag håller med, det är friluftskläder men kanske mer för att strosa i skogen kontra nordiskt friluftsliv á la bära tält och sovsäck med ryggsäck i fjällen. Barbour gör även kläder för viss typ av jakt samt flugfiske. Men också mkt mode så klart.

Kommentera

Spara