Idag redar jag ut lite frågetecken kring hur det är med mobiltelefonens täckning egentligen.

Det är inte säkert att du kan använda mobiltelefonen på fjället. Det beror på att det inte finns telenät utbyggda överallt och att det är väldigt stora avstånd i terrängen. Det finns bättre täckning nära städer och längs med trafikerade vägar. Oftast har Telia bäst täckning när det kommer till mer avlägsna platser.

När jag vandrade St Olavsleden fanns det täckning hela vägen från Sundsvall till Trondheim vilket gjorde att jag kunde uppdatera blogg och sociala medier live hela vägen. Men i Abisko och längs med Kungsleden Sveriges norraste delar är det längre mellan stationerna och efter Kebnekaise någonstans så var det radioskugga. Samma sak gällde för SJ-tåget till Åre. Det blev en praktisk övning i Hikefulness.

Tänk på att:

  • Mobiltelefonen är känslig för kyla
  • Kartappar är jättebra – men ha också med fysisk karta och kompass
  • Läs på om fjällsäkerhet innan du ger dig ut
Författare Angeliqa

4 Kommentarer

  1. Väderprognos i fjällen fungerar oftast inte via appar även om täckningen är bra, säkrast är en mobiltelefon med separat radio och glöm inte lurarna.

  2. Hej! Jag har just bloggat om vandringens inre och yttre dimension. Se nedan. Min erfarenhet är att samspelet mellan den inre och yttre vandringen försvåras när man har mobiltäckning så jain förhoppning är att vissa leder även fortsättningsvis blir ”mobilfria zoner”. Tack för en inspirerande blogg!

Kommentera

Spara