I Finland finns det tre miljoner bastu, det är allt från tältbastus till riktiga träbastus. Man akn nästan säga att det är lika viktigt och självklart för en finländare att ha en bastu som det är för andra att ha en tvättmaskin. Ofta finns en gemensam bastu i lägenhetshus som kan bokas mellan grannarna, i de större städerna finns publika bastus och privata bastuklubbar och alla de finländare som har sommarstuga på landet har också en bastu där. Faktum är att det finns fler bastus i landet än det finns bilar. Det tycker jag är föredömligt och någonting som fler länder borde ta efter.

Varför bastu? En historisk genomgång

Idag används bastun för avslappning efterso värmen är bra för cirkulationen, muskler och en stressad kropp slappnar av i bastun. Förr i tiden var det annorlunda. Då föddes barn i bastuneftersom det var den absolut renaste platsen hemma, det var varmt och det fanns vatten tillgängligt. Bastun var också en plats att tvätta de döda. Någonting som vi inte pratar så mycket om i Sverige men som är en viktig sak i Finland är det faktum att varje bastu har en bastu-ande. Traditionen säger att den som kastar första sleven vatten på de varma stenarna först måste hälsa anden. Hälsningen upprepas tre gånger  för att göra fred med den undre, nuvarande och övre världen. ”I wish that everything that is good will come to you. And I wish that everything that is bad will leave trough the door and trough the walls.” 

Visste du att: För att ha björkris i bastun vintertid så fryser man ned färsk björk, ruskorna tinas sedan i varmt vatten en timme innan de ska användas.

Följ med på Basturitual i Lehmonkärki

En liten bastu för fyra personer. Trång men mysig. Här i Lehmonkärki fanns en hel uppsjö av bastus att testa, skorstenslösa rökbastu, vedeldad med utsikt över sjön och ångbastu.

Tips: Det är viktigt, viktigt, viktigt att dricka mycket. Bastun torkar ut kroppen.  Och faktum är att det INTE är öl som är grejjen. Utan VATTEN. Då mår kroppen bra.

Basturuskor klara att användas i bastun. I Finland går det att boka in sig på sparitual typ som man kan boka in sig på en timmes massage här hemma. Då får man sitta i bastun och bli varm, sedan genomförs en absturitual med hjälp av björkris och enbärsris som dras på fram- och baksidan av kroppen och som till sist avslutas av att hälla svalt vatten över kroppen.

Författare Angeliqa

7 Kommentarer

  1. Intressanta bastu-fakta! Jag är uppvuxen i Finland och minns fortfarande att vår ”fasta bastu-tid” i hyreshuset vi bodde i tills jag var i 15-16-årsåldern var torsdagar klockan 20-21. Vi hade med oss en liten picknick-korg också som vi bar genom hyreshusets källarkorridor… Väldigt fin mugg förresten!

    • Ååååååh så mysigt det där lät!! Varför har vi inte liknande i Sverige? Det finns ju inget skönare än att komma hem efter en lång dag ute och sätta sig i en varm bastu och bara bli sådär helt igenomvarm

  2. Hade ingen aning om att bastun var SÅ djupt rotad i finsk kultur. Gillar att man hälsar bastu-anden. Blev så himla sugen på ett härligt ångbastubad nu!

    • Haha, nej jag hade inte heller någon aning. Jag vet ju att man pratar om finländare och deras bastusar men det här är verkligen BASTUNATIONEN nummer ett i världen av en anlending 😀 Skithäftigt =)

  3. Intressant! Jag kommer från Skåne och för mig känns bastu exotiskt och jag har inte lyckats lära mig att gilla det 😉

  4. Jag visste inte heller att bastu var så ENORMT viktigt i Finland förens min pappa gifte sig med en finlandssvensk 🙂 Jag och min familj älskar nu också ett basta men inte alls i de temperaturer som många finländare gör, ha ha!

    • hehe alltså ja de hanterar GALNA temperaturer. Både uppåt och nedåt. Men jag tror innerligt att det har med de där fina bastumössorna att göra. Hahaha.

Kommentera

Spara