Oavsett om du är egenföretagare och utför uppdrag eller om du är aktuell för en anställning på ett företag är det vanligt att ha en telefonintervju för att se om man matchar varandra helt enkelt. Det är ett bra sätt för företaget som vill ha hjälp att snabbt avgöra om det är rätt person att gå vidare med om man inte har en relation sedan tidigare.

Ett av de vanligaste misstagen som görs är att man som aktuell kandidat inte tar detta steg på tillräckligt stort allvar. Varje kontaktyta är jätteviktig och använd alla medel du har för att ge det intryck och avtryck som du önskar.

Var påläst om företaget du är kandidat att arbeta tillsammans med. Vilka är deras viktigaste konkurrenter? Vad är företagets urskiljande faktorer, syfte och vad bidrar de med till marknaden där de är verksamma? Vad erbjuder de för tjänster eller produkter? Hur många anställda har de? Vad har de för kultur på företaget (dags att snoka på hemsidor, LinkedIn och via kontakter du kanske har internt)? Vart finns de geografiskt? Är de nystartade och satsar på att komma in på en marknad eller är de gamla i gemet med lång historik? Vad skriver media om företaget du ska träffa? Alla de här sakerna påverkar nuläget och skvallrar om viktig information till dig när du ska sälja in dig själv.

Vad tillför du företaget du söker anställning hos? Den viktigaste punkten av alla. Det här ska du rakt av ha klart för dig. Och den här ska du göra klart och tydligt för alla du har kontakt med i en rekryteringssituation. Vad du med din erfarenhet, kompetens och kunskap tillför till företaget. Har du inte detta klart för dig behöver du inte ens söka jobbet för det är slöseri med alla involverades tid. Se till att kunna presentera dig och det du bidrar med företaget till på mellan 30-60 sekunder.

Var självsäker. Självklart är det viktigt med självinsikt och att vara rak med sina intentioner. Men våga formulera för dig själv vad du har för mål med ditt liv. Våga formulera med vilken typ av kollegor och chefer du vill jobba. Är du introvert – säg det! Älskar du att vara spindeln i nätet med massor av kontaktytor – säg det! Berätta hur du använder insikter om dig själv för att arbeta hållbart, vad som är just dina styrkor och hur du medvetet använder dem för att gynna arbetsgivare och kunder. Alla människor är olika. Alla bidrar till en helhet.

Berätta vad du vill jobba med
Genom att formulera för dig själv vad du vill jobba med och hur du vill jobba så kan andra hjälpa dig att nå dit. Jag har suttit och granskat tusentals CV:n, pratat med arbetssökanden och förberett intervjuer. Vad jag då ofta mött är kandidater som säger – ”Jag kan göra vad som helst”. ”Jag vill bara ha ett jobb, jag kan sortera gem om det behövs – säg vad jag ska göra”.
Och som arbetsgivare är det otroligt svårt att kunna hjälpa en kandidat vidare även om det finns 100 lediga jobb på en arbetsplats så vill jag inte behöva gräva fram vad du har för utbildning, tidigare erfarenheter och till vilken typ av tjänst du skulle bli kvar långsiktigt.

Förbered dig på klassiska frågor som vart du ser dig själv om fem år. DU kommer alltid i början få en fråga om vem du är och då ska du inte berätta om alla dina hobbys och fritidsintressen, din katt och alla resor du gjort. Berätta om dina yrkesmässsiga val, bakgrund och vad som får dig att söka den här tjänsten. Se till att förklara logiken så att rekryteraren eller uppdragsgivaren förstår att du gjort ett medvetet och välgrundat val att jobba här och inte att du i panik söker allt som du hittar i väntan på något annat.

Ljug aldrig på en intervju. Det är slöseri med din och alla involverades tid och energi. För det första märker rekryterare inkonsekvenser och både du och arbetsgivaren vill ju ha rätt person på rätt plats.

Kom ihåg att de flesta branscher är små vattenpölar. Människor pratar med varandra. Människor flyttar ständigt på sig. Om du inte är aktuell för just den här tjänsten på det här företaget så med tiden kommer kanske just det drömjobbet du längtar efter – om då andra människor vet det och du uttryckt att DIT VILL JAG då är det stor sannolikhet att andra tipsar om dig och hjälper dig på alla sätt de kan. Så se till att berätta vart du vill och se till att vara den som är bjussig och hjälper andra på alla sätt du kan. Jag lovar att karman kommer ta dig långt i framtiden.

Om du hamnar på en lunchintervju
Vissa informella rekryteringar sker under luncher, på mingel eller andra sammanhang som involverar mat. Se till att äta det som kräver minst fokus från din uppmärksamhet.

Välkomna tystnaden. Ibland blir det tyst, i pauser, när någon skriver eller du själv behöver kanske tänka. Oavsett så vill jag verkligen skicka med att låta tystnaden vara tyst. Samla dig och dina tankar snarare än att prata vilt av nervositet. Ta några djupa andetag.

Fundera över detta innan du skickar iväg ansökan – är detta ens rätt jobb för dig?
– Gillar du att resa i arbetet, träffa många nya människor och platser eller vill du gå till samma plats varje dag med förutsägbarhet och rutiner?
– Behöver du ha flexibilitet i arbetstiden och kan du hantera frihet under ansvar? I vissa perioder i livet är flexibla arbetstider helt ovärderligt, som när barnen är små eller om du älskar äventyr på fritiden och kan göra upplägg med din arbetsgivare om att jobba längre dagar och sedan flexa ut och kunna ta en långhelg i fjällen eller jobba några dagar på distans. Andra tjänster kräver att du är på plats under fasta tider och finns tillgänglig.
– Specialist eller generalist? Det finns tjänster där du kan sitta tillsammans med ett stort team av andra människor med liknande kompetens, utbildninginriktning och arbetsuppgifter som du. Då blir ni alla specialister på avgränsade områden och helheten skapar ni tillsammans. Annars kan du jobba på mindre företag där du kanske blir den enda med din typ av utbildning – då blir du generalist och behöver kunna så mycket som möjligt om så mycket som möjligt som rör det du gör. Det innebär att du behöver hitta egna nätverk med stöd och ansvara för din kompetensutveckling i din yrkeskunskap eftersom du inte har överhörning eller andra att bolla med på kontoret om dina frågor.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara