Ranchen på Trumvallen går i amerikansk stil och tar ut gäster på dags- och helgturer för att upptäcka fjällen från hästryggen. Det ger fjällupplevelsen en ny dimension eftersom hästkrafterna gör jobbet och du som ryttare får möjlighet att njuta ännu lite mer av omgivningarna. Johan och Hanna har byggt ett drömliv vid fjällfoten och jag har provridit häst.

Foto: Mattias Stedt

Hanna Högberg sitter uppflugen på en höbal i det vindpinade träbyggnaden när jag kör upp bilen på parkeringen. Hon reser sig glatt och tar emot med ett leende. Hunden Blueboy hinner fram först. Vid staketet står tre hästar uppradade och jag lägger min hand mot den varma och lite dammiga hästen.

Vandringskängan i ena stigbygeln. Handen på den kurviga delen där manen slutar och jag svänger mig upp på hästryggen och blir instruerad hur jag ska hålla läderremmarna som en joystick för att kommunicera med hästen och vi tillsammans ska ta oss framåt. Blicken dit vi ska och snart går vi i en hinderbana av tunnor och utlagda trähinder i hagen.

Från havets vidder till fjällvidder – Hanna lämnade seglarlivet i Göteborg

Hanna är seglartejen som lämnade Göteborg för kärleken och ett nytt liv som cowgirl.  I podcasten Bortom Ekorrhjulets avsnitt Trumvallen – Den svenska Cowboydrömmen, intervjuas Johan och Hanna om livet på hästgården.

Hanna berättar om skillnaden mellan sitt nya och gamla liv: ”Vi lever mycket mycket närmre verkligheten, det handfasta nuet, när vi lever med djur. Livet i Göteborg var ett mer mentalt liv, inte fysiskt. Det var en väldig aktivitet uppe i hjärnan, men inte i kroppen och inte i själen. Själen fick stängas av för att man var tvungen att stänga av så mycket intryck som möjligt. ”

Ranchlivet nära djur och natur bjuder in det enkla

Jag och Hanna vandrade förbi hästhagarna längs med grusvägen ned mot charmiga trästugor där gäster stannar över helgen. Detaljer på väggarna som snöskor, en gammal träsåg och djurskinn har funnits på gården lång tid. Jag kryper upp på en lång träbänk klädd med trasmattor och ombonad med kuddar i olika storlekar och pratar med Hanna om vardagen på ranchen.

Utanför dörren samlas snart helgens gäster för kaffe i gemenskap framför lägerelden. Vid en liten sjö på gården finns en vedeldad bastu och utedusch där gästerna får koka upp sitt eget duschvatten. Bara den tvagningsritualen gör att livet kommer väldigt nära. Allt får ta den tid det behöver ta. Här finns ingen jäkt. Kanske är det här själen får rum att andas för en stund.

Johan berättar om livet på ranchen:  ”På våren ska veden fixas, då vet man att vi fryser inte ihjäl, sen ska det fixas med hö och då vet man att då klarar sig djuren. Det ger också trygghet, att då har man mat och värme. Det är väl därför man tycker det är så mysigt att titta in i en eld, det är egentligen något vi alla har i oss, allt det här är egentligen allt man behöver. ” 

På Trumvallens hemsida Fjallridning.se kan du läsa mer om Hanna och Johan och boka din egen hästaktivitet. Du kan också följa med behind the scenes på ranchen via Instagram  och Facebook .

Författare Angeliqa

7 Kommentarer

 1. Underbara Trumvallen! Och vilka fina bilder! Tusen tack för omnämnandet av podden. Hanna & Johan är så jordnära och coola, man måste ju beundra entreprenörer som på frågan om vad deras mål med verksamheten är svarar ”det är att vi ska må bra”. Så bygger man en verksamhet som också får kunderna att må bra 🙂

  • Angeliqa Svara

   Hurra för det!! Kan inte hålla med mer, det märks och känns för mig som besökare direkt att de verkligen lever så. Det gör mig så glad att se. Mer sådant till världen – dessa entreprenörer har så mycket att lära till andra på så många sätt. 😀

  • Angeliqa Svara

   Och tack för att jag fick dela poddavsnittet – sådan härlig podcast du och Johanna startat – Bortom Ekorrhjulet med massor av ispirerande förebilder att lära känna. Och tanken om ett liv utanför det ”vanliga”. HURRA!! Säger jag till det.

 2. Visst är det något magiskt och underbart med Trumvallen. Hanna och Johan är så grymma!

  • Angeliqa Svara

   KAn bara hålla med. Magiskt och underbart är så passande ord både för naturen, djuren och människorna 😀 Så mycket härligt, varm energi.

 3. LIKE A PRO. Älskar att se bilder från Trumvallen!! Hade en magisk solnedgångsritt där för två somrar sedan!!

  • Angeliqa Svara

   Åh, avissamheten! Det lät som en helt magisk upplevelse. Något att minnas länge, länge framöver. En plats att komma tillbaka till.

Kommentera

Spara