Smarta tips om hur du förebygger vanligt förekommande vandringsskador och hur du hanterar och lindrar symptomen om de uppstår.

8 vanliga mindre skador vid vandring

Några av de vanligaste skadorna vid vandring är:

 1. Skavsår: Att få skavsår på fötterna eller skrevet kanske inte syns så mycket men kan göra nog så ont. Förebygg genom att undvika friktion genom kläder i flera lager, tejpa särskilt utsatta områden och se till att hålla dig torr.
 2. Onda knän:  Överbelastade muskler och leder uppstår ofta när hjärnan orkar mer än kroppen. Dessutom kan gamla skador i knän och leder blossa upp vid stor påfrestning. Se till att vila regelbundet under vandringsdagen, träna i god tid med den tyngd på packning du tar med ut på leden och undvik överansträngning.
 3. Vätskebrist och överansträngning: Vätskebrist och uttorkning som kan ge yrsel, aptitlöshet och många andra symptom som är jobbiga vid vandring. Se till att dricka lite med ofta. Lär dig rena vatten så du alltid kan fylla på vattenflaskan vart du än är.
 4. Magsjuka:  Ha god handhygien, särskilt efter toabesök och innan matlagning för att undvika magsjuka. Ta med dig receptfria tabletter som stoppar diarée i ditt friluftsapotek. Se till att fylla på med vätska och ät flytande mat som blåbärssoppa tills du mår bättre.
 5. Småsår: Gör rent alla sorters sår så bra du kan. Packa ned en pincett och plocka ut stickor ur fingret, småsten ur skubbsår och tvätta sedan med massor utav vatten.  Vattnet ska vara så rent att du skulle kunna dricka det. De flesta sår läker bäst om de får lufttorka. Hantera stick från smådjur som bin, myggor och getingar.
 6. Stukningar: Om du trampar snett kan du få en blödning i foten som gör att foten sväller och det utsträckta ledbandet gör ont. Linda foten hårt så snabbt du kan från tårna och uppåt och lägg foten i högläge.
 7. Kylskador: Områden på kroppen som utsätts för vind och kyla riskerar att få kylskador. Var extra uppmärksam på kinder, örsnibbar, tår och fingrar. Undvik att ta i metall med bara händer och se till att klä dig i flera lager för att reglera kroppstemperaturen och hålla dig torr, varm och mätt.
 8. Solbränna: Kan uppstå både vintertid och sommartid. Använd solskydd, klä dig i heltäckande men tunna kläder om möjligt och ta för vana att använda hatt som skyddar huvudet.

3 Ovanligare akuta skador

Det här är skadorna du statistiskt sätt aldrig kommer råka ut för men som du ska göra allt du kan för att förebygga och undvika.

 1. Kolmonoxidförgiftning: Elda aldrig med ditt friluftskök i tältet eller trånga utrymmen. Vid förbränning i friluftskök bildas kolmonoxid som i för hög halt blockerar blodets syreupptagningsförmåga. Du kan känna symptom som huvudvärk, yrsel och hög puls och om du är svårt utsatt leder förgiftningen till medvetslöshet och i värsta fall döden. Ta dig ut i friska luften så snart som möjligt och uppsök omedelbart läkare.
 2. Brännskador:
 3. Benbrott / Fraktur:

Lyssna på kroppen och förebygg innan skadan är skedd

Hur tar man hand om kroppen efter en lång vandring? Och vad kan man göra för att förebygga skador?

”Om det gör det ont någonstans och någonting känns fel skall du ta det lugnt! Är du törstig, drick. Är du hungrig, ät. Är du trött, sov.”

Att lyssna på kroppen är ett smart sätt att förebygga skador. Om man gör små insatser i tid slipper det bli allvarligare komplikationer. Vila är det enskilt bästa man kan göra när skador väl uppstått.

Investera i din egen och andras säkerhet – Lär dig hantera skador med praktisk övning

Lästips: Vildmarksmedicin – Olivia Kiwanuka

Kunskap är aldrig tung att bära på. Om du rör dig mycket i otillgänglig terräng, gillar att ge dig ut ensam eller utanför mobilnätets täckning är det viktigt att du går en kurs i första hjälpen och skaffar dig kunskap om att hantera de skador som kan uppstå i vildmarken. Men även du som mest rör dig hemma i stan och utövar friluftsaktiviteter nära staden har nytta av första hjälpen – för din egen skull men också dina medvandrare. Det finns många privata företag som erbjuder kurser, men många kan också utbilda sig via Röda Korset eller sin arbetsgivare. Det finns också mycket bra information att läsa på 1177 på nätet – bland annat om Hjärt- och Lungräddning.

Läs mer: 

Författare Angeliqa

1 Kommentar

 1. Good post! We arre linking to this particularly
  great content on our website. Keep up the great writing.

Kommentera

Spara