När Camilla Davidsson vandrade El Camino de Santiago genom Spanien fick tankarna fritt spelrum. När hon inte kunde trycka undan det jobbiga fick hon lov att gå till botten med allt. Hon kom hem förändrad. Vandringen blev inte bara startskottet för hennes egen livsförändring utan även för hennes författardebut. Nu har hon precis släppt sin femte roman och skriver som bäst på den sjätte.

Foto: Camilla Davidsson El Camino de Santiago

Beskriv  din bästa ”skrivarplats”!

– Jag sitter oftast i köket i vårt hus i Åre. Vi har ett stort fönsterparti mot Renfjället och när jag fastnar i en formulering, stirrar jag ut över den rundade fjälltoppen och blir sittande en stund innan jag kommer igång igen. Annars sitter jag gärna på caféer eller på tåg och skriver. Det viktiga är att det inte sitter någon tätt intill och pratar högt. Så länge sorlet från omgivningen är någorlunda jämnt, skriver jag oftast bättre i offentliga miljöer, där det inte finns hushållssysslor att ta hand om.

Liksom för huvudpersonen Emma i Under Vintergatans alla stjärnor blev vandringen längs El Camino starten på en förändringsresa för dig – berätta!

– Caminon fick mig att stanna upp och lyssna inåt. Innan dess hade jag gjort allt för att trycka undan tankar som kändes obehagliga eller jobbiga, med aktiviteter av olika slag, men med all ensamtid under vandringen fanns inga sådana kryphål. Jag fick gå till botten med alla tankar, på gott och ont. Att vandra under en månads tid försatte mig i ett meditativt tillstånd och väckte en tacksamhet för små saker som en stol att vila på, en kall läsk eller en enkel säng att sova i. Jag fick upp ögonen för att lyckan bor i de små, vardagliga ögonblicken och inte i materiella ting eller storslagna aktiviteter.

Vad betyder vandringen för dig?

– Vandring är min källa till ro, harmoni och lycka. När livet är jobbigt längtar jag ut till naturen och att få vandra. När jag kommer ut i skogen, på fjället eller längs hedarna på Fårö får de jobbiga tankarna sina rätta proportioner och när jag återvänder hem till familjen är jag glad igen.

Din senaste bok har en ny huvudperson i Sofia och även i hennes historia finns inslag av friluftsliv. Naturen verkar ha en central plats i dina böcker, hur kommer det sig?

– Jag tror att många av oss har glömt bort eller inte känner till naturens läkande kraft och jag tycker om att låta mina karaktärer möta sig själva på det sättet. Sofia hade gärna fått vandra, precis som Emma, men alla mina böcker kan ju inte handla om vandring, haha.

Hur ser framtiden ut? Vad har du för planer och drömmar?

– Just nu skriver jag på min sjätte bok. Det blir en fristående uppföljare till Liten tvåa med potential, om Sofias mamma Susanne och hur hon ska försöka hitta tillbaka till sig själv när barnen är utflugna och mannen övergett henne för en yngre kvinna. Jag förbereder också den tredje etappen av min långcamino hemifrån Åre till Santiago de Compostela. För två år sedan påbörjade jag första etappen och vandrade 40 mil från Åre till Sälen över fjällen. Under vandringen drog jag på mig en elak hälsporre, så förra årets etapp cyklade jag från Mora till Göteborg. Min häl är inte bra nog för längre vandringar än. Därför blir det cykling även i år. Jag börjar i Fredrikshavn i Danmark i slutet av augusti och satsar på att ta mig till Hamburg, vilket jag gissar tar 10-12 dagar. Jag cyklar ganska sakta, eftersom det är en pilgrimsfärd och inte ett sportäventyr jag håller på med. Den inre resan blir inte riktigt lika ”stor” som under vandring, men cykling är ett bra substitut och jag hinner se och uppleva mycket.

Foto: Camilla Davidsson El Camino de Santiago Foto: Camilla Davidsson El Camino de Santiago

Foto: Camilla Davidsson El Camino de Santiago

Foto: Camilla Davidsson El Camino de Santiago

Foto: Camilla Davidsson El Camino de Santiago
Samtliga foton tagna av Camilla Davidsson.

Om Camilla Davidsson

Camilla Davidsson debuterade som författare 2014 med Under Vintergatans alla stjärnor, den första boken om karriärkvinnan Emma som efter en pilgrimsvandring byter riktning i livet. Sedan dess har Camilla gett ut tre böcker till i samma serie: Pensionatet vid världens ände, Änglarna dansar i gryningen och Sånger i skymningen. I våras släppte hon sin femte bok, Liten tvåa med potential, med den nya huvudpersonen Sofia.

Innan Camilla själv vandrade El Camino och även hon bytte riktning i livet har hon jobbat med marknadsföring på en rad internationella företag. Men 2013 lämnade hon alltså storstaden med sin man och sina tvillingdöttrar för ett liv närmare naturen i skidorten Åre i Jämtland.

Läs mer: Om Camilla och följ henne på Facebook, Camilla Davidsson – Författare , eller på Instagram, @camilladavidsson.

Läs ännu mer: Djupdyk fler i spännande inlägg om El Camino de Santiago eller lyssna på Vandringspoddens avsnitt ”Att vandra El Camino de Santiago”.

Författare Emelie

Kommentera

Spara