Emma V Larsson skrev en stor del av sin bok i mobilen mellan blöjbyten och amning. Resultatet – barnboken Det stora skogsäventyret – utspelar sig på en vandringsled vilket inte är någon slump. Den kom av längtan att introducera naturen och friluftslivet för sin son – och för att visa att äventyr är för alla och oftast finns alldeles utanför dörren. Själv äventyrar hon helst i Tyresta Nationalpark utanför Stockholm, en enligt henne förtrollad och magisk plats.

Emma! Beskriv din bästa skrivarplats?

”Min första bok skrevs inte alls vid det skrivbord framför den fina fönsterutsikten som jag alltid sett framför mig. Den kom till i soffan med datorn i knäet, medan en liten bebis sussade bredvid mig eller på mig. Delar av den skrevs också i mobilen mellan ett ständigt jonglerande av amning, blöjbyten, lek och gos. En stor del av den kom till i huvudet under dagarnas långa barnvagnspromenader och mobilens anteckningar fylldes av snabbt nedkrafsade ord och meningar. Min skrivarplats var med andra ord rörlig och väldigt spontan! Aldrig har jag varit så effektiv i mitt skrivande som när jag skrev ”Det stora skogsäventyret” – jag tog till vara på varje ledig minut och hoppade rätt in i storyn. Det var förlösande på något vis. Jag insåg snabbt att när man får sitt första barn har man inte tid att sitta och vänta på någon helig inspiration. Det är bara att skriva. Och det visade sig vara ett bra upplägg för mig.”

Din bok heter ”Det stora skogsäventyret”. Hur kom du på idén till boken?

”Det känns naturligt att skriva om sådant som är viktigt för mig, det vill säga natur, friluftsliv och de magiska ögonblick som kan skapas i den kombinationen. Det är ingen slump att boken är en äventyrsberättelse och utspelar sig på en vandringsled. Jag älskar friluftsliv i allmänhet och vandring i synnerhet – och vill gärna dela med mig av den kärleken till den yngre generationen. ”Det stora skogsäventyret” kom till mig när jag var höggravid med mitt första barn. Jag kände mig inspirerad i min längtan att en dag få introducera naturen och friluftslivet för min son. Det är en äventyrssaga som utspelar sig i en nationalpark och jag hoppas den kan inspirera till äventyr i det gröna, samt väcka en lust att ta hand om naturen. Med friluftslivet följer ju också ett ansvar – att frilufsa med respekt för platsen. Jag vill även belysa att äventyr kan ske var som helst och inte måste innebära stora resor långt bort. Det finns alldeles runt knuten. Våra nationalparker är helt fantastiska exempelvis. Därför utspelas berättelsen i en sådan. I ”Det stora skogsäventyret” samsas verklighet med fantasi. Man får lära sig lite om friluftsliv i och med att huvudpersonen gör det, men det finns även plats för magi. Jag tycker att skogen är en perfekt plats för att låta fantasin ta lite större plats än vanligt, både för vuxna och små.”

Emma V Larsson Foto-Oskar-Wallander
Foto: Oskar Wallander

Du är frilansjournalist och författare – varifrån kommer drivet och motivationen att skriva?

”Skrivandet är det som har varit ständigt närvarande i mitt liv. Det är kort och gott det roligaste och mest inspirerande jag vet. Jag sa tidigt att jag ville bli författare och att jag skulle börja som journalist. Att arbeta som frilansjournalist har möjliggjort för mig att omge mig med ord hela tiden. Att skriva skönlitterärt och journalistiskt är ju två olika saker, men båda tillåter mig att vara kreativ och hänge mig till en berättelse. Bägge sätten kräver att storyn berättas på rätt sätt för målgruppen, oavsett om det är hittepå eller verkligt. Att jobba som just frilansjournalist innebär att jag kan välja de uppdrag som känns roligast och tänder en gnista i mig. Därför skriver jag mycket om just friluftsliv, natur, äventyr och resor. Det innebär en stor frihet som jag älskar. I mitt jobb får jag träffa så många intressanta människor, testa olika aktiviteter och se fantastiska platser. Och sedan får jag försöka fånga detta på pappret, vilket är otroligt roligt. Något som verkligen driver mig i skrivandet är att grotta ner mig i formuleringar, inledningar, slut, ordval och språkets rytm. Jag glömmer bort tid och rum.”

Vad betyder naturen för dig?

”Naturen är allt, där finns lugnet och stillheten, upplevelser och spänning. Där hämtar jag kraft, upptäcker och hittar inspiration. Alla naturtyper är fantastiska, men mest dras jag till skogen. Det finns något där som får mig att se klart på något vis. Allting stillas. Jag kan nästan känna mig som golvad när jag kliver in i skogen, som att jag tappar stressen och liksom ”jaha, det var ju det här som var det viktiga”. Min favoritplats är den skog som också är förebilden till skogen i min bok; den gamla urskogen i Tyresta nationalpark som ligger ungefär två mil utanför Stockholm city. Jag är uppväxt i närheten och har nu flyttat tillbaka. Min 18 månaders son har varit där fler gånger än många stockholmare tror jag! Tyrestas urskog är en förtrollad plats, på riktigt. Och där finns något för alla. Där har jag vandrat, lagat mat och tältat. Tuffa vinter-tältnätter är lika minnesvärda som grilla-korv-söndagarna jag har nu med min familj.”

Hur ser framtiden ut? 

”Nu håller jag på att planera för bok nummer två om Äventyrliga Klubben, jämte en drös med andra manus som jag filar på lite då och då. Jag drömmer om att skriva fler böcker, att vara utomhus mycket, introducera natur och friluftsliv för mina små. Jag drömmer särskilt mycket om vandringar. Jag älskar långvandring men planerar nu för lite kortare varianter som passar små fötter. Det är fantastiskt roligt att upptäcka alla friluftsaktiviteter på nytt, från mina barns perspektiv. Jag drömmer om att flytta ännu längre från stan. Vi har kommit en bit på vägen, är omgivna av skog och ängar nu. Men vårt drömhus väntar ännu på oss. Det ultimata då vore en gullig liten skrivstuga på tomten.”

Emma V Larsson författare

Se mer av Emma på hennes hemsida emmavlarsson.se

Författare

Kommentera

Spara