• Namn: Malin Smystad
  • Skola: Mistelskolan och Förskolan Bäret
  • Yrke: Förskolechef och lärare
  • Stad: Irsta utanför Västerås

En varm sommarkväll i slutet av maj möts jag av förskolechefen och läraren Malin Smystad utanför Mistelskolan. Alla barn har gått hem sedan länge men det går att se spår efter de olika projekt som pågått på skolgården. En teaterscen full med färgglada mjuka dynor och kuddar, stubbarna uppställda i en stor ring som är barnens samlingsplats och hönorna som efter dagens slut är inhägnade. Idag får du följa med när Malin berättar om sin förskola – en förskola som jag önskar att mina framtida barn kommer vara en del av. Läs Malin berätta om sin skola och den naturnära pedagogiken så kommer du snart förstå varför.

P1030999

En pedagogik baserad på upplevelser utomhus

Vi jobbar med upplevelsebaserad utomhuspedagogik. Vi är alltså till stor del utomhus. Vi tror på att, det barnet upplever med kroppen fastnar i knoppen. Det betyder att vi i våra skolprojekt försöker väva samman flera ämnen och lägga undervisningen utomhus när det fungerar. När vi tex läste om stenåldern fick barnen hjälpas åt att bygga en kokgrop där vi sedan tillagade laxen till lunch. Vi tror att dessa upplevelser bättre stannar kvar hos barnen mot att de hade fått läsa om kokgropen i en bok. Vi jobbar också åldersintegrerad där alla klasserna samarbetar i olika gruppkonstellationer. Vi har sett hur det påverkar barnen positivt genom att de får hjälpa varandra.

Barnen samlas på stubbarna på skolgåren.

En viktig del av vår skola är att vi tror på små grupper. Jag ser på de första skolåren som de kritiska skolåren. Det är då barnet ska lära sig läsa, skriva och räkna, gärna så fort som möjligt eftersom det sedan bygger vidare. Då tror vi på att barnen har de bästa förutsättningarna om de får vara i små grupper med många pedagoger. På skolan har vi idag 35 barn fördelat på 5 pedagoger. Detta gör att vi verkligen har förutsättningar till att se varje enskilt barn och möta hen på dess egen nivå. Det skapar en trygghet hos barnet och hen får den stöttning som hen verkligen behöver.

Individuellt stöd till att växa upp till en självständig individ

Vi har verkligen möjlighet att se och möta varje barn tack vare våra små grupper och många pedagoger. Hos oss får barnet inte bara en skoltid fylld av äventyr utan barnet får också ett individuellt stöd och blir verkligen sedd. Våra barn blir på så sätt självständiga individer som är trygga i sig själva. Eftersom de tre första skolåren kan vara ganska tuffa så är det härligt att kunna tillhandahålla en utbildning i små trygga grupper där varje barn får möjlighet att i lugn och ro lära sig dessa delar utifrån sina egna förutsättningar. Att dessutom få tillägna sig allt det nya i vår härliga utomhus miljö, ja det blir en fin skolstart.

Hemlagad närproducerad mat på Misteskolan

Dessutom lägger vi stor vikt vid maten på skolan. Vi har två egna kockar som lagar all mat från grunden. Vår mat är ekologisk och närproducerad. Kockarna bakar också allt bröd själva, med härlig surdeg. Föräldrarna drar djupa andetag i hallen på morgonen när de möts av doften av nybakat bröd. Vi har ett naturligt fint samarbete med föräldrarna tack vare att vi pedagoger också jobbar på fritids. Vi möter föräldrarna var och varannan dag vilket leder till fina relationer som också är en viktig förutsättning för att vi ska kunna stötta barnet optimalt, i en fin samverkan med hemmet.

Historien om Mistelskolan.

Skolan startade 2007 på ett intiativ av några föräldrar som tidigare haft sina barn på en I Ur och Skur förskola. De ville ha ett alternativ som skulle gå i samma ”natur” anda. Skolan började därför som en I Ur och Skur skola. Vi hade från börja barn från förskoleklass upp till år 5 men efter ett tag märkte vi att barnen i år 4 var färdiga med det här konceptet. De var liksom lite färdiga med att sitta på en stubbe och äta ur en kåsa. De var redo för nya utmaningar. Så när den nya läroplanen (Lgr 11) kom 2011 med ny uppdelning, år 1-3, 4-6, så valde vi att dra ner till år 3. Därmed lägger vi fokus på de där första ”kritiska” skolåren och slussar sedan vidare barnen mot nya äventyr och utmaningar på större skolor i år 4.

Vi tror på det verkliga mötet med djuren.

Idag är vi inte en I Ur och Skur skola men andan lever kvar. Vi är ju såklart fortfarande lika mycket utomhus och vi har naturprofil på skolan. Från och med hösten 2015 utökade vi skolan med en djurprofil i samarbete med Kungsbyns Djurpark. Våra barn får regelbundet åka till djurparken och möta djuren. Även här tror vi på det verkliga mötet med djuren istället för genom bokens blad.

P1040122

I och med djurprofilen så har vi utbildat all personal i Djurskyddet Sveriges värdegrundsmaterial REDE (Respekt, Empati, Djur, Etik). Det är ett material som vi arbetar med på plats på skolan men också i djurparken. Vi tycker att det är ett fint komplement till vår skola där vi vill att våra barn ska få med sig inte bara kunskaper om allemansrätten och hur vi ska förvalta vår natur och omgivning på rätt sätt, men där det är också viktigt för oss att våra barn är omtänksamma om allt levande.

Buktalare, mulle-ledare, läarare för tidiga år och snart specialpedagog

Jag är utbildad lärare för tidigare år, jag har behörig att jobba i förskola upp till årskurs 6. Min inriktning på utbildningen var natur och teknik. Jag är utbildad mulle-ledare genom Friluftsfrämjandet och har även gått deras I Ur och Skur utbildning. Just nu pluggar jag till specialpedagog på distans. Jag är också utbildad buktalare vilket kan ge en extra knorr på lektionerna 🙂 Jag har alltid älskat att vistas i skog och mark och längtar alltid ut. Jag och mina man är såna där som lagar julaftonslunchen utomhus på stormkök och njuter av lugnet vid elden hellre än något annat.

P1040137

Att då kunna få kombinera mitt arbete med att vistas i skogen är såklart en fantastisk förmån. Om vintrarna när vi har sån där krispig Narnia-vinter på skolgården, börjar vi skoldagen i vår kåta kring elden. Då dunkar mitt hjärta lite extra hårt och att då inse att jag faktiskt är på jobbet och får dela den stunden med barnen på skolan, ja då är det magiskt. Jag är särskilt utbildad i REDEs djurparksmaterial och kan hålla grupper inne i djurparken utifrån REDE. Jag är förskolechef på vår lilla förskola Bäret. Jag driver både förskolan och skolan tillsammans med min kollega Anneli. Jag har också en lärartjänst på skolan.

Största utmaningen är att ha ”vanliga” lektioner!

Utmaningen kan nog vara att omsätta ”vanliga” lektioner till utomhusmiljön. Det är viktig att våga prova och många gånger kan det räcka med att faktiskt ta med sig materialet ut. Allteftersom har vi byggt upp en egen ”bank” med utomhuslektioner och tillsammans med barnen utvecklar vi dessa. Barnen är mycket positiva till att arbeta utomhus och utmaningen kan kanske ibland vara att få dem att förstå att det är lektion vi har och inte bara en kul stund ute 🙂

Barnen samlas i lappkåtan

Det bästa med mitt arbete. Ja, det är just det där, att få kunna kombinera friluftslivet med mitt yrke. Att sitta vid den där elden, äta ur den där kåsan och låta barnen hämta inspiration från naturens ljud när de ska skriva dikter i svenska. Det är också fantastiskt att dagligen få kvitton från barnen som visar att de lär sig massor genom våra upplevelsebaserade projekt. Det är häftigt att en flicka i år 3 kan komma och berätta ingående om hur hon lärt sig om vattnets kretslopp i förskoleklass. Vi kan verkligen intyga att det som barnet lär med kroppen, fastnar i knoppen. Det är också väldigt roligt att få ge barnen en äventyrlig skolstart med utflykter och upplevelser som jag tror är få förunnat.

Mistelskolan

Vi har en egen utomhusscen på skolan där barnen har sina redovisningar och shower. Det finns nog inte ett enda barn på skolan som inte vågar står på scenen och showa för familj och vänner. Det är också en sån här sak som värmer hjärtat, att få se våra barn våga och köra järnet. Det är en sådan fin sammanhållning på skolan. Det finns inga tydliga gränser mellan åldrarna, alla leker med alla. De leker verkligen, de är barn hela vägen, med smutsiga byxor och lera på kinden 🙂

13575589_10154263432462359_2107094088_o

Vintertid går de runt i och underställ och bryr sig inte ett dugg över hur de ser ut. Det är härligt! Jag vågar påstå att det inte förekommer mobbing på skolan, dels för att vi är så många pedagoger som hinner se det mesta men också för att barnen är så vänliga med varandra. Det händer nästan aldrig att barnen ens säger något elakt till varandra. Vi är som en stor familj. Det skänker värme till lärarhjärtat. Det är också härligt att få arbeta tillsammans med min man om dagarna eftersom han är en av kockarna på skolan 🙂

Mistelskolan lär barnen att bli starka individer som vågar tro på sig själva

Jag tror att de lär sig att våga vara- och tro på sig själv. Jag är alltid lite extra stolt över de barn som lämnar oss i årskurs 3. Det är så starka och fina individer som går med stabila steg framåt och med en kunskapsryggsäck fylld av upplevelser att ha nytta av i livet. Våra barn vet hur de ska förvalta vår natur och de har också stor empati med sig i bagaget. En trea sa till mig nu i slutet på terminen ”Vet du Malin, jag har fått med mig så mycket klokt från Misteln, så jag känner mig ganska trygg faktiskt, trots att jag nu måste lämna er”. Det är såna där ord som jag gömmer i mitt hjärta och är mitt driv till att skapa en ännu bättre skola- där skoltiden blir till ett äventyr.

P1030978

Fler bilder från kvällen tillsammans med Malin hittar du hos Agneta M Lindh som delar sina bästa foton på FLICKR.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara