Efter min nominering till årets näräventyrare blev jag kontaktad av en förskollärare som hittat inspiration till friluftsliv med baren. Därför kommer nu ett  inlägg om barnen som är vår framtid och diskussion om hur eldsjälar inom förskolan kan öppna nya dörrar!

Lögarängen Västerås

”It sticks o my skin, this light” – En av de sista solnedgångarna 2014. Jag kan inte riktigt släppa taget om en kommentar jag fick på inlägget om min nominering till Årets Näräventyrare. En förskollärare som är anonym lämnade följande kommentar:

”Jag har nominerat dig! Hoppas han [anm. Mikael Näräventyr Andersson] läser sina meddelanden i “övrigt”-mappen för jag har en känsla av att det var där den hamnade på hans facebook. Jag skrev följande som nominering:

“Jag nominerar Angeliqa Mejstedt till vinnare! Hon är en stor inspiration för mig som ung, nyfiken tjej och får mig att vilja involvera friluftsliv även i förskoleverksamhet (jag arbetar som förskollärare). Inställningen är det som gör det! Det behöver inte vara avancerat, jag behöver inte veta och kunna allt! Jag går ut i skogen för att upptäcka och för att lära mig tillsammans med barnen, vi är varandras medupptäckare. Jag hoppas hon vinner!”

Tusen tack för att du hör av dig och inte minst för de fina orden! Att barnen tidigt får lära sig att vara ute i skogen tror jag är en jätteviktig faktor för att forma framtida friluftsentusiaster, därför blir jag extra glad av att läsa ditt meddelande. Keep up the good work på förskolan!

Några ord om det moderna samhällets förutsättningar för en naturnära uppväxt Jag är själv uppväxt i en familj där friluftsliv varit en naturlig del av våran vardag. Alla barn har inte möjligheten att växa upp med  föräldrar som har tid och intresse för uteliv. Därför är det viktigt, och enligt mig ytterst önskvärt att det fanns ekonomiska, tidsmässiga och pedagogiska förutsättningar för detta i alla förskolor. Att barnen vistas i naturen blir extra viktigt i en tid av smarta telefoner, konstant informationsflöde och långa dagar med många intryck. Vi behöver alla hjälpas åt för att lära barnen nyfikenhet, uppmuntra öppenhet och ge förutsättningar för deras vilja att vistas i naturen. Frilufts- och naturvetande är kunskap de har glädje av hela livet och det är en arena som är alldeles gratis och tillgänglig för alla. Och det kan bli hur roligt och spännande som helst.

Förskollärare sitter inne med erfarenhetsbaserad ute-kunskap För drygt ett år sedan postade jag ett suveränt tips som jag fått från en kollegas kompis som var förskollärare. Det handlade om hur enkelt det kan vara att få bort röklukt från kläder efter en  lång dag med korvgrillning framför brasan. Min kvalificerade gissning och övertygelse är därför att förskollärare sitter inne med massor med smarta tips som inte ens de mest hårdnackade bushcraftkillarna eller hårdhudade bushcrafttjejerna skulle tänka på.

Skapa Kunskapsbank! Engagerade förskollärare och föräldrar gör skillnad Jag vill jättegärna att du som är förskollärare eller engagerad förälder hör av dig till mig och berättar hur ni får in glädje till naturen i undervisningen eller vardagspusslet. Det är viktigt att dela all form av inspiration och kunskap – Skriv dina spontana tankar i kommentarsfältet.

  • Vilka tips har du till andra förskollärare som vill ta steget närmare naturen?
  • Vad finns det för hinder och hur har ni tagit er förbi dem?
  • Vad finns för råd till föräldrar som vill ta med sina barn ut?
  • Bygga djur av kottar och pinnar- gör barn det fortfarande?
  • Dela med dig av ett galet, roligt tips som barnen älskar?

Allt gott till er! Ser verkligen fram emot att se kommentarsfältet svälla över av små och stora tips.

Författare Angeliqa

3 Kommentarer

  1. Jag är varken förälder eller lärare men har ändå lite reflektioner kring detta. Att som vuxen släppa på sin egen vilja att man ska nå ett visst mål på skogsturen är viktigt tror jag. För barnen är det inte målet som är viktigt, dem är ofta mer i nuet. Till exempel att jag vill upp på en höjd och se en underbar utsikt och det är mitt mål och har det i mina tankar. Barnet däremot ser det underbara i det lilla och stannar ofta långt innan målet och kanske är det det som är det stora. Se och lär av barnen och ha det lilla som mål det är mitt tips. / Natur_nu

  2. Hej! Jag är varken förälder eller lärare men jag har ändå lite reflektioner kring detta ämne. Att som vuxen släppa sin egen vilja att man ska nå ett visst mål i naturen är viktigt tror jag. För barnen är det inte målet som är viktigt eftersom dem ofta är mer i nuet. Till exempel när jag och en vän och hans barn skulle fika i skogen. Jag hade bestämt att vi skulle upp på en höjd för att få en underbar utsikt. Barnet stannade ganska snabbt när vi kommit ut i skogen. Barnet hade tydligen hittat massa underbart, som jag inte kunde se. Men jag fick lägga ner mitt mål och vi fikade där och det blev hur bra som helst. Barnen ser det underbara i det lilla och kanske är det det som är det stora. Barnen känner om vi ”vuxna” redan är uppe på höjden fast vi inte är där. Så Se och lär av barnen och ha det lilla som mål och ta utflykten som den kommer är mitt tips. /natur_nu

  3. Hej igen! Vad roligt att du uppskattade det jag skrev 🙂 Jag tänkte fortsätta skriva genom att komma med några tips om hur andra kan tänka när man går ut i skogen med barnen (oavsett om man är förskollärare som jag eller om man är förälder). Jag skulle först säga som tidigare kommentator Jakob att nummer 1 inte är att sätta ett mål med att uppnå något speciellt när man går ut. Man kan möjligen ha som mål att uppnå ett enda mål, att stödja och locka barnen i att trivas i utevistelsen. Nummer 2 är att vara uppmärksam när du går ut. Titta noga på vad som intresserar barnen, vad tycker dem är spännande? Bygg sedan dina aktiviteter och diskussioner kring det, ett intresse och engagemang skapas ALLTID av det som är spännande vilket innebär mycket nytt att lära för barnen. Nummer 3 är att släppa känslan av att du ”borde veta allt”. Om barnen frågar om något som intresserar dem, slå då upp det! Ni kan tillsammans spekulera och fundera, ni kommer alla lära er något. Och till sist, nummer 4: glöm inte glädjen. Det ska vara KUL att gå ut. Visst är kläder efter väder viktigt, men om suget eller intresset inte finns där just idag pga slask eller trötta barn, då skulle i alla fall jag välja att spara utflykten till en annan dag. Dagen då suget finns kan ni vara ute i flera timmar och nästan glömma bort tid och rum. Tack för en toppenblogg Angeliqa!

Kommentera

Spara