I senaste avsnittet av Vandringspodden pratade jag med Torbjörn Selin om första hjälpen på leden och hur en på bästa sätt tar hand om sig själv och andra om olyckan är framme. Kanske allra viktigast är förberedelser, att vara förberedd på vad som kan hänga och även på att förebygga skador och olyckor så gott det går – så att de aldrig behöver uppstå. Ibland är dock olyckan framme och det går inte som en har tänkt sig. Det kan handla om alltifrån drastiska väderväxlingar, en plötsligt stukad fot, en tappad mobil eller något annat som helt enkelt inte går att förutse eller förebygga.

Det är viktigt att snabbt stoppa blodflödet genom att lägga ett hårt förband ovanför såret om olyckan är framme.

Här är några av mina bästa tips som kan vara till hjälp på leden:

  • Ha alltid ett första hjälpen-kit med dig i packningen och se till att det är anpassat efter den vandring och den terräng du har framför dig. Innehållsmässigt, tänk på exempelvis plåster, sporttejp, någon form av rengöring och handsprit, värktabletter.
  • Om du köper ett färdigt första hälpen-kit, lägg till eller ta bort olika delar som just du behöver (eller inte behöver). Gå gärna upp en prisklass från de allra billigaste färdigvarianterna som finns på macken eller de stora varuhusen. Det är värt att ha ordentliga grejer när du väl står där på leden och behöver plocka fram kitet.
  • Ta med antihistamintabletter ifall du eller den du vandrar med skulle få en allergisk reaktion av till exempel ett getingstick. Eller om du är allergisk förstås.
  • Xylocain är en lokalbedövande salva som kan ge tillfällig smärtlindring vid till exempel bett och stick, sår och mindre brännskador.
  • Packa ner en dauerbinda för att lindra stukningar eller vid lindrigare blödningar. Den ger stöd och avlastar där du gjort dig illa, samtidigt som den fixerar skadan. Tänk bara på att lossa på trycket under natten (i avsnittet listar också Torbjörn fem stora områden när dauerbindan verkligen lever upp till en multifunktionell status och är väl värd sin vikt i ryggsäcken).
  • En stor sjal kan även den vara en multifunktionell livräddare.  Den kan omvandlas till en mitella, agera skydd i hetta och om du behöver skugga samt verka som stödjande förband.

Första hjälpen på leden Förebygg och hantera skador med Torbjörn Selin

Lyssna på avsnittet om första hjälpen på vandringsleden här nedanför eller i din podcastapp.

Här finns också fler lästips på temat första hjälpen, skador och säkerhet på leden:

 

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara