Nu pågår de sista förberedelserna inför långvandringen. En utav de viktigaste är – tro det eller ej – fotspa. Och det har jag ägnat kvällen idag åt, att göra fötterna riktigt ordentligt fina. En liten tvagningsritual ute på balkongen i solskenet. Jag vet att det är flera som frågat efter hur man tar hand om fötterna rent praktiskt så idag ger jag en steg för steg guide till grundläggande fotvård. Denna kur görs med fördel veckovis året runt OCH den gäller killar likväl som tjejer. Alla som vandrar behöver ha babylena och fina fötter. Om fötterna har hårda kanter runt hälar eller utsidan av stortårna bildas blåsor direkt, och är det förhårdnader akn blåsor bildas under förhårdnaderna. Onödigt ont som faktiskt kan undvikas på ett trevigt sätt. Mina fötter är allt som oftast mest som elefanthud efter mycket barfotaträning och kängnötning.

1. Hitta ett mysigt ställe att hålla till på

Fotvård inför Vandring med Skadebutikens produkter Foto Angeliqa Mejstedt-1100663

Jag valde att hålla till på balkongen ikväll, det var skönt och varmt ute och så kunde jag passa på att njuta av kvällen samtidigt som jag doppade fötterna i det varma, väldoftande vattnet.

2. Mjuka upp fötterna i fotbad

Det allra första jag gjorde var att jag tog ut alla saker till fotbadet på balkongen: fotfil, nagelsax, hink, badsalt och handduk.

Fotvård inför Vandring med Skadebutikens produkter Foto Angeliqa Mejstedt-1100664

I brist på proper badbalja hemma i lägenheten använde jag finaste städhinken. I hinken tappade jag upp ungefär fyra liter vatten och hade i två matskedar utav Gehwohl Fotbad. Det är ett badsalt som motverkar trötta, värkande och svettiga fötter. Det mjukar upp förhårdnader och är djuprengörande för skinnet. Det doftar av rosmarin, lavendel och timjan för att öka cirkulationen. Kan lova att det luktar sommaräng på hela balkongen!

Fotvård inför Vandring med Skadebutikens produkter Foto Angeliqa Mejstedt-1100676

Sedan satt jag där i sisådär femton minuter, en kvart. Insöp blomdoften av de eteriska oljorna. Fick för mig att smula ner sommarens vissna lavendelbuske i vattnet och insåg snart att det var lite överflödigt.

3. Time to get to business – Fila, klippa och smörja

Fotvård inför Vandring med Skadebutikens produkter Foto Angeliqa Mejstedt-1100668

Med fotfilen härjade jag lös på allt som kändes hårt under fötterna. Hårda hälkanter. Hårda stortåbitar. Trampdynor. Men en gång när jag var i tonåren så filade jag så mycket på hälarna att det bara var tunn, tunn babyhud kvar – det är FÖR mycket. Hemligheten är att få bort det hårda och trubbiga men att samtidigt ha kvar den ”vanliga” huden. Babyhuden är ömtålig och gör ont att gå på – det misstaget gör man också bara en gång.

Fotvård inför Vandring med Skadebutikens produkter Foto Angeliqa Mejstedt-1100670

Med nageltången är det lätt att klippa nageln rakt av. Det är nästa stora hemlighet. Att aldrig någonsin runda hörnen på tånaglarna inför en vandring. Klipp dem helt enkelt rakt av så att det blir en spikrak kant. På så sätt undviker du att nageln av kängans tryck växer in i huden på tårna.

Fotvård inför Vandring med Skadebutikens produkter Foto Angeliqa Mejstedt-1100682

Avslutade med en rejäl smörjning. Fotkrämen är väldigt dryg och den här lilla klicken räckte till hela fötterna. Viktigt att komma ihåg vid fotsmörj är att det inte är ett hastgöra på något vis. Utan ta tid, riktigt gott om tid och massera in fotcremen. Helst tills fötterna blir alldelles torra igen. Fötterna tar mycket stryk och lever allt som oftast ett ganska otacksamt liv instängda i kängor där de är fuktiga samtidigt som de ska bära upp hela kroppen och all packning. Under en vandring ser jag alltid till att smörja in fötterna på kvällen när jag är framme vid destinationen. Speciellt den långa strängen i mitten av underdelen på foten, den är ofta trött efter vandring- Sedan masserar jag alltid trampdynorna och hälarna. Gärna underdelen av vaderna också. Som ett enkelt tack för allt de gör för mig under den långa färden.

Fotvård inför Vandring med Skadebutikens produkter Foto Angeliqa Mejstedt-1100677

Detta inlägg presenterades i samarbete med Skadebutiken där du kan köpa fotvårdsprodukter, tejp och annat som behövs inför, under och efter vandringen.

Höstspecial – förbered dig du också! Jag har satt ihop två unika vandringspaket tillsammans med experterna som jobbar på Skadebutiken:

  1.  LILLA Vandringspaketet (249 kr)
  2. STORA vandringspaketet (499 kr)

De innehåller produkter som passar för att förebygga/lindra skavsår och ta hand om vanliga vandringsskador som stukade fötter och sår. Du får 15% rabatt på vandringspaketen om du anger koden: ”VANDRING2016”. Rabatten gäller till och med 19 September när vi är färdiga i Trondheim. skadebutiken_SB

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Roligt inlägg! Jag är mycket mån om mina fötter. Men jag brukar faktiskt inte överarbeta med fotvård inför en vandring eller löpning. Huden blir för tunn under fötterna.

    • Hej Katta! Nej precis, man får inte joxa för mycket med fötterna, men du vill abslut inte ha de hrda valkarna eller kanterna på sidan av foten. Det ger snabbt blåsr och obehag 😀 Lagom är som alltid bäst 😀 Allt gott!

Kommentera

Spara