Han är svensk mästare i Latte Art, har tävlat i VM för baristor och äger och driver sitt eget kafferosteri Gute Rosteri i Visby. Men hur kommer det sig egentligen att en ung belgisk kille bestämmer sig för att flytta till Sverige på vinst och förlust, upptäcker kaffets mörka hemligheter och sedan blir med företag? Jag ställde sex frågor till entreprenören Jelle Van Echelpoel, som dessutom bjuder på sitt bästa tips för  det perfekta kokkaffet – att inte koka det alls!

Kaffe är din vardag. Hur kommer det sig att du jobbar med kaffe på heltid?

Jag är född och uppvuxen i Belgien och ända sedan jag var lite drömde jag om Sverige och Skandinavien. När jag kom hit på semester 2009 bestämde jag mig att det var här i Sverige jag ville bo. Året därpå reste jag runt i Skandinavien igen och träffade den dåvarande Svenska mästaren i LatteArt. Just då visste jag ingenting om kaffe, drack inget kaffe heller, tyckte det var äckligt! Men han pratade passionerat om kaffe och tävlingar och jag blev inspirerad. På frågan om han hade jobb till mig sa han: ”Javisst, det har jag.” Så jobbade jag två veckor som barista på hans företag och blev snabbt bra på att laga kaffe. Efter det fortsatte jag resa och letade upp mer kaffe, speciellt högkvalitetskaffe – för jag märkte att det är skillnad på kaffe och kaffe. Inte bara när det kommer till tillagningsmetoden, utan också till råvaran, vilka bönor som används. Det finns goda och – mindre goda kaffebönor. Så flyttade jag till Stockholm och jobbade som barista. Jag vann SM i LatteArt 2013 och året där på kom jag fyra på VM.

Från Belgien till Sverige – och sedan blev det eget kafferosteri på Gotland. Hur gick det till?

Jag blev riktigt trött på att bo i storstan Stockholm. Genom åren hade jag ofta varit på Gotland och gillade verkligen ön. Inte bara den fantastiska naturen och den vackra staden Visby, utan allra mest tyckte jag om människorna som bor här. Det finns så många små företagare som verkligen bygger unika verksamheter, så många kreativa artister. Det är vad som fick mig att flytta hit. Även om det redan fanns ett överflöd av kaféer, var det ingen som i min mening serverade gott kaffe. Då tänkte jag att det inte skulle vara dumt att starta ett kafferosteri för att se till att alla gotlänningar – och såklart alla turister med för den delen – kunde njuta av en fin kopp kaffe. Så grundades Gute Rosteri, där jag satsar på högkvalitetskaffe med noggrant utvalda kaffebönor som ger bästa smaken. Allt kaffe är ekologiskt certifierat.

Har du några hemliga smultronställen på ön som du vill dela med dig av?

Hela Gotland är ett enda stort smultronställe och det finns så många superfina platser. Allt är dessutom så olikt i norr och söder. Men under en varm dag i somras var jag och badade på Kovik. Det är superfint ställe ungefär 3 mil söder om Visby. Det roliga är att det ligger mellan två av öns mest populära badstränder, Tofta och Björkhage, men på Kovik var det bara jag och min kompis. Sedan finns det så många fler platser! På norra delen av ön älskar jag Norra Gattet och Bungenäs. På mellersta Gotland finns en fin liten stig vid Dalhem som är vacker. På Sudret är Nisseviken ett ställe där jag hittar ett lugn, vilket jag älskar och på östra Gotland får en inte missa När och Närholmen.

Hur lagar du ditt lyxigaste söndagskaffe? Och vad tar du med för kaffe på dagsturen?

Är det inte allt för blåsigt tar jag mig gärna till ett av mina smultronställen, tar med kokkaffepanna och utekök och lite gutekaffe – alltid gutekaffe såklart! Hemma brygger jag i något som kallas Syphon. Det är ett jättegammalt sätt att koka kaffe, ungefär som Don Pedro, som var populär i Sverige i 70-talet. Jag gillar ceremonin med att laga kaffe, det är en viktig del av fikastunden för mig.

Vilket är ditt bästa kaffetips?

Med kokkaffet är att inte koka kaffet, utan att istället koka vattnet, ta pannan från elden och hälla i malet kaffe. Rör sedan om så allt kaffe är blött, låt vila i 4 minuter och rör om igen, så sjunker allt kaffe till botten. När det ligger där på botten – efter ungefär 4 minuter till – så kan du servera och njuta. Då har kaffet dessutom svalnat och har en direkt njutbar temperatur.

Vad har du för tips till andra som drömmer om att starta eget, flytta utomlands eller följa sina drömmar?

Kör, bara kör! Att ta det första steget, att bara göra någonting lite grann är en bra start. Resten följer sen. Jag bestämde mig att jag ville flytta till Sverige när jag var 19 år. Men det känns som att det blev mer av en slump att jag sen faktiskt gjorde det. Allt som har hänt i mitt liv har på något sätt känts som det naturliga och mest logiska nästa steget. Jag reste runt, hittade jobb, reste vidare, hittade nytt jobb, förlorade jobb, hittade nytt jobb i Stockholm, blev trött på Stockholm och ville till landet. Jag kände folk på Gotland, drar dit, måste göra något, kaffe kan jag, rosta kaffe kan jag med – så vi kör väl på det! Att inte ta livet inte på för stort allvar är kanske ett bra tips med. Det ska vara kul det du gör! Gör du nåt du inte gillar, sluta med det!

Följ Van Echelpoel och Gute Rosteri på Facebook, @guterosteri på Instagram eller besök www.guterosteri.se.

Fler lästips för kaffesugna:

Författare Angeliqa

3 Kommentarer

  1. Så kul att se gamla bekanta ansikten här! Jelle och jag har gemensamma bekanta och jag har följt hans kafferesa ända sen första bönan!

Kommentera

Spara