Frihet. Smaka på ordet frihet så rasar nog fantasin iväg snabbt på oss allesammans. Just nu vandrar mina tankar iväg till scenarion som att packa allt jag äger i en husbil och fara längs snirkliga jämtländska grusvägar på känn. Tankarna tar mig till långa vandringar utan hänsyn till fysisk förmåga, pengar eller tid. Tankarna tar mig till vyer högt över böljande landskap och havsvidder med sand under tårna.

Läser du klassiska existentialister som Sartre och Kierkegaard menar de att människan är fri att skapa sin mening. Människan är vad hon gör sig till. Människan är sina handlingar. Frihet kan också beskrivas som rätten att tala, tänka och agera som man vill.

Frihet kan vara positivt eller negativt. I negativ bemärkelse kan det handla om situationer som att vara fri från att vara fängslad och i positiv bemärkelse kan det handla om att vara fri till att tala enligt yttrandefriheten. Jag minns när jag sa upp mig från min tillsvidareanställning och blev fri att använda min egen tid. Det var en frihet till min tid. Frihet till mitt godtyckliga avgörande av vad en arbetsdag ska innehålla. Det var frihet från att vara instängd på kontoret under kollektivavtalade arbetstidsramar.

Efter den där dagen när jag gick fri ut från kontoret har just det här med frihet florerat i mina tankar i olika former.

Materiell frihet – Skillnaden mellan att släppa taget och hålla fast 

Frihet från saker som tynger ner mig och äger mig. Frihet i att äga materiella ting som hjälper mig.

Jag har rensat. Rensat. Rensat. Kastat. Sålt. Skänkt. Auktionerat. Ändå är mitt hem fullt av saker. Den stora skillnaden nu är att sakerna jag har idag är sådana jag valt att ha. De har inte bara råkat hamna i mitt hem.  De hjälper mig att leva mitt liv på det sätt som skänker mig allra mest glädje. Jag har tält, sovsäckar, kläder och utrustning som jag behöver för att kunna spendera tid utomhus i skilda miljöer och väder.

Monetär frihet – Bara den som aldrig varit utan pengar kan säga att det inte spelar roll

Pengar ger frihet på många vis. Pengar ger frihet i att kunna välja den dyrare, nyttigare maten. Att kunna köpa in hjälp med vardagssysslor som ger utrymme till mer återhämtning. Pengar ger frihet till snabbare och bättre vård via privata försäkringar. Som egenföretagare stressar pengar mig mycket. Jag är ansvarig att få in pengar för att täcka alla företagets omkostnader för resor, personal, programvaror och utrustning. Ett företag äter pengar på oförutsägbara vis. Som anställd hade jag väldigt hög lön men kan säga att den i sak inte gjorde mig varken lyckligare eller olyckligare. Det var enklare.

Jag tror det finns en gräns för pengar när det kommer till individuell frihet. Under en viss gräns är det en ofrihet som medför oro för de mest basala saker som att ha tak över huvudet, mat på bordet och att kunna göra sådana saker som andra i umgängeskretsen gör. Över en viss gräns blir istället allt blasé, det går att äta kladdkaka eller räkcocktail alla måltider om dygnet och bo på de lyxigaste hotellen, men bortom en viss gräns spelar det inte längre någon roll. Vad längtar man då till för att något ska kännas speciellt? Kanske är den ultimata monetära friheten att känna att grundläggande behov är täckta och att det går att spara till sådant man önskar tillföra inom rimlig tid.

Frihet som en känsla – Hikefulness i litet och stort

Ett sätt att nå frihet är att utöva mindfulness. Hitta sådana övningar som ger kroppen känslan av att vara här och nu, ingen tanke går till vad som kan hända i framtiden eller vad som hänt i dåtiden. Det kan hända via yoga, att skriva, titta på havet, läsa böcker, vika tvätt, måla eller vad som nu råkar vara din grej.  Jag letar efter den om och om igen i vad jag gör när jag är ute i naturen. Axlarna sjunker ned bara jag sätter fötterna i kängorna. Jag älskar att känna solen mot ansiktet eller hårt, kallt regn. Vilket som helst – bara livet är mig väldigt nära. Det är frihet för mig att gå ut i det okända och tystnaden och se vad den för med sig när jag inte har någon annan än mig själv att stå till svars för. Frihet för mig är att vara frisk, att ha mat att äta, vatten att dricka, ren luft att andas och platser där jag hittar tystnad. Där själen får hitta ro en stund.

Jag vill jättegärna hör hur du tänker om frihet!  Vad är frihet för dig? När känner du dig fri? Skriv gärna i kommentarsfältet.  

Läsutmaning om frihet, pengar och arbete:

Författare Angeliqa

10 Kommentarer

 1. Benny Friberg Svara

  Det är oerhört intressant att ta in ordet frihet. De flesta och då menar jag de flesta i detta svenska samhälle förknippar frihet med pengar.
  Vilket självklart är helt fel, att äga sin tid genom att skala ner sina kostnader och precis som du skriver göra sig av med prylar. Sluta o ha stora hem som bara fylls med just prylar.
  Gå ur ekorre hjulet och börja andas o leva. Men de flesta är inte villiga att släppa på sin så kallad status, dom är rädda att hamna utanför deras så viktiga sfär av likasinnade och inte få den bekräftelse som föder dom med energi.

  Låter kanske hårt men så här det, bara det att väldigt få vågar erkänna detta. De är ett enormt klagande i Swe på hur jobbigt det är på jobbet och jag tjänar inte tillräckligt etc, etc.
  Man hör aldrig någon säga fan va dum jag är nu har jag dragit på mig för mycke kostnader eller nej vi har inte råd i år att åka iväg utomlands, utan alla kör på bara för att det handlar om status och att vara kvar i bekräftelse cirkeln.
  Frihet för mig är att vakna på morgonen och bestämma hur min dag ska se ut, min vecka kanske till och med månaden framöver. Hur mycket ska jag jobba och hur mycket ska jag bara vara och njuta av havet och naturen o nära o kära.
  Jag gick från ca 160000:- om året i fasta kostnader till ca 8000:- jag bor i min nio meters segelbåt och det jag har där i är det jag äger. Jag jobbar frilans med design,möbelsnickeri,hantverk ibland bartender ibland något annat. Är 53 och äger min tid.

  Vivir Mi vida

  • Angeliqa Svara

   Haha, nej det är verkligen sällan man hör någon säga de orden – vad mycket dumma utgifter jag dragit på mig.

   Tål verkligen att tänkas på.

   Tack för att du delar med dig =)

 2. Frihet eller motsatsen skulle vi nog kunna samtala om i all evighet. Osökt tänker jag dock på Sveriges grundlagar och som omfattar just frihet tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Demokrati/Grundlagarna/

  Många gånger i yrkeslivet har jag varit ofri att få ha och framföra avvikande åsikter/förslag/lösningar mm eftersom organisationen inte tillåter detta. Den värsta formen av frihet (ofrihet) är den som benämns medarbetarnas aktiva delaktighet men som baseras på falska förespeglingar om yttrandefrihet men som bättre borde benämnas skendemokrati. Definitionen är att du skall tro att du har frihet och att ledningen lyssnar, men de struntar i det. Företeelsen finns naturligtvis i flera andra olika sammanhang.

  För den som vill läsa mera om detta med frihet och då ”bara” under statens kontroll rekommenderar jag Birgitta Almgrens böcker om STASI.

  Mrs Q, om du via slingriga vägar kommer upp till Frösön/Östersund skulle det roligt om du kunde arrangera någon träff som exempelvis boksignering eller bara en fika på något gott ställe. Jag skulle rekommendera dig Frösö Park och en vandringsled som jag kan PM dig om.

  Freedomfighter

  TR

  • Angeliqa Svara

   Åh, tack för hjärtlig inbjudan till Östersund – mina allra högsta förhoppningar är att jag ska ha vägarna förbi där under kommande vår/sommar och peppa med boksignering inför sommaren.

   Så länge säger jag HURRA för dina kloka tankar och input i frihetsfrågan – den engagerar och berör.

   Allt gott!

   Angeliqa

 3. Frihet är när jag hoppar i ett hav med vågor som sköljer över mig och jag simmar och tar mig fram. När jag och min storebror åker ut på sjön fiskar. När jag simmar från båten och tar mig till land. Frihet är att vandra i skogen ensam eller igrupp. Tack för en underbar blogg. Kram

  • Angeliqa Svara

   Åh, tack för att du delar dina frihetstankar – det uppskattar jag stort.

   Kram

 4. Detta är så intressant! När jag vantrivts på jobb har jag drömt om att vara egen företagare och ha total frihet att disponera min tid. Tack vare att jag har provat det har jag insett att frilanslivet kan kännas mer fängslat än att vara anställd. Jag kände mig väldigt ofri när jag var beroende av att hitta kunder och av andras godkännande hela tiden. Men enbart en trygg anställning räcker inte heller för mig tyvärr. Jag måste ha ett jobb som jag kan må bra i (gärna med viss möjlighet till flextid, något som är intressant…) och helst inte jobba 100 %. Så min dröm om frihet just nu handlar om att hitta ett jobb att trivas med. Något som inte tar för mycket och som inte tar över hela mitt liv, för själva LIVET är viktigast. Men för att kunna leva måste vi ha pengar. Det handlar väl som alltid om balansen 🙂

  • Angeliqa Svara

   Tyvärr går det inte att blunda för att pengar är en del av livet. Men kanske är tricket att börja lösa ekvationen tid och pengar så att inte pengar stoppas ned i svarta hål av mer materiell karaktär som inte ger livet. Önskar dig all lycka till på vägen i att designa ditt liv så som du behöver och vill ha det för att känna livet genom ådrorna med balans i alla vrår.

   Tack för att du delar med dig!

   /Angeliqa

 5. För mig är frihet när jag kan välja själv. Oavsett vad det gäller. Det betyder dock inte att det behöver vara enkelt, ibland vet man inte riktigt vad man egentligen vill eller om det verkligen kommer att bli bra. Vissa måsten finns också i livet men annars skulle man väl aldrig känna frihet? Om motsatsen inte fanns. Frihet känner jag också kopplat till vissa platser; som i fjällvärlden eller hemma i skogen vid vägens ände. 🙂

  • Angeliqa Svara

   Åh, det är verkligen intressant med motsatser och kontraster – att det behöver finnas de där nästan extrema polerna som kan ta fram nyanser där emellan. Och visst är det ju så att livet inte behöver vara vitt eller svart, det finns en enorm gråskala som vi behöver röra oss på när det kommer till livsinnehåll.

   Tack för att du delar dina tankar. Uppskattas stort.

Kommentera

Spara