Ju längre ut båten åker desto mer ser jag siluetten av New York medan vinden blåser i håret. Det är en helt annan sak att stå nedanför skyskraporna och luta nacken långt bakåt för att se husfasaden sträcka sig mot himlen, mot upplevelsen nu att se staden med lite mer distans och arkitekturen som har likheter i att de alla känns bombastiska och ambitiösa i sin oblyga storskalighet men samtidigt är varje hus olika och unikt och har på något vis sin egen, unika charm.

Frihetsgudinnan, eller  som hon egentligen heter Liberty Enlightening the World på Liberty Island, är kanske ett av de mest välbesökta turistmålen i New York och som förstagångsbesökare är det en självklarhet att åka ut på ön eller iallfall hovra runt ön med båt som jag väljer den här dagen. Jag vill inte gå av på ön och trängas med ännu fler människor och är nöjd med att få se statyn på håll.

Guiden ombord på båten berättar om hur Frankrike skänkte frihetsstatyn till New York i slutet av 1800-talet för att fira USA:s 100 år i självständighet. Idag är statyn en del i världsarvet. Statyn är 46 meter hög och plattformen hon är byggt på är 47 meter, bara näsan är 146 centimeter och därmed ett landmärke som inte går att missa. Gudinnan är skapad med inspiration från romerska gudinnan Libertas som bar sandaler på fötterna och representerade frihet från tyranneri och förtryck. Huvudet liknar grekiska Helios – solguden, med sju pikar på huvudet som kan antas representera världens sju underverk.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara