Ta hand om friluftsutrustningen så håller de länge. En vandringstur börjar med förberedelser som att leta färdväg och packa ryggsäcken. Lika viktigt som den initiala planeringen är avslutningen väl hemma igen – materielvård som ser till att du får ut som mycket som möjligt av din utrustning.

Smarta tips: Undvik klassisk klädförstörare och hylla din lokala skräddare

Så får du bort röklukt från kläderna. Häng ut rökdoftande kläder för vädring på balkongen eller lägg in dem i torkskåpet. Se till att följa värmeangivelser på plagget så att du inte råkar krympa dem.

Laga trasiga plagg: Får du reva eller hål i kläderna kan du ofta få tyglappar av tillverkaren så att det går att laga. Vissa butiker hjälper dig att laga plagg du köpt där i den mån de kan. Andra plagg kan enkelt lämnas till din närmsta skräddare.

De farliga flammorna. Se upp för flammor från eld när du är ute på äventyr. Det kan vara skönt att värma frusna fötter vid lägerelden, men ta av kängorna först och kom ihåg minnesregeln att där smör smälter förstörs läder. Sulorna under kängan kan smälta och lädret eller materialet i kängan förstöras av värmen. Var också vaksam med blöta sockor och handskar som hängs på torkning över elden som kan självantända vid stark värme. Ett annat vanligt sätt att förstöra friluftskläder är små eldflugor som kommer sprakandes från elden när man sitter där, eller att råka lägga hela ärmen i elden när det är dags att lägga på mer ved på elden. Jag har provat alla de här sakerna genom åren och det har blivit onödigt dyra läxor.

Så tar du hand om friluftskläderna – Tvätta rätt

Läs alltid tvättanvisingarna på plagget noga. Använd speciella tvättmedel och impregnering när du väl ska tvätta. Speciellt varsam ska du vara med att tvätta ylleplagg, det finns flytande tvättmedel för dem och ofta behöver de inte alls tvättas så ofta som man tror utan kan användas många gånger med bara vädring emellan.  

För både underställ och skalplagg finns särskilt framtagna produkter som behåller dina plagg och utrustnings avsedda egenskaper. Använd aldrig ditt vanliga mjukmedel till friluftskläder då det förhindrar de lufttransporterande egenskaperna.

Allmänna tvättips : Bra att komma ihåg:

  • Stäng alla dragkedjor och knappar så går inte plaggen (eller maskinen) sönder.
  • Vänd plagget ut och in så slits inte färgen i onödan.
  • Undvik att torktumlaren. Torkskåpet eller lufttorkning är bättre alternativ.

Skalkläder: Torka av dem med våt trasa, de här plaggen behöver inte tvättas särskilt ofta. Dra stearinljus längs med alla dragkedjor så löper de enkelt när du är ute sen. Det gäller både jackor, tält och sovsäckar.

Ullplagg: Ull har självrengörande effekter och kan absorbera och neutralisera dålig lukt av sig själv och bryter ner bakterier., Därför behöver inte ullplagg tvättas särskillt ofta utan det räcker med att vädra. Använd gärna speciellt tvättmedel för ull som innehåller ullfettet lanolin, tvätta med bara vatten. Vissa ullplagg kan torktumlas – läs avd som gäller ditt plagg på etiketten – i så fall ska du inte torka det för torrt utan det får gärna vara lite småfuktigt när du tar ut det då mår plagget som allra bäst.  

Dunplagg: Välj speciellt duntvättmedel och kör extra sköljning. Det viktigaste är att dunplagget blir riktigt torrt. Torktummla på låg värme tillsammans med tennisbollar. Det finns speciell inpregnering för tyget på dunprodukter. Förvara aldrig dunprodukter i kompressionspåse utan häng upp dem eller förvara i förvaringspåse.

Syntetfyllning: När du tvättat syntetfyllning är det viktigt att se till att fyllningen inte klumpar ihop sig. Det enklaste sättet att göra det är att dra isär fyllningen.

Osäker på val av tvättmedel och impregnering? Fråga i din närmsta friluftsaffär eller från butiken där du köpt din utrustning. De hjälper gärna till att hålla livslängden på dina produkter.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara