I min bloggkategori Möte med en eldsjäl presenterar jag personer som har det där lilla extra. De har valt en lite annorlunda väg i livet. Idag presenterar jag Anders Klint som lever och andas för konsten att laga friluftsmat. När jag hör av mig till Anders har han precis kommit hem efter en vanlig dag på jobbet. Idag har han paddlat kajak i södra Finland och lärt en grupp vildmarksguider hur de kan laga god mat med hjälp av järngrytor. Förutom att anordna utbildningar runt om i världen är Anders känd som både författare och TV-kock.

Boken Utekokboken – För finsmakare i fält (1996) innehåller massor med recept som passar för att laga utomhus. Förutom recept finns också praktiska tips om olika sorters utrustning, livsmedelshantering och näringslära. Kort och gott allt Anders tycker att man behöver veta innan man ger sig ut för matlagning i vildmarken på egen hand.

Möt Anders Klint en fena på utematlagning

Anders Klint har deltagit i flera olika TV produktioner med sin matlagning. Till exempel har han lagat mat hos Sofia Eriksson i programmet Soffi Propp i TV4 och i Morgonsoffan på SVT. Han har också uppmärksammats i de utländska medierna Move Magazine från Schweiz och Mitsubishi Magazine från Frankrike. Tidningen En sueco har publicerat en intressant artikel som skrevs när Anders var i  Spanska Pyreneerna. Att laga mat i naturen

Anders driver det egna företaget Ecochef som utbildar cateringkockar, guider, reseföretag och skolor i konsten att laga mat med hjälp av järngrytor. Matlagningen kombineras med friluftsaktiviteter som vandring i skogen eller en kajaktur. Men det är inte bara i Sverige som Anders Klint inspirerar med sin matlagning. Han reser runt i hela Europa och ibland lite längre än så. Vid ett utbildningstillfälle som Anders genomfört, för Gränslösa Guider på Storumans Folkhögskola, har en av studenterna  lagat råstekt potatis, fläskkött och grönsaker ute i fält. Se hur en Gourmetmåltid i vildmarken kan se ut och lägg speciellt märke till den snyggt skurna tomaten i början av filmen.

Sötsaker och snacks till vandringen

I bloggen Friluftsmat delar Anders med sig av bra recept och tips. För mig som fastnat i frystorkat-träsket är det inspirerande läsning.

Mina fem favoriter från Friluftsmat

  1. Hur gott låter inte Baconstekta Daddlar?
  2. Vildmarks-snacks med choklad,  förbered hemma och ta med på vandringen eller utflykten.
  3. Amerikanska pannkakor, enkelt recept både för hemma- och utebruk.
  4. Konkreta tips på hur du kan spara pengar och själv torka mat.
  5. Sött, surt och salt, hur man kan kombinera olika smaker.

(Bilder från Anders Klint, Friluftsmat samt Trygve Pløhn, Utekokboken )

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara