Ämnet kommer ofta smygande upp i diskussioner om vandring med vänner, bekanta eller bloggläsare. Att bajsa utomhus är det mest naturliga som finns – ändå kan det kännas skitjobbigt (pun intended) så idag kommer en liten bajsskola här på Vandringsbloggen. Håll till godo med länkar till allt du någonsin skulle behöva veta om gropgrävande, tekniker och annat som rör friluftsbajs.

I den här videon lär du dg varför du ska gräva en grup och inte bara kan täcka bajset med en sten. Och mycket mer.

BOKTIPS. Bajsbibeln för dig som vill ha friluftsbibliotekets kanske mest nischade bok: How to shit in the woods

MER LÄSNING: Hur går det till att bajsa utomhus?

Vad har du för favoritteknik? Har du något riktigt sjysst tips att dela med dig av?

Författare Angeliqa

9 Kommentarer

 1. Tack för tips! Kan vara bra även för löpare som drabbas av löparmage vid mer eller mindre lämpliga tillfällen 😉

 2. Haha så lysande! Gjorde detta för första gången i somras och det var inte alls så farligt som jag trodde jag skulle tycka. När man behöver gå så behöver man och då är det bara skönt att få det gjort 😛 Smart med sådana där små platspåsar för papper, bindor m.m!

 3. Hur gör man då tex på Fjällräven Classic? På fjällen finns där väl inga träd att gömma sig bakom? Och hela tiden en massa folk överallt som kan se när man skiter?
  Hur gjorde du?

 4. Jag istämmer att bajsa är något av det mest naturliga som finns, även när man vistas utomhus. Jag tror dock at många vandrare tycker att det är pinsamt att prata om det även om säkert alla som campat ute över flera dagar har sina erfarenheter! Och som Rania skriver så är det bara skönt att få det gjort när man känner att man behöver göra det, även om det betyder att man måste ner med byxorna utan att man har en dörr att stänga. I skogen tycker jag att det aldrig är svårt att hitta et ställe var man kan vara tillräckligt privat. Men även på fjället kan man gå ett stycke bort frå vandringsleden och finna en sten att sätta sig bakom eller en grop som ger tillräckligt skydd. Jag har aldrig löpt Fjällräven Classic men vad skulle det göra om någon vid ett tilfälle fick se något? Man bör ju inte sätta sig just vid stigen! Litet pinsamt om någon kommer, men ja väl, ofta är det nog så att dom som uppsöker sådana platser där det är naturligt at gå på toa själv letar efter ett ställe att uträtta sina naturliga behov.

  • Jag har ibland upptäckt att bra matställen, skyddade från vind ofta också är bra bajsställen. Man får se upp med vart man campar.
   Sedan uppskattar jag privatliv när jag bajsar – men baken är som sagt delad. =)

 5. Pingback: Lyssna på Ute med P1 om Återhämtning Utehygien - Vandringsbloggen

Kommentera

Spara