Detta inlägg presenteras i samarbete med Morakniv och kampanjen #kvinnligaäventyrare.

Idag delar jag mina allra bästa tips på hur du enkelt och snabbt kan få upp eld utan krångel, med vanliga saker från badrummsskåpet. Sedan går jag igenom olika gniststartare och vad du behöver tänka på och till sist lite om själva eldbyggandet. Alltså den totala eld-startar-guiden. Nu kööör vi!!

1. Ta med det här från badrumsskåpet!

Klassiska tips har vi nog alla läst och hört talas omsom att samla näver som luggas upp lite med hjälp av knivbladet. MEN det är ofta, ofta jag ser hur stackars björkar skövlats på hela sin bark i stora gapande, fyrkantiga sår och det skär lite i hjärtat. Så nu kommer två dundertips som iallafall förändrat mina eldstartar-rutiner.

 • Tamponger
 • Bomullsrondeller
 • Vaselin

Det räcker om du väljer ett utav bomullsalternativen och sedan vaselin. Jag föredrar att plocka med hela vaselinburken (är du gramjägare tar du en lättare plastförpackning istället för plåtförpackningen) och sedan tampongerna/bomullen. Vad jag älskar med tamponger är att det är massor med eldstartarfluff komprimerat till liten plats i vattentät förpackning. Allt man någonsin behöver.

Gör såhär: Smeta in den fluffade bomullsrondellen eller tampongen med rikligt med vaselin. Nu har du ett fantastiskt tändmaterial som brinner länge.

Här ser du den faktiska skillnaden i brinntid, med och utan vaselin.

2. Vad tänder din gnista?

Det finns många sätt att tända eld på och verktyg likaså.

 • Tändstickor. Tänk på att förvara tändstickorna torrt, eller köp vattentät förpackning till dem. En rolig utmaning är att träna på att göra eld och att bara använda en enda tändsticka. Har du testat?
 • Tändare. Funkar sådär halvbra om det är vått eller kallt ute. Finns aldrig i min packning.
 • Eldstål. Eldstålet är en sådan uteprodukt som jag aldrig lämnar hemmet utan. Det är gjort av en magnesiumlegering och ligger alltid minst ett i min benficka. Fördel med ett eldstål är att det kan användas många hundra gånger och blir flera tusen grader varma gnistor. Det kan användas i alla väderlekar. Nackdelen är att det krävs lite träning att få in snitsen, så testa hemma i grillen på altanen innan du ger dig ut i vildmarken.

3. Let’s get the fire started! Nu kör vi 😀

Förbered material. Börja med att samla på dig massor med små stickor som du matar elden med. När elden väl är igång behövs det ofta mer ved än du tror så samla massor. Men viktigast är starten. Då behöver du tunna, torra stickor. Har du tillgång till större vedträn så delar du dem enkelt med hjälp av kniven, slå på baksidan av eggen med ett annat vedträ.

Alternativ: Leta rätt på torra pinnar från marken i olika tjocklek.

Jag samlar på mig en hög med späntor. De är bra att starta elden med.

Tips: För att det ska gå ännu lättare för de första pinnarna att fatta eld hjälper jag dem på traven lite genom att skära luftiga ”lockar”. De här kan se ut lite hur som helst. Långa, korta, djupa, ytliga. Huvudsaken är att det är mycket luft.

Dags att tända. Laborera med eldstålet och din kniv – vilken teknik fungerar bäst? Ofta vill man dra snabbt och lätt. Men var helt lugn och dra istället långsamt och hårt för de stra gnistorna. Håll gärna handen långt ned på eldstålet och sikta gnistorna nära, nära tändmaterialet. Vaselin-bomull brinner väldigt enkelt så det kräver inte så mycket precision eller arbete. Men om du har näver eller fnöske du ska tända eld på blir tekniken ännu viktigare. Du kan skrapa av lite av eldstålets yta med hjälp av baksidan på kniven. Då tänds elden ännu lite lättare.

Gnistorna som kommer från eldstålet är flera tusen grader varma.

Nu har vi starten till elden igång. Bara att mata på med de lockiga pinnarna eller kråkris – det torra spröda, risliknande som växer längst ned på granarna.

Nu är det bara att samla kompisgänget, ta fram kokkaffet och påsen med kanelbullar och sedan mata elden med mer pinnar vartefter. Kanske ett av världens mysigaste tidsfördriv om du frågar mig.

BONUS: Feelgood-video

Såhär är en snabbversion av hur det kan se ut när jag är ute.

TÄNK PÅ ATT: När du gör upp eld att alltid följa allemansrätten. Elda säkert, släck ordentligt och plocka bara pinnar från marken om du inte har markägarens tillstånd till annat.

Detta inlägg skrivs i samarbete med Morakniv och kampanjen Kvinnliga Äventyrare. Tillsammans vill vi inspirera och peppa fler tjejer att upptäcka och utforska sitt nästa äventyr.

 

Författare Angeliqa

12 Kommentarer

 1. Nicklas Svara

  Klövervaselin funkar jättebra.
  Niveakräm (blå burk) är fullständigt värdelöst 🙂
  Dina bilder ser ut som när jag hade eldkurs på Dalslandsaktiviteter förra sommaren 🙂

 2. Lena - gott för själen Svara

  Toppenbra tips ju! Vilken skillnad det var på brinntid och sätt elden brann på!

  Kram Lena

 3. Ett annat bra tändmedel som säkerligen finns i de flesta badrumsskåp och som jag har testat flera gånger är hår, har testat allt från egenskjutna älgar till annat hittehår i naturen (har inte så mycket själv på huvudet).

  TR

  • Angeliqa Svara

   Hår, den var helt ny. Luktar det inte illa att bränna hår? Måste testa. Rensar borsten as we speak. Haha.

 4. Hår som tändmedel är hämtat från ett utbildningsmaterial från FÖS Försvarets Överlevnadsskola.

  Eftersom jag har utbildat en hel del inom överlevnad får du ytterligare ett tips inifrån badrumsskåpet; disinfectionssvabbar som är indränkta med alkohol av hög % alkohol brinner mycket bra, men det är en avvägning mellan sårtvätt och eld.

  Glöm inte att var rädd om dig själv och naturen nä’r du eldar, vill du veta mycket om eld rekommenderar jag boken Eld av Yngve Ryd.

  Önskar er alla på bloggen en trevlig midsommar och ta det försiktigt med att dricka eldvatten.

  • Angeliqa Svara

   Haha, adopterar direkt ELDVATTEN – helt underbart.

   Riktigt glad midsommar även till dig och stort hjärtligt tack för härliga eldknep.

Kommentera

Spara