”Grönluva på tur” har blivit ett smärre fenomen i Norge och ryktena har sedan ett tag tillbaka även färdats över landgränsen. Många är vi vandrare som med fascination hört berättas om det som kallats ”Tinder på fjället”, där singlar i jakt på kärleken sätter på sig en grön mössa och ger sig iväg. Dags att reda ut vad som är grejen med en grön singelmössa och var den egentligen kommer ifrån.

Allt startade med ett aprilskämt. Den norska turistföreningen DNT ville hitta på något verkligt nytänkande och annorlunda inför årets lureri. Någon kläckte den (vad som skulle visa sig vara den briljanta) idén om ett färgsystem för mössor, där varje färg signalerade ett visst civilstånd. Grönt betydde ledigt och fritt fram, medan röd var stopp och upptagen. Tydligt och bra. Speciellt för de singlar som då slapp ödsla flirt-tid på någon som ändå redan kilade stadigt.

När artikeln om det nya färgsystemet lades ut på DNT:s hemsida och sociala medier blev den viral. Den delades, kommenterades och diskuterades. Sedan hände något oväntat. Människor började faktiskt använda systemet och det dröjde inte länge förrän gröna mössor började dyka upp här och var på fjället. Dessutom kom det så småningom bevis på att systemet faktiskt fungerade – när nyförälskade par vittnade om hur de via de gröna singelmössorna fått upp ögonen för varandra och tycke uppstått.

Sedan dess har trenden och fenomenet som sagt både växt och spridit sig. Även här i Sverige är det många vandrare som hoppfullt viskat med varandra om att hitta kärleken på fjället, kanske genom att signalera sin önskan genom färgen på huvudbonaden. Andra har smått nervösa funderat över om de vågar packa ner en grön mössa, av rädsla för att det kanske skulle kunna tolkas som en ofrivillig invit.

I Norge har DNT fortsatt rida på den gröna singelmössans våg. Snart lanserades vändbara mössor – gröna på ena sidan och röda på andra. Så att en enkelt och smidigt ska kunna byta status direkt  när kärleken slår till.

Har du siktat någon grön singelmössa på fjället? Eller kanske burit en själv?

Mer läsning om dejting och kärlek i friluftslivet:

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Har funderat på att skaffa en. Men en vändbar lät ju ännu smidigare! Vad man orkar med den turen liksom. (Även om man är singel kan man ju signalera rött). Haha!
  Sist hade jag en turkos buff. Undra vad folk tolkade det? 😛

  • Angeliqa Svara

   Turkos ger kanske mixade signaler 😀 Haha, får göra en färgpalett för fjällfarare helt enkelt. 😀 Vore så kul.

 2. Det är ju en lite kul grej det där. Själv behöver jag ju ingen grön mössa längre.

  Och faktiskt, just idag, stannade en kollega till i dörren på kontoret, iklädd grön mössa! Jag ville inte fråga om han kände till koden. Han kanske skulle bli besvärad om han inte kände till det, tänkte jag 🙂

  Kram Lena

  • Angeliqa Svara

   Hahaha, oj oj oj jag ser ju verkligen hur det kan bli toksamt att förklara för den oinvigde. Eller bästa tänkbara icebreakern?

   Allt gott

   Kraam

Kommentera

Spara