Gräs växer mellan brädorna på Järndammsrundan i Sala

I söndags vandrade jag längs med den 26 kilometer långa Gruvdammsrundan i Sala. Leden börjar mitt i centrala Sala, sedan följer man dammar, bäckar, sjöar och skogsstigar hela dagen. Vandra med härlig småstadskultur som Badbryggorna vid Måns Ols och Folkets Park, sedan finns flytande öar som påminner om Salas gruvhistoria och flyttblock som påminner om hur inlandsisen påverkat området. Längs med leden finns det flera möjligheter att fylla på vatten, grillplatser, dass och vindskydd. Det här är en bra runda att dela upp på två dagar. Vid järndammen och Silvköparen finns fina ställen att övernatta på och för den som vill går det bra att fiska längs med hela systemet. När man väl kommer ut från stadskärnan är det hyffsat lätt att hitta, men det behövdes absolut karta för att inte gå vilse på någon av de avvikande stigarna, ibland fanns ledmarkeringar åt två olika håll och då är det bra att kunna orientera sig. I centrum var det väldigt svårt att hitta rätt, men som tur var är Salaborna både tålmodiga och hjälpsamma. Totalt blev rundan 30 kilometer efter att ha gått fel några gånger.

Planera vandringen: Gruvdammsrundan Kartöversikt (PDF)

Vandringsstart och nostalgi i Sala

Underbara hus längs med sträckan

Både vid systemet av dammar och längs med skogslederna passeras underbara trävillor med fint bevarade detaljer. Jag fick direkt för mig att det är vid en av Salas dammar jag vill bo i ett trähus med finsnickerier, spröjsade fönster och en stor träveranda med utsikt över vatten och skog.

Det bevarade badhuset vid Måns Ols

Måns Ols badet är bevarat med omklädningsrum och bryggor. Bara ett stenkast bort finns en restaurang som serverar god lunch och finfika. Längs med leden är det lätt att bli nostalgisk, för det är inte bara det gamla badhuset som man passerar, det är dessutom ingången till Folkets Park som ger känslan av ett levande 50-tal. Tänk så mycket fantasin skenar iväg när man besöker en stad där man inte själv bor.

Stadsskogen med chans att se björn och älg Angeliqa Mejstedt vandrar Gruvdammsrundan genom ett kalhygge i Salatrakten

Vandringen går genom Stadsskogen, i det här området finns både älg och björn.

Information om avverkning i skogen som skadat fornminnen, kulturarv och andra häftiga sevärdheter

Längs med leden

Här passerar jag Järndammen, med näckrosblad i vattnet bredvid den smala träbron.

Flytande öar i Olof-Jons damm

En flytande ö i Olof Jons Damm

Vid Olof-Jons damm finns flytande öar, de har bildats när sjön dämdes upp för att förse Sala Silvergruva med vatten. Vatten svämmade över mossmarkerna och delar av mossen flöt sedan upp och bildade öar. De här flytande öarna kan ibland flytta på sig om det blåser.

Flyttblock i naturen påminner om inlandsisen

Ledmarkeringar

Kaststensblock mitt i skogen, påminner om inlandsisen

Närmare Långforsen finns det här jättelika flyttblocket, det har inte kastats hit av troll eller jättar som Salaborna trodde för många hundra år sedan. Istället har stora stenbumlingar lagrats i inlandsisen och följt med när isen drog sig tillbaks och smälte.

Solnedgång vid kalhygget

Solen kastar sina sista strålar över Järndammsrundan i Sala

Vid det här kalhygget satt jag på en stubbe, drack te och såg solens sista strålar färga landskapet guldrött. Det var en så otroligt härlig stund som jag önskar att jag verkligen kunde dela med mig av i mer än ord.

En lång vandringsdag förkortad till en minut film. Följ med direkt ut i spenaten!

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Hej, jag och min man vill gå denna runda i sommar, vet du om den går att förkorta så att man kan klara det på en dag, om det finns stigar man kan ta så att rundan blir mellan 15-20 km istället? 😀
    Tack för en mysig och intressant blogg!

Kommentera

Spara