Intresset för vandring och friluftsliv växer så det knakar. Allt fler hittar ut i naturen. Det är numera ”trendigt” att spendera helger och semestrar i tält på fjället eller dra på sig friluftskläderna till vardags. Det är inte längre bara de stereotypa skogsmulletyperna som hänger i fjällstugor och längs leder. Nu har friluftslivet dessutom tagit nästa kliv  – upp på catwalken.

Här på hemmaplan presenterade Fjällräven så sent som förra veckan sin nya kollektion i samarbete med modemärket ACNE Studios. Där hålls den frilufsiga flaggan ändå uppe, men internationellt ser det värre ut. Där har lyxmärken som Gucci, Louis Vuitton och Jimmy Choo alla tagit fram sina egna vandringskängor (Googla loss på valfritt nämnt modemärke + ”hiking boots” och förundras. Även #GucciFlashtrek på Instagram rekommenderas varmt om ni vill se något… hmm… intressant). Brittiska modemagasinet Vouge pratar även om hur den kommande modehösten fokuserar på ”performance-ware” med tydlig skandinavisk inspiration och listar ”The Best Hiking Boots 2018”.

Jag får lite ont i magen. Det här är så långt ifrån min bild av friluftsliv det går att komma. Det här är inte på riktigt.

För ärligt talat: Hur många av de här skorna kommer någonsin se en vandringsled? Känna det knastrande gruset, hoppa över en fjällbäck eller klafsa genom leriga skogsmarker. Även fast de kanske ut som (eller i varje fall påminner om) vandringskängor är de så uppenbart skapade med ett enda syfte: Att vara en del av en image. Så att bäraren – med plånbok nog att hosta upp över 16 000 kronor för ett par skor som med största sannolikhet inte skulle klara sig många kilometer på en riktig långtur – kan se ”rätt” ut. Så att personen kan visa att den har koll, är inne, är en naturnära, jordnära och grundad person med rätt värderingar. För det är ju det som är syftet? Att göra ett statement gentemot andra. Visa vem jag är via ett märke, ett plagg, en sko.

Till våren är det något annat som gäller och de idag trendiga vandringskängorna är ”so last season”.

För mig är mina vandringskängor något helt annat. Det handlar om funktion, inte om märke. Därför är jag otroligt nöjd med mina vandringskängor som har hängt med i jag vet inte hur många år nu. De står pall för väder, vind och lera. De håller mig torr om fötterna när det regnar och de gör att jag tar mig fram i utmanande terräng. De funkar. År ut och år in. Oberoende vilka trender som gäller. Det är så jag vill ha det. För friluftsliv handlar inte om att se snygg ut på en catwalk. Det handlar om att skaffa sig förutsättningarna att få uppleva det som är snyggt på riktigt – naturen.

Författare Emelie

Kommentera

Spara