Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Åre Destination. Foto: Anette Andersson.

Åre bjuder på fantastisk vandring för alla smaker. Idag får du de allra bästa tipsen på passande halvdagsturer som tar dig till fjälliga pärlor omkring Åre och så tipsar jag om en riktigt bra nyhet för vandringsplanering Kartapplikationen Åre Trails för mobil och desktop.

1. Blanktjärnsrundan

Blanktjärnsrundan är en populär vandringstur som går förbi smaragdblåa tjärnar och klassisk fjällterräng med myrar och björkskog. Rundslingan är 12,3 kilometer och tar ungefär fem timmar att vandra.

Besökarnas bästa bilder från Blanktjärn (Instagram).

2. Totthummeln

Vandra de fyra kilometrarna runt Totthummeln. Sommartid växer rikt med blommor längs med vandringsstråket. Under turen når du Nalleklippan med utsikt över Åre och Åresjön – så spara kaffetermosen tills du kommer hit med härlig utsikt.

Besökarnas bästa bilder från Totthummeln och Nalleklippan (Instagram).

3. Åreskutan

Vandra de ungefärliga fem kilometrarna till Åreskutans topp, 1420  meter över havet. Spara knäna och ta kabinbanan till toppen från centrala Åre och sedan bara gå den sista biten upp till toppen. Toppstugan har café som är öppet när kabinbanan är öppen. Oavsett hur du tar dig upp belönas du med milsvid utsikt över fjäll och sjöar. Det här är en riktig Årefavorit!

Besökarnas bästa bilder från Åreskutan (Instagram). Och mina bästa bilder från vintrigt skut-toppen.

4. Gruvvandring

Vandra From mine to mine de 14 kilometrarna mellan Fröå gruva och Bjälkes gruva. Gruvorna levererade malm till området under 1800-talet och leden innehåller många kulturellt intressanta nedslag. Passa på att boka guidad tur av Fröå gruva.

Besökarnas bästa bilder från Fröå Gruva till Bjälke Gruva (Instagram).

5. Ullådalen

I Ullådalen kan du gå en rejäl tur runt Mullfjället på drygt 19 kilometer, eller korta av den precis innan berget för en kortare halv dags tur. Det är smidigt att ta sig till parkeringen i Ullådalen och du kan bara ströva runt i det vanckra området och spana efter bäcköring i Ullån eller ta ett dopp i höljorna.

Besökarnas bästa bilder från Ullådalen (Instagram).

6. St Olavsleden

St Olavsleden är en 564 kilometer lång pilgrimsled som letar sig från Selånger utanför Sundsvall genom Åre och vidare till Trondheim. I Åre går är Ristafallet och Tännforsen två speciellt vackra platser att ha som utgångspunkt.

Besökarnas bästa bilder från St Olavsleden (Instagram).

Foto: Anette Andersson

Vandringssäsongen i Åre sträcker sig från Maj till Oktober/November. Perfekt för höstvandring!!

Starta med karta i mobilen!

För att hålla dig uppdaterad om ledernas skick, när det är älgjakt så går du in på Åretrails.com som uppdateras dagligen med information.  Via Åre Trails får du information om de bästa lederna, längd, sevärdheter och en interaktiv karta. Använd hemsidan eller ladda ned som app till mobilen.

Kan inte bli enklare än så att miniäventyra. Kaffetermos, picknick och glatt sällskap.

Detta inlägg presenterades i samarbete med Åre Destination.

Författare Angeliqa

6 Kommentarer

 1. Per Lundbrrg Svara

  Att vandra i lera, myrmark över stubbar och rötter, helkoncentrerad var man sätter sina fötter utan att njuta av utsikten är inte roligt, är inte roligt. Se hur det är i alperna och lär av detta. I Amerikankska skidorterna är sommarturisterna fler än vinterturisterna.
  Alltså bättre vandringsvägar!

  • Hej Per, njuta av lederna är det bästa vi kan göra. Jag har inte upplevt lederna jag vandrat i Åretrakten som nedgångna eller besvärliga som du beskriver. Tvärt emot väl uppmärkta och väldigt vacker omgivande natur.

   Allt gott och trevlig vandringshöst <3

 2. Pingback: 10 sätt jag fördriver tiden på tåg - Vandringsbloggen

 3. Pingback: Vandra Åreskutan med Kabinbanan - Vandringsbloggen

 4. Pingback: 5 bästa Afterhajken i Åre - Vandringsbloggen

 5. Pingback: Åreskutan och våffelmotivation - Vandringsbloggen

Kommentera

Spara