Kameran, mobilen, datorn, plattan, poddgrejjerna, programvaran och annan teknisk utrustning, varför jag valt den och vilka funktioner de har som hjälper mig i vardagen. Det här är ett mastodontinlägg som jag hoppas är till hjälp om du funderar på att köpa ny utrustning eller bara är intresserad av vad som händer bakom kulisserna.

Jag kallar mig för digital nomad eftersom jag packar ned hela mitt kontor i en ryggsäck och jobbar på alla möjliga och omöjliga ställen. Längs med vandringsleder. Från en stubbe. I foajén på ett fjällhotell. Från ett tält. På ett tåg. Där jag råkar befinna mig helt enkelt. Det här sättet att jobba underlättas enormt av digitala lösningar och effektiv teknik som är lätt att bära med. Rent konkret så arbetar jag till stor del med att leverera text och bild såklart hit till Vandringsbloggens alla kanaler men också till olika uppdragsgivare som kan vara friluftsföretag, tidningar eller organisationer inom privat eller offentlig sektor. Idag finns alla möjligheter att både skapa sitt eget jobb men också att vara helt flexibel i tid och rum. Det är svindlande häftigt att kunna jobba så!

Mobilen – Livet och kontoret i ena handen

Med mobilen i handen kan jag uppdatera sociala medier direkt från avlägsna och otillgängliga platser. Den gör att jag kan spara bilder, filmer och ljudfiler som gör att jag alltid kan minnas den där känslan.

 • Mobiltelefon. Jag är kluven. Senaste åren har jag bytt fram och tillbaka mellan Huawei P20 Lite, Huawei P20 och Samsung Galaxy S2.
  • Samsungen var jag supernöjd med, den höll i ett och ett halvt år om jag inte minns fel, den var stöttålig, stod emot fukt och damm förvånandsvärt bra (mvh benficke-förvarare) och den klarade att göra live instastories på Svalbard i  17 minusgrader.
  • Huawei: Det som var så fantastiskt skönt med Huawei var att mobilen kom med alla tillbehör och behövde inte köpas till separat – så redan i förpackningen fanns skyddande skal, skärmskydd och hörlurar. Däremot hade jag jätteproblem med att hitta nya tillbehör när hörlurarna gick sönder av daglig användning, supporten tog över tre månader på att hantera mitt ärende och återkom med ”det finns visst” vilket det ju inte alls fanns. Men ändå valde jag Huawei igen som mobiltelefon på grund av hur mycket telefon jag ändå fick för pengarna. Mobilkameran är suverän på modellen P20 – titta efter Leicamodellen av kamera.  Nackdelen är att P20 saknar möjligheten att lyssna på musik via aux-uttag och ladda samtidigt vilket blir problem vid tågresor och långa bilfärder när iallafall jag vill kunna lyssna på musik, ha GPS:en igång eller prata i headset samtidigt som jag laddar mobilen. Alla trådlösa hörlurar jag testat har varit sk*t. De tar slut efter ca 6 timmar ibland funkar de inte fast de är fulladdade och ja du förstår krånglet. För min aktiva livsstil fungerar det inte. Huawei är bra så länge de håller och om man anpassar livet efter kontakterna.
  • Någon sorts slutsats här då: När jag gjorde mina mobilval så tror jag Samsungen kostade ca 8-9 000 kr i motsvarande prestanda som Huawei som då kostade mer runt 3 000 kr. Det här var precis när Huawei presenterades på svenska marknaden så det kan ha hänt en del sedan dess – teknikutvecklingen går i rasande takt och jag tror att telefonerna har mer jämn prisbild nu än då – motsvarande idag ligger Huawei runt 6 000 kr. Jag upplevde Samsung som bättre service, höll längre och klarade betydligt mer. Så det är värt att lägga pengar på en telefon som klarar av att vistas under lite tuffare förhållanden. Jag avskyr varje gång jag måste ladda ner appar, få igång internetbanken, swish och mobilt bank id igen. Idag skulle jag välja att köpa Samsung Galaxy S9 som är damm och vattentålig, har dubbla kameror och 64 GB  minne. Mobilen är bokstavligen mitt kontor och mitt liv on the go – den behöver fungera varje dag.
 • Hörlurar. Till alla mina telefoner köper jag iPhonehörlurar. Vet inget som motsvarar dem. Värt varenda krona. Jag har ganska små örn och avskyr sådana där in ear som bara hoppar ut oavsett vad jag försöker med.
 • Kortläsare: Läs noga nu för det här är megasmart. Jag köpte en kortläsare som gör att kamerans bilder kan laddas in direkt i mobilen och redigeras i mobilappen för Lightroom och således gå direkt ut i sociala medier och på bloggen on the go. Så skapade jag varje kväll inlägg längs 564  kilometer på St Olavsleden. Kortläsaren kan användas till moil, laptop eller platta och kostar ynka  69 kronor.
 • Abonnemang. Jag har ett abonnemang som gör att jag kan prata hur mycket som helst och surfa nästan hur mycket som helst så att mobilen alltid kan ge ut wifi till datorn om jag behöver arbeta på platser där jag inte har tillgång till externt nätverk. Supersmidigt att kunna göra så. Minns tiden när man var tvungen att leta caféer med gratis wifi för att kunna jobba 20 minuter – tur hela världen blir lite bättre hela tiden i form av smidigt surfande.

Kameran – Where the magic happens!

Foto: Louise Forslycke Garbergs

Kameran. För mig har det blivit ett sätt att kommunicera och fånga känslor som jag inte kan sätta ord på. Med bara en enda bild kan jag fånga något fint och subtilt och försöka förmedla vidare. Jag vill nå in rätt i hjärtat via skärmen och kameran är alltid med mig på mina äventyr stora som små.

 • Kamerahus: När jag valde kamera så var det jätteviktigt att den skulle tåla att vara med oavsett väderlek och den skulle framför allt vara lätt. Att fjällvandra med tung packning och sedan hänga en kamera runt ena axeln gör att varje hekto spelar roll. Jag ville kunna lita på att kameran alltid kunde finnas lätt tillgänglig och inte nedpackad och aldrig användas. Samtidigt har jag höga krav på kvalitet både gällande film och bild. Därför valde jag en speggellös kamera från Panasonics Lumix GX8 Den har wifianslutning till telefonen för direktuppladdning av bilder och kan filma i 4K vilket ger så hög kvalitet på filmen att stillbilder kan tas direkt från filmen.
 • Objektiv: Jag har två stycken alternativa objektiv. De är snäppet dyrare men ger mig också bättre bildkvalitet när det är dåligare ljusförhållanden, som i skymningen.
  • Objektiv 12-35:  Länge använde jag enbart detta objektiv. Det är perfekt både utomhus och inomhus för att det går att få med mycket i bilden om man önskar det. Jag använder det till att fotografera landskap, vandrare, mysigt lägereldshäng och inte minst vilda björnar.
  • Objektiv 35-100: När jag ville fotografera mer porträtt och närbilder lade jag till 35-100 objektivet som gör att jag kan stå lite mer på avstånd och ändå komma hyffsat nära.
  • Vad jag skulle komplettera med: Fast objektiv för porträtt  och fotografering inomhus som har riktigt lågt bländartal För att göra snygga porträtt med knivskarp kvalitet. Just nu gör jag för lite sådant fotograferande för att vara värt investeringen, men oj så roligt det skulle vara.
  • Reflektioner. Jag har köpt och sedan sålt vidare de billigare motsvarigheterna på objektiven 12-35 och 35-100 jag har nämnt ovan (pris runt 5 000 kr), men jag tycker de bilderna blev väldigt brusiga och om man nu satsar på att genomföra sin drömvandring och vill bevara den och har möjlighet att köpa de lite dyrare objektiven så skulle jag verkligen rekommendera det. De dyrare objektiven ligger på en prisklass runt 12 000 kr styck. Här är det verkligen värt att hålla utkik på Blocket och begagnatforum online.
 • Minneskort: Jag använder 32 GB utrymme på minneskort. Mindre tycke jag kan ta slut för fort och större bär med sig risken att det går för långt mellan uppladdningarna i datorn. De lite dyrare korten har ofta högre överföringshastigheter och bättre kvalitet. Jag har ofta med mig minst ett eller två extra minneskort ifall det befintliga skulle gå sönder (det har hänt). Tips: Snåla inte in på minneskort och linsskydd.
 • Rengöring. Låter självklart, men du kan ha hur dyr och bra utrustning som helst – om du går runt med skitiga linser och fotograferar så kommer det såklart påverka slutresultatet. Var noga med detaljerna, ta hand om din utrustning med putsduk och rengöringsspray. Försök undvika att dra runt sand och vassa tröjärmar direkt på objektivet.
 • Stativ. För stjärnklara nätter, norrsken och selfies i oländig men episk terräng är lättviktarstativet varje fotografs bästa vän. Oftast snålar jag ner på vikten när jag ska kånka runt med det.
 • Extra batteri. Jag har köpt till extra batterier så att jag aldrig någonsin riskerar att hamna i en situation att jag inte kan fotogarfera något jag vill kunna fotografera och så finns det inget batteri kvar. Typiskt dum grej att snåla in på.
 • Axelrem och kameraväska:  Ibland kan jag bli sådär fasansfullt självmedveten och drömma mig bort bland alla roliga kameraväskor och axelremmar som finns till kameran. Crud har en riktigt fin kamerarem i läder med precis det där rätta schwunget. Och om jag skulle fotografera mer i stadsmiljö skulle jag definitivt investera i en snygg kameraväska som Kånken med kameraainsats eller en snygg retro Indiana Jones väska med slitna läderdetaljer.
 • Billigare variant budgetkamera. Om jag skulle köpa en billigare variant av kamera med syfte att den skulle kunna vara med överallt, ha hög prestanda för sitt pris och dessutom vrålsnygg retrodesign så skulle jag välja Retrokameran från Olympus med 14-40 objektiv. Den kostar strax över 4 000 kronor och har wifi-funktion som gör att det är enkelt att överföra bilder.
 • Lära sig använda kameran. Det handlar såklart om att kunna använda tekniken, se hur ljuset påverkar bilden, hitta de där rätta kompositionerna i bilden och samspelet mellan natur och människor. Allt sådant kommer med erfarenhet och varje människa har ju sitt sätt att tolka världen omkring så det finns egentligen inga rätt och fel. Däremot finns det knep för att snabbare få det resultat som man önskar. En av mina favoritböcker på området är Äventyrsfoto som lämpar sig just för dig som vill fotografera ute i naturen – den är skriven på ett tillgängligt och praktiskt vis och om du funderar på att sälja bilder till tidningar någon gång finns en sådan praktisk del också.

Poddutrustningen – Eternal stories of endless minds!

Att höra nyanserna i rösten av någon som pratar. Vart är det paus, vart finns energin, hur är samspelet och alla de där nyanserna som aldrig går att sätta ord på i text men som finns där i rösten. Det är något speciellt med poddformatet och jag älskar verkligen den lilla banken som nu finns av inspirerande berättelser och möten med människor. Emelie projektleder allt kring podden och är den som klipper alla avsnitt och hon gör ett helt fantastiskt jobb. Jag är så glad att Vandringsbloggen fick den här typen av förlängning. Det är också en plats där jag har kunnat vara ännu mer personlig tillsammans med er. Vissa saker går inte att skriva. Jag har velat prata direkt till er.

Bakom varje avsnitt finns en hel drös teknisk utrustning och den ska jag gå igenom nu:

 • Mikrofon för inomhusbruk. Mikrofonen Yeti har inställningar som passar både enparts- och flerpartssamtal. Den kopplas i med USB uttag och ger helt fantastisk ljudåtergivning. Den har hörlursuttag och tydliga inställningsmöjligheter som är superenkla att komma igång med. Självklara valet för grymt ljud helt enkelt. Använder sedan gratisprogrammet Audacity  för att spela in ljudfiler.
 • Mikrofon on-the-go: När jag behöver intervjua någon ute på en vandringsled eller annan plats där jag inte vill ha med laptop och den större mikrofonen så har jag en smart mikrofon Shure MV88 som får plats i benfickan och som kopplas till iPhone. Shure har en app för ljudfilen där det går att göra inställningar för mikrofonens känslighet, spela upp inspelade filer m.m.
 • iPhone: För att kunna spela in on the go har jag en iphone med lightneningkontakt som jag kopplar Shure mikrofonen till. Jag fyndade min på Blocket för en femhundring som för användaren var uttjänt men som fortfarande fungerar helt perfekt för att spela in ljudfiler.
 • Soundcloud: Alla avsnitt finns tillgängliga på Soundcluod och laddas upp där via Soundcloud for creators.
 • Sladdelare. Adapter när jag behöver lyssna och ladda samtidigt.
 • Extern högtalare. Jag använder sedan över fem år en vattentät högtalare från Aqua Jam som faktiskt går att simma med och som definitivt håller regnvatten ute om det är så att jag absolut måste ha en högtalare med mig av någon anledning.

Datorn och programvara som egenföretagare

En hel värld på en skärm. Vandringsvärlden, företagsvärlden och allt som händer däremellan. Online håller jag kontakt med vänner, kollegor, uppdragsgivare och samarbetspartner. En bra dator som går att lita på i ur och skur betyder jättemycket. Här samordnas allt som händer från lösrykta idéer som sparas på att-göra-listor till att planera resor och möten till att komma hem och redigera bilder och lägga upp dem online, att svara i kommentarsfält och på mejl. Det är en hel värld som händer i datorn. Fantastiskt när jag tänker efter på den här digitala följeslagaren som skapar så mycket möjligheter.

 • Dator. Senaste sju åren har jag haft två versioner av Asus Zenbook. Datorn är med mig på skrivbordet eller i ryggsäcken mellan möten nästan jämt. Boken Vandra blev till på tåg, fjällhotell och lite varstans runt om Sverige just tack vare hur enkelt det är att ha datorn vart som helst det finns en kontakt för att ladda upp den med jämna mellanrum.  Jag valde den här datorn för att den är tunn och lätt vilket var viktigt eftersom jag bär min utrustning hela tiden. Den har hög prestanda, arbetsminne och minne för att spara ner saker så att jag lätt kan flytta bilder fram och tillbaka utan problem och framför allt så är den tyst. Just det senare var jätteviktigt för jag blir helt tokig om det låter små fläktar hela tiden. Det är som tortyr.
 • Officepaketet. Jag skriver alltid och mest hela tiden. Självklart behöver jag officepaketet som hjälper mig med textredigeringsprogram, powerpoint, excell osv det är basic för varje existerande företag och behöver helt enkelt fungera.
 • Extern hårddisk: Jag har idag två olika externa hårddiskar där jag sparar råfiler till bilder, de är på 1T styck. Jag ser till att spara bilder på minst två ställen – helst tre. Skapa en rutin du tycker passar bra så går det fort att arbeta säkert även i farten. Om jag skulle köpa ny hårddisk idag skulle jag välja märket LaCie Rugged USB som är skyddad för stötar på ett helt annat sätt än mina nuvarande vilket är viktigt om hårddiskarna förflyttas ofta. The VideoGuys bakom mycket av Aviciis filmproduktion använder LaCie, jag vet också att Louise (Vandringsbloggens pressfotograf) använder dem och då är det definitivt ingen tvekan om vad som verkligen funkar när det gäller.
 • Adapter till minneskort. Från datorn finns ett tillbehör som skapar ingångar för USB, minneskort och den är en megaviktig pryl som jag egentligen tycker borde vara självklart att bygga in i själva maskinen. Sen har jag en handfull olika sladdar för att konvertera datorn till föreläsningspresentation men de sladdarna har jag ingen aning om vad de heter på datorspråk så de får du fråga proffs om när du är i den situationen.
 • Skrivare: Jag har en eco skrivare från Samsung som skriver ut i svartvitt. Mitt hemliga knep när jag handlar skrivare är att direkt köpa till en toner med ny färg för de som är förinstallerade brukar ta slut snabbare än snabbt och så sparar jag den där extra frustrerande resan till teknikbutiken. Samma gäller papper som dessutom är tungt att släpa på och lika bra att ha hemma i mängder på en gång. Så kan tiden som sparas spenderas utomhus istället. Tjohoo så bra.

Programvara – Pricken på i, oljan i maskineriet och grädden på moset

Detaljerna gör större skillnad än vad man kanske kan tro. Hur mycket mer som går att få ut av en resa om den planeras noggrant i förväg, hur mycket bättre bilderna blir av att kunna korrigera ljus och vinklar i efterhand. Hur mycket livet kan underlättas med smart teknik och utrustning som kan kopplas samman via molnen. Kanske är det alla de här små fina detaljerna som gör en verklig skillnad på helheten. Här kommer programvarorna och de tekniska lösningar som jag använder allra mest!

 • Adobe. Jag tvekade länge, gick till slut en kurs så jag kunde lära mig fotoredigering och programvaruhantering från grunden och det kom att förändra allt – nu är jag fast och kan inte tänka mig hur det skulle vara att arbeta kreativt utan programvarorna från Adobe. Har testat flera andra gratisappar, men Lightroom består år efter år. Adobe har ofta bra paketpriser för studenter och just Lightroom och Photoshop brukar kunna köpas för paketpris om ca 120 kr i månaden.
  • Lightroom för att redigera bilder och få dem enhetliga, räta upp horisonter och klippa bort onödiga saker i bilden. Med tiden har jag blivit skickligare fotograf och får bättre och bättre grundbilder att jobba med som inte kräver så mycket efterjusteringar.
  • InDesign. Jag har också arbetat lite i InDesign under en period när jag tog mer grafiska uppdrag och gjorde vandringsbroshyrer. Jag hade fantastiska Carolina (som ligger bakom kollektionen Simply Vegetating som jag lyft här på bloggen tidigare) som lärare, men insåg snart att grafiska proffs ska göra det grafiska. Jag är ärligt talat inte så tålmodig med detaljer som arbetet kräver och fortsätter i första hand min inarbetade bana som skribent och fotograf. Det är också i InDesign som skapar Emelie alla utvärderingar, presentationsmaterial, mediakit och statistikuppföljningar.
 • Outlook: Mejlhantering. Framför allt mejlen är ett av mina viktigaste arbetsverktyg. Jag sorterar mejl i olika mappstrukturer i Outlook. Speciellt under reseperioden mars-oktober så kan jag vara på två till tre olika ställen i veckan och då underlättar det enormt att ha sorterat alla resehandlingar som kommer i mappar så att allt går lätt att hitta i farten och skriva ut de papper som behövs om färdväg, packlistor, biljetter och överenskommet uppdrag och leverans från kund.
 • Dropbox. Jag har köpt en utav de större licenserna för Dropbox och där sparar jag alla bilder. I mobilen har jag Dropbox appen och den synkar hela tiden mot datorn så att jag kan nå högupplösta bilder och dokument vart jag än är.
 • WordPress. Jag har använt wordpress som är ett blogg- och innehålshanteringssystem sedan jag startade blogga och sätta upp hemsidor. Genom åren har jag använt olika teman som jag köpt via Theme Forest för att hantera olika behov och nya designer, som min privata hemsida AngeliqaMejstedt.se och Vandringsbloggen.com . För att få sidorna precis som jag vill har jag köpt in webbutveckling via extern konsult och använder olika plug in och widgetfunktioner för att få sidan så optimal som möjligt.
  • Översättningsfunktion. Årets största utveckling är översättning via WPML och att Vandringsbloggen framöver kommer kunna nå ut till en avsevärt större internationell målgrupp som är intresserade av vandring och friluftsliv i Skandinavien.
  • E-handel. Den andra stora uppdateringen är att Vandringsbloggen blivit med en egen webbshop via WooCoomerce. Jag får otroligt mycket frågor om vilken utrustning jag använder och det roliga är att många saker jag använder idag har varit med mig 15, 10 och 5 år, med rätt inköp och att ta hand om sina saker på rätt sätt så vill jag tipsa om de där säkra korten som kan vara med en livstid. Därför kallar jag webbshopen Heritage och ofta hittar du skandinaviska varumärken där, vi har så otroligt mycket att vara stolta över på den Svenska friluftsmarknaden och vad företagen har tagit fram för att vi ska kunna vara ute säkert året runt.
  • Sociala medier. Jag har såklart sett till att det ska vara lätt för dig som besökare att hitta till mina sociala medier från hemsidan. Att kunna dela intressanta artiklar med dina vänner men såklart också att det går enkelt att hitta hemsidan från de sociala medierna. Och jag bryr mig otroligt mycket om din tid som läsare – att du ska hitta relevant och intressant material som tillför glädje, inspiration, kunskap och humor.
 • Webbhotell och domän. Jag köpte min egen domän via Loopia och när jag bloggade på hobbynivå så hade jag privatpaketet med webbhotell hos dem. Deras support är fantastisk med generösa öppettider och tillgänglighet via chatt, telefon och mejl beroende på vad jag har för behov. När något verkligen skitit sig så har de en bra second line support som har kunnat hjälpa mig vidare på alla sätt som jag har behövt. Ibland upplevde jag att hemsidan låg nere lite för ofta under perioder och när hemsidan började driva mer trafik flyttade jag den till Oderland som har varit betydligt stabilare i leveransen men som har en helt bedrövlig support som är svår att få tag i, lovar att återkomma samma dag när sidan legat nere men som struntat i att höra av sig på flera dagar och som tagit helt hutlöst mycket betalt för relativt små supportärenden.
  • Behöver du egen domän och webbhotell? En vanlig fråga är om ”man ska” eller ”det är värt” besväret att köpa en egen domän och betala platsen för webbhotell och där vill jag rakt på sak svara JA DET ÄR VÄRT – domänen kostar max 120 kr om året och webbhotell som privatperson under femhundralappen – om du inte är beredd att satsa sjuhundra kronor på att äga materialet du skapar och villkoren för dem så kanske du inte ska lägga ner massa tid ändå? Jag har alltid tyckt att det är jätteviktigt att jag själv bestämmer vilka företag jag förknippas med och därför finns det idag ingen annonsering av adsense eller liknande format här på Vandringsbloggen. Istället väljer jag att de jag jobbar med och som syns här är produkter, upplevelser och företag jag hundra procent backar upp och som det finns nytta av för dig som läser, mig som webbplatsägare och såklart även företaget. Det måste vara win-win-win annars är det inte aktuellt och tack vare att jag själv äger platsen för Vandringsbloggen så kan jag ställe hur hårda krav jag vill vilket för mig är oerhört viktigt för att jag ska tycka att det är roligt att dela med mig så mycket som jag gör här.
 • Spara minnen fysiskt . Jag älskar fotoböcker och vill gärna samla mina äventyr i fysisk form. Tror kanske att jag blivit lite skadad med att jobba i bloggformatet och med sociala medier. Det går ju ut nya tankar, bilder och minnen varje dag i en rasande fart och i bästa fall får den där bilden några sekunders uppmärksamhet i någons flöde. Så ju mer digital min värld blir desto viktigare blir det fysiska. Att känna bilder och text i min hand. Kanske var det också därför boken Vandra kom med så mycket glädje – äntligen fick jag se mina bokstäver i pränt, känna frukten av allt arbete i handen. Se ett liv av kunskap och erfarenhet samlas i något fysiskt. En annan sak jag gör ibland är att framkalla klassiska bilder eller polaroidvarianter av bilder och så sätter jag upp sådana tillfällen jag vill minnas lite extra med klädnypor på tjock jutetråd. Då kan jag sitta hemma och minnas den där känslan av ute och ju mer jag omger mig med den känslan desto lättare är det att vara inne. På mitt kontor har jag satt upp en tavelvägg med foton i svartvit tillsammans med tavlor som jag fått av människor som betyder mycket. Det är fint. I själen och gör att jag kan arbeta med mycket glädje.

Så sker kretsloppet här på bloggen: Idé om ett äventyr – Genomför Äventyr – Digitala minnen i ord, bild och ljud – Fysisk produkt – Inspo till fler Äventyr.

Om du har kommit ända hit vill jag bara säga stort hurra till dig och jag hoppas att du har blivit hjälpt och inspirerad av konkreta tips på utrustning, programvara och tänk för att bevara och skapa härliga friluftsminnen oavsett om du gör det för dig själv eller andra.

Vilken tekniska utrustning gör störst skillnad för dig när det kommer till att förverkliga och bevara dina drömmar?

Författare Angeliqa

8 Kommentarer

 1. Therese Svara

  Hej, jag undrar vad du använder för att ladda din laptop när du är ute längre stunder? Tycker att det är jättesvårt att hitta något bra alternativ när man är utan el men ändå behöver jobba. 🙂

  • Angeliqa Svara

   En sak jag övervägde i val av dator var batteritid, min har väldigt lång batteritid av sig själv till att börja med. Sedan Finns det energisparlägen som gör att den kan snåla lite extra och hålla längre. Generellt planerar jag mina vandringar så att jag så ofta som möjligt har tillgång till eluttag om jag nu promt ska jobba längs med upplevelsen och själva vandrandet. Annars försöker jag faktiskt lämna datorn hemma så mycket det är möjligt och skriva med blyertspenna i block längs med leden. Det är något väldigt fint med det och sedan skriver jag och fotoredogerar när jag är hemma igen och kan göra det i lugn och ro. När jag vandrade St Olavsleden så var det 30 dagar längs leden och jag ville då skapa en dagbok varje dag för att inte glömma nyanserna av en så lång vandring. Då använde jag mobil som jag laddade med powerbank de dagar jag var osäker på eluttagstillgången. Finns massor med bra varianter – sådana som laddas med solenergi eller som laddas med vanlig sladd till eluttag eller med usb till dator.

 2. Kul inlägg! Och kul – på märkligt sätt – att vi typ har knappt något som är samma överhuvudtaget! Haha

  • Angeliqa Svara

   Haha, det vore SÅ kul om vi bytte liv för en dag med varandra. Så skulle vi kunna utvärdera för- och nackdelar sen.
   Jag tror dock jag skulle svimma efter att ha vandrat 200 meter med din kamera. Jag vet inte hur du gör. #idolforever =D

 3. Tack för massa bra tips! Har funderat ett tag på ett bra verktyg för översättning. Jag bor på Nya Zeeland, men bloggar på svenska. Skulle gärna vilja få till en vettig engelsk översättning (inte som Google translate där meningsuppbyggnaden oftast blir helt koko). Fungera WPML bra tycker du?

  • Angeliqa Svara

   Hej, vad roligt och spännande att leva på Nya Zeeland. Jag tycker WPML fungerar jättebra med de tekniska lösningarna. Själva översättningen får man ju göra på egen hand, för tror inte det finns någor program idag som är tillröckligt språkligt kunnigt för att få med alla nyanser av maskinöversatta blogginlägg. Vi får hoppas på en bättre framtiden på den fronten eller tacka gudarna att det finns nått vi människor är bättre på än maskiner. Allt gott och stort lycka till

Kommentera

Spara