Precis som förra året är jag ambassadör för allemansrätten tillsammans med Håll Sverige Rent. Så idag ska vi prata om självklara självklarheter (borde va så va?!) och så har jag ett härligt tips till dig som vill komma igång med skräpsamlande längs med vandringslederna i sommar. 

Visste du att det absolut vanligaste skräpet i naturen kommer från mat dryck, godis och energibars? Nedskräpning är ett av världens största miljöproblem. Men det finns saker som vi alla kan hjälpas åt med till havs och på land i sommar.

Mina 3 smartaste knep för att inte skräpa ned!

 1. Jag har alltid med en skräppåse i vandringsryggsäcken. Då är allt skräp lätt att samla, både mitt eget och om jag skulle gå förbi något som ligger på marken.
 2. Jag tror att det mesta skräpet faktiskt är ”olycksskräp” när man väl har kommit bort från stan. Till exempel kanske man har stoppat energibarpappret i byxfickan och så åker det med ur när man tar upp handskarna när det blir kallt på kvällen. Så skaffa som rutin att stoppa undan alla små papper och skräp i en låst ficka eller den därna skräppåsen.
 3. Se till att inte ha med dig saker som skräpar om du kan. Här kommer några riktigt bar exempel på hur du inte skapar skräp:
  • Ha med återanvändningsbar vattenflaska och inte PET-flaska eller liknande engångsartiklar.
  • Ha med en termos med kaffe och din favoritkåsa istället för pappersmuggar i naturen.
  • Lämna inte toalettpapper fladdrandes i naturen. Gräv ner det ordentligt eller bränn det.

Du kan hämta en gratis återanvändningsbar skräppåse på ditt närmsta Naturkompaniet från 20 juni 2017 och så långt lagret räcker.

Helt galet bra nyhet och jag är riktigt, rktigt stolt över att vara en del i den här kampanjen. Jag vet att många är väldigt duktiga på att hålla rätt efter sig och att det är en självklarhet – men det räcker med att en enda glömmer bort att komma ihåg sitt skräp så kan vandringsmiljön påverkas för många år framöver.

Därför säger jag igen. I leave nothing but footprints.

 

 

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

 1. Bra, bra det där med toalettpappret. Tycker också det är synd med alla bars-papper man ser på fjället. De är ju inte jättemånga, tack och lov, men de sticker ut. Skall förbi naturkompaniet idag och plocka upp en sån där påse. 🙂 Har alltid med mig soppåsar i ryggsäcken, men är alltid rädd att de skall läcka gå sönder i väskan.

  • Ja, toalettpapper ute i naturen är jäkligt osexigt. Soppåsar läcker ju gärna, speciellt om man stoppar ned sådana därna frystorkatförpackningar som är vassa i kanterna. Men jag har med en tjockare påse som är typ vattentät och som hitintills inte läckt. Det har funkat bra.

Kommentera

Spara