Det finns en stor mängd olika tält på marknaden. Det är viktigt att tänka igenom vad tältet ska användas till innan man köper tältet. Vilket tält som är bäst är väldigt individuellt.

Saker som påverkar val av tält kan vara vilken terräng det ska användas i, hur många personer som ska få plats och vad man ska göra för något. För de som vandrar kortare sträckor, till exempel en hel familj vill få plats med barn, hund och mycket packning är det bra att ha ett tält med stor absid och ett tält med sitthöjd i hela tältet. För  de som går långt och vill få ned antalet gram så mycket som möjligt är det  kanske andra saker som är viktiga inför tält-inköpet, som att tältet ska vara lätt och litet.

Tarp – Lätt att bära och maxad näranaturenkänsla

Att sova under en tarp (ex Hilleberg och Primus) är att verkligen sova utomhus, fast under skydd. Tarpen kan sättas upp på många olika vis och är mångisidig att använda, kan komma väl till pass under raster och har låg vikt.

VIDEO: Så kan du sätta upp din tarp – steg för steg (You Tube)

Kupoltält – Självstadgande tält för stenig miljö

Kupoltält (ex Fjällräven Dome) är bra i fjällmiljö och för den som paddlar mycket i skärgården där det är stenigt och det är svårt att hitta fäste. Kupoltält är självstadgande.

Fördelar:  Behöver inte fästas i marken utan står av sig själva. Rymlig känsla inuti tältet. Står emot starka vindar bra.

Nackdelar: Lite tyngre tält. Mindre absid.

Tunneltält – Mer utrymme för packning i absiden

Tunneltält (ex Hilleberg) är bra alternativ för vandrare som rör sig där det finns fästmöjligheter i marken och de här tälten har ofta bra förvaringsmöjligheter i absiden.

Fördelar: Låg vikt i förhållande till utrymme. Lätt att resa.

Nackdelar: Kan ha svårt att stå emot väldigt stark vind. Kräver många fästpunkter för tältlinan.

Tipi – Basecamp och långtidsäventyrare

Tentipi är ett bra alternativ för den som ska vara lite längre tid på en plats, som vill kunna ha en egen kamin i tältet för att hålla värmen eller bjuda in hela tjocka släkten på tältmys. Det finns lite lättare varianter som kan bäras av 2 personer men här finns nästintill oändliga möjligheter för den som vill ha en annorlunda övernattning. Läs om paret som spenderade ett år i en tältkåta.

Läs mer:

Checklista vid köp av tält:

 • Vilken terräng ska du tälta i? Skog, fjäll eller skärgård?
 • Hur många personer ska rymmas?
 • Vilken typ av utrymme och förvaring behöver du?
 • Lätt och litet eller stort och rymligt?
 • Årstid? Bara sommar eller även vinter/höst?
 • Tunneltält eller kupoltält?

Vad tycker du är viktigt när du ska köpa tält? Har du något favoritmärke eller någon dråplig tältlärdom att dela med dig av? Skriv i kommentarsfältet!

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Pingback: Klä dig rätt: Lager på lager principen - Vandringsbloggen

 2. Funderar på det du skriver om att tunneltält kan ha svårtbstt stå emot hårda vindar. Kan du utveckla?
  Jag tänker att det handlar om, oavsett tält, att veta hur man sätter upp sitt tält. Längs med vinden o ev ändöppnig på läsidan
  (Sedan kan ju vinden vridas men…)
  Tunneltält står ju väldigt bra mot hård vind då det är byggt näst intill ”aerodynamiskt”.

  • Du har helt rätt! Om man sätter upp tunneltältet rätt så står det emot hård vind på ett bra sätt. Men det gäller såklart att vinden inte vänder och att man valt ett stabilt, bra tält.

   Tack för bra kommentar!

   Allt gott!

Kommentera

Spara