Höga kusten är en del av Världsarvet, här hittar du spår från landhöjningen när inlandsisen smälte,  hällmarkstallskog som är 500 år gammal och ett rikt djurliv med bland annat ovanligt förekommande jättepraktbaggen och växtliv som innehåller både fjällväxter och lundväxter. Höga Kustenleden sträcker sig totalt över nästan 130 kilometer och fördelas på 13 etapper. För dig som vill läsa mer och planera din resa finns Höga Kustens officiella hemsida med bra etappförslag och karta över Höga kusten området. För dig som söker en utmaning i sommar går Höga Kusten Hike där du vandrar 35 kilometer mellan 1-5 Augusti. Att vandra dessa etapper längs med Höga kustenleden innebär varierad och bitvis tuff vandring i och med att vandringsleden har partier med stor höjdskillnad. Men det innebär också att du får fantastisk utsikt och en skiftande omgivning. Vandring när den är som allra bäst.

Vandra på Höga kusten

Höga kusten

Det finns rikligt med Tallskog i Skuleskogens nationalpark. En stor del av träden är över 500 år gamla.

Skog möter hav

Jag fastnade för de här gråkalla korten tagna ute på Tärnettholmarna. För mig är det här bland de vackraste väder jag kan tänka mig. Det är något så dramatiskt över de järngrå tunga molnen, det går riktigt att känna hur vinden och vattnet piskar mot ansiktet.

IMG_0339

Skuleskogen möter Bottenviken och dimman ligger tät.

IMG_0343

Här på Tärnettholmarna tillbringade vi första  natten. Det var en lagom dagstur att gå från entrén till nationalparken. För att komma ut på holmarna går man på en smal, smal landremsa som förbinder fastlandet med det som annars skulle vara en ö. Genom vass och över sand går man på en tunga för att slutligen komma till den trädbevuxna delen av holmen där det går att slå upp tält. Det finns en värmestuga, dass och en fin sandstrand.

Hitta till Skuleskogen

Naturum är besökscentrumet i Skuleskogen Nationalpark, där kan du lära dig mer om nationalparken, få information om området, hitta karta över vandringslederna och prata mer med den välutbildade personalen. Det här är en bra utgångspunkt för att planera eller påbörja vandringen beroende på val av rutt. När du ändå befinner dig i områden rekommenderar jag att du besöker norra Europas största Via Ferrata anläggning som har leder i flera olika svårighetsnivåer. Läs mer i mitt tidigare inlägg om Höga Kusten. Höga kusten

Leden är välskyltad och lätt att följa.

Slåttdalskrevan

Slåttdalskrevan är 200 meter lång och 40 meter djup och delar Slåttberget på mitten.

Höga kusten

Slåttdalsskrevan upplevs bäst om du vandrar så att du når den från söder.

Höga kusten

Slåttdalsskrevan sedd från norr. Bara några hundra meters vandring till vänster om denna punkt finns en makalös utsikt, det vill säga vid klar väderlek.  Planera in en lunch eller kaffepaus i anslutning till Slåttdalsskrevan.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara