Ta färjan från Torekov ut till Hallands väderö och vandra de lättgångna tio kilometrarna runt ön förbi bokskog, kobbar och skär. På vägen ut kan du ha turen att se både knubbsäl och tumlare. 

Tidigare under sommaren åkte jag och Emelie ned till Båstad och provvandrade några utan lederna inför Båstad Hiking Festival – då hann jag ut på ön så det var med lätta steg jag klev ombord på båten som på under en halvtimme tog oss ut i skärgården och i land på samma ö där Ronja Rövardotters vårskrik spelades in i ett hav av vitsippor.   

Upptäck bokskogar, orkidéer, skalbaggar och spår från istiden

Ön är en väldigt artrik plats och lockar många biologer och andra naturintresserade. På ön huserar kor, får, ormvråk och över tusen olika sorters arter av skalbaggar. På ön skiftar naturen mellan bokskog, kärr och betesmarker. Guiden för dagen berättar om olika fält utav diabasgångar som har högre ph-värde och annan flora än omkringliggande miljö och antibolitryggar med mer magnesium i jorden som är särskilt välkomnande för vissa arter utav orkidéer. Under istiden täcktes ön av 3 kilometer is vilket idag syns spår av i form av stora klapperstensfält. På ön finns en fyr och fyrvaktarbostäder, ett litet museum och För vandraren som har ögonen med sig finns mycket att upptäcka.  

Begravda strandvaskare i skogen och barndop i ombyggd lada

Bredvid ladan finns ett litet kapell som är populärt för dop och bröllop. Fortsätt leden en bit in i skogen så vandrar du snart förbi Engelska Kyrkogården. Här begravdes kropparna från sjömän som flöt iland och som misstänktes kunna ha sjukdomar som man inte ville skulle smitta. De kallades i folkmun för ”strandvaskare”.  Fortsätt ytterligare en bit så vandrar du snart förbi Sveriges största ek, den kallas Kungseken och är en Bergsek. Bokskogen på ön är 330 år gammal och rykten säger att eken växer i 300 år, står i 300 år och dör i 300 år. 

Slut på denna vandringsdag bland klappersten, ekskogar och salta havsstänk. Hit vill jag komma tillbaka och utforska mer.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara