Visby, en ljum sommarkväll och jag gick förbi rosenbuskar på stänger mot färgglada fasader på kullerstensgator, drog in doften från ett hav av lavendel och fascinerades över tanken om vad tegelstensruinen bredvid mig skulle ha för makalösa berättelser att berätta om de kunde berätta. 

Idag vill jag slå ett slag för några riktigt härliga svenska designers som jag mer än gärna använder när jag ska vara mitt bästa urbana jag. På galor, fest, när det vankas restaurangbesök, möten i storstaden eller finfika på stan. Då har jag några favoriter jag använder om och om igen. För hantverket, kvaliteten och hur de påminner mig om platsen där jag mest älskar att vara – naturen.

1. Manakin Studio: Göteborgsduon Sophie Karlsson och Hanna Svedman har gjort det till sin mission att använda naturliga färgmedel som lök, avokado och indigo till sina egendesignade kimonos tillverkade för hand i studion. Kimonosarna tillverkas av organisk bomull, linnetyg och vildsilket eri (som också kallas fredssilke eftersom silket tas från kokongen när kokongen är tom).

2. Johanna N:  Stockholmsbaserade smycksdesignern Johanna Nilsson har kollektioner som Bark, Horn och Björk.  Hon tror på slow fashion och har till exempel aldrig rea på sina produkter för de är tidlösa och med livstids garanti. Jag bär ofta ett långt halsband med renhorn. Det påminner mig om allt det som är vilt.

3. Free Spirit Shaking Soul: Beskriver sig som en rörelse för en rättvis och hållbar värld. X använder material från naturen och återvunna detaljer – som det klassiska bulletörhänget gjort utav tomhylsorna som plockats från skjutbanan och sedan designade tillsammans med kristaller eller stenar. Två världar möts. Eller smycken gjorda av fynd från second hand butiker och gjorda till något nytt. En av mina favoriter är fjäderbeklädda örhänget med läder från ren.

4. Vrang Design: Handgjorda smycken från återvunna material. Jag har ofta ett härligt bankat mässingsarmband tillsammans med pärlat bärnstensförsett armband. Stenen känns som att den ger tur och jag gillar kontrasten med industrikänslan mässingsarmbandet som är hamrat med sina oregelbundna ojämnheter. Till t-shirt och klänning har jag gärna läderhalsband som hänger ned en bit. Alltså jag är helsåld på Vrang för att sammanfatta.

5. Made by Björk: Pricken på i här hemma blev när jag köpte en stor renhornslampa att hänga över stora bordet i matsalen.  Med beställningen kom ljus att sätta i kronan och en handskriven dikt som berättar om lampans själ. För renar kan ses som fjällets eldsjälar där de trampar runt. Den tanken tycker jag är så fin och nu finns det alltid en bit av norrland här hemma i stan. Det gör mig glad att komma hem. Det känns mer som ute och då är det bra. Naturnära inredning for the win.

Följ med till en sommarkväll i Visby!

GET THE LOOK: Halsband Johanna N – Armband Vrang – Kängor Lundhags – Klocka Victorinox – Örhängen Free Spirit Shaking Soul – Kimono Manakin Studio –  Jeans och T-shirt Weekday.

Med den här bilden hälsar jag hejdå från Gotland och Visby.

Har du några svenska favoritdesigners när det kommer till kläder, inredninf smycken, friluftsvarumärken eller liknande? Du kanske vet något företag med spännande historia eller viktigt hållbarhetsarbete som borde lyftas upp här på bloggen så att fler får veta om dem. Skriv gärna i kommentarsfältet.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Hej! Vilket fint inlägg!
    Då vill jag tipsa om mitt eget företag Havsglas, som gör smycken av havsslipat glas samlat längs Skånes stränder. Samtidigt som vi letar efter glas städar vi stränderna från plast och annat skräp. Delar av vinsten på smyckena går till organisationer som arbetar för en renare Östersjö. Vänliga hälsningar från Maria

    • Angeliqa Svara

      Vad roligt att du hör av dig Maria, det görmig verkligen glad att höra om din verksamhet och vad ni gör för haven 😀

Kommentera

Spara