Namn: Hanna Olvenmark
Ålder: 29 år
Bostadsort: Göteborg
Utbildning: Leg.dietist. Master i Entreprenörskap, Chalmers
Sysselsättning: Om en månad bloggare på heltid.

Vad är Portionen under Tian och hur växte det fram?

Det är en plattform för alla som är intresserade av att äta bra för kroppen, miljövänligt och samtidigt billigt. Där delar jag med mig av mina recept (under tio kronor per portion)och andra tips för just det, under hashtaggen #staycheap, vilken är en flört till att våga leva sparsamt för att lägga pengar på det som är viktigt på riktigt. Vilket lite är min livsstil.

Från början var det en kul grej när jag var dietiststudent och fattig och sen har jag bara fortsatt tycka att det är en jäkligt kul sport att laga mat som är bra men utan konstigheter eller dyra prislappar. Men det viktigaste för mig är att förmedla att alla har rätt till att äta bra mat, oavsett storlek på plånbok. Det är den stora grundtanken.

Om man köper billig mat, behöver det betyda att den är enformig, torr och tråkig?

Absolut inte! Billig mat innebär egentligen inte att alltid undvika det man tycker är lyxigt utan att vara mer vardagsklok. Det handlar mycket om att äta efter säsong, välja bra råvaror och det blir mycket vegetariskt.

Kokosmjölksgrytan är jag väldigt förtjust i och en ny favorit just nu är pizza med potatis. Så gott!

Vilka är dina favorit-billighets-ingredienser?

Mina favoriter är:

  • Krossade tomater
  • Baljväxter (alla sorter, koka själv)
  • Kokosmjölk
  • Frysta grönsaker
  • Jordnötssmör
En aptitretande rätt som inte bränner hål i plånboken. Foto: Privat

Vad är ditt bästa tips till den somvill börja skära ned på sina matkostnader?

Planera maten och köp inte sådan du redan har. Det gör att du dels minskar risk att slänga mat, men en bra planering gör också att du inte köper sådant du kanske egentligen inte vill köpa (ex godis, snacks mm) samt att det blir färre besök till affären.

Vi får inte glömma att affärerna baseras på psykolgi vill få oss att spontanköpa sådant vi inte egentligen hade tänkt oss. Att minska ned sånt kan spara mycket pengar! För att inte tala om tiden det sparar att ha en väl planerad matvecka, då kan en ju lägga det på annat 🙂 Jag vurmar också starkt för matlådan!

En sak Hanna sparat ihop till med sin billiga mat. Foto: Privat

Hur har ditt liv ändrats sen du började med under tian?

Jag har blivit mycket mer medveten om vad jag gör och varför jag gör det. Portionen under Tian är mycket mer för mig än att bara äta bililgt och bra. Det handlar om att verkligen fundera över vad en mår bra av och hur en vill spendera sina dagar, och också sina pengar.

I höstas vandrade jag till Mt Everest Base Camp tack vare pengar jag sparade via Under Tian. Om en månad kommer jag att sluta på mitt jobb för att driva Under Tian på heltid, och jag känner på mig att det kommer att vara livsavgörande på många sätt. Än vet jag inte hur! Men jag är vansinnigt peppad på att ta reda på det!

Hanna Olvenmark hittar du på Instagram, Facebook och såklart hennes hemsida Under Tian. Du hittar oändligt med inspirerande recept och nya idéer. Superkul!

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

    • Haha, ja jag skäms nästan nu när jag inser hur mycket som går att göra med så små medel. Det finns ju ofantligt mycket annat man vill göra för pengar än att äta.

Kommentera

Spara