• Namn: Hannah Levy
 • Bostadsort: Kangos
 • Kommer från: Ridgefield i delstaten Connecticut, USA
 • Aktuell som: Hundspannsförare

Idag har jag den stora äran att få presentera eldsjälen Hannah Levy som jobbar som hundspannsförare på Explore The North. Jag har fått följa med henne en dag på jobbet. I påskas så åkte jag och Joel upp till Jukkasjärvi på en riktig blixtvisit. Vi åkte 260 mil för att hämta hem Taivek, en pensionerad slädhund som vi fick adoptera från en hundgård i Jukkasjärvi. Höjdpunkten under helgen (förutom att få en ny familjemedlem) blev att hälsa på min kompis Jeremias och hans tjej Hannah i Särkimukka. Det blev en dag utöver det vanliga där vi fick komma nära Huskysarna på riktigt.

Hannah Levy, Jeremias Kinnunen och Angeliqa Mejstedt på Explore the North

Här är Hannah, jag och Jeremias i hundgården efter en hel dag tillsammans med hundarna.

Från larmen i New York och London till de vita vidderna och lugnet i Särkimukka

Hannah Levy kommer från Ridgefield, Connecticut i USA och har rest runt i världen de senaste åren. Hon har bott många år i New York, sedan bodde hon i London 4 år och studerade på Art School. Men hon säger att stadslivet aldrig varit något för henne, att hon längtade ut. 2013 flyttade hon till Norge och lärde sig att bli hundspannsförare och sedan dess har hållit på med det. Med öppna armar blev jag välkomnad att vara med under morgonsysslorna med slädhundarna tillsammans med Hannah. Jag har följt henne som ett plåster och ställt alla möjliga och omöjliga frågor som jag funderat på – se själv i videon från studiebesöket.

Husky med olika färg på ögonen får frukost

Hundarna i hundgården väntar på mat

Hannah Levy matar Huskysarna

Hannah berättade hur alla rutiner går till för hundarna, från städning och matning till förberedelse av slädarna inför dagens hundspannstur. – Hundarna får inte i sig någon vätska av att äta snö. Vi ger dem vätska i maten på morgonen och soppa två gånger om dagen så att de ska få i sig tillräckligt med vätska. I hundgården finns totalt 138 hundar. Men alla hundar är inte ute samtidigt, vissa har vilodag. Hundspannsförarna sätter upp ett schema med magneter hur de sätter ihop hundar i spannen för att de ska prestera så bra som möjligt. Längst fram springer ledarhundarna, de har egenskaper som att inte vara lättdistraherade. – Under hundspannsfärden ska hundarna strutta runt, inte driva. Om du är lugn så håller hundarna sig lugna också.

Snölås på hundspannet

På morgonen förbereder Hannah slädarna som ska användas under dagens tur. Jag får hjälpa till att göra i ordning dem. Pulkorna ställs fram på en lång rad inne i hundgården och de låses fast med snölås som sparkas ned i marken så att de är stabilt förankrade innan avfärd.

hannah Levy bär på renskinn till pulkorn

I sin egen pulka har Hannah med allt som behövs för en lyckad dag tillsammans; ved, hundmat, renskinn, korv som är mellanmål för hundarna och lunch till gästerna från köket.

Hundspann i SÄrkimukka

Här är belöningen efter morgonens slit. Hela hundspannsturen kan du följa med på i mitt tidigare blogginlägg – Att åka hundspann över arktiska vidder  och nedan hittar du min morgon tillsammans med Hannah när vi tillsammans förbereder hundarna för dagen och jag passar på att fråga om hennes jobb.

Stort tack för en fantastisk dag Hannah!

Författare Angeliqa

6 Kommentarer

 1. Katarina Svara

  Så himla härligt inlägg och vilken härlig livstil. Jag gillar filmen. Var kul att se när de ylade, vilket liv.

  Lägger in svaret på kommentaren för min blogg här m.
  Som svar på gratis guiden i Stockholm. http://www.antligenvilse.se/2016/04/09/gratis_saker_att_-gora_-i_-stockholm/

  Japp! En hel del tips här! Tackar 🙂 Tänker att jag ska uppdatera med mer om jag får in några tips och självklart, har du några supertips om vandring i Stockholm som du stöter på så kan det passa men tycker jag lyckades att få med lite. Har sett att du varit i Tyresta bland annat. 🙂 tack för kommentaren 🙂 Ska dela i Vandringsgruppen på Facebook med.

 2. Lanclin Svara

  Så himla roligt med vlogginlägg! Och med hundar också, mitt i prick för mig 😉 Jag la upp ett vandringsvlogginlägg på Lanclin igår, inte lika mycket action som ditt men jag hade bara 2 vilda barn och en pyttehund med i min film, ha ha!
  Linnea

 3. Så härligt! Man ser verkligen hur lycklig och exalterad du är för att äntligen få åka hundspann!!

  Hoppas du har en trevlig helg!

Kommentera

Spara