Ni vet de där ställena som bara dyker upp vid vägkanten som ett oförutsett utropstecken. Hansjö Lanthandel utanför Orsa är ett sådant. På håll tornar den gamla handelsboden upp sig som ett kråkslott, med sin grånade fasad, spröjsade fönster och dekorerade verandor. Ändå får jag göra en tvärnit och göra en tvär sväng på landsvägen, när jag på väg hem från Fryksås fäbod inser att här måste jag stanna. Det är inte bara den strida strömmen av människor som rör sig på gårdsplanen och som vittrar om att här är det något spännande på gång. Det är något med den gamla cykeln som står utanför dörren, med blommor i en låda på pakethållaren. De många korgarna fyllda med grejer av alla de slag som väntar på att upptäckas. Det här måste utforskas!

Innanför dörren slår värmen emot mig och det är som att kliv in i en helt annan värld. Här finns den gamla handelsbodens inredning kvar och välbevarad, med djupa hyllor från golv till tak, fyllda med porslin, böcker, ljuslyktor, brickor och detaljer. Nytt och gammalt blandas. Vissa saker finns i flera exemplar, medan andra är unika fynd som jag med största sannolikhet kommer vara ensam om ifall jag väljer att slå till. Andra saker har med varsam hand återfått sin forna glans med lite ny färg och pysslig omtanke.

De trånga rummen är fyllda med grejer och fast jag går flera varv upptäcker jag hela tiden något nytt. En lampa som fått en hög med böcker som lampfot, ett kakfat byggd av gamla kaffefat, tomma ramar som målats om och fått nytt liv. Levande ljus brinner i lyktor och ljusstakar. Sorlet från de många besökarna som går som på led. Det är som sagt trångt här i handelsboden och det gäller att ställa in sig på en rundvandring i sakta mak. Men inte mig emot.

Det gäller att ha koll på öppettiderna. Hansjö Lanthandel har bara öppet vissa helger och jag förstår snart att jag hade tur som åkte förbi i rättan tid. Ägarna har rötterna i Dalarna, men bor söderöver. Flera helger om året – framför allt på somrarna – reser de till Hansjö för att slå upp dörrarna till handelsboden. På sommaren finns här också en kaffestuga som serverar hembakade godsaker.

Jag handlade ett par ljusstakar och servetter. De kommer göra sig fint mot kaffekoppen hemma i lägenheten. När jag återigen sätter mig i bilen och susar vidare längs vägarna myser jag över min upptäckt. Hansjö Lanthandel är som en pippilångstrumpbod mitt ute i ingenstans och en karamell jag kan suga på under hela vägen hem. 

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara