Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Visit Dalarna

Dalarna har en långvarig vandringstradition som än idag lever kvar. Man var tvungen att vandra mycket långt för att arbeta. Hårkullorna som gjorde smycken vandrade till Ryssland för att sälja dem. Det var också vanligt att man vandrade från bygden norr om Siljan till Stockholm för att hitta arbete. Än idag lever traditionen vidare och varje år går en grupp den så kallade Dalkarlsvägen till huvudstaden. När det bara är några mil kvar byter vandrarna om till traditionella dräkter och vandrar in i Storstockholm.

För den vandringsintresserade är Orsa och Dalarna ett vandringsmecka att upptäcka. Men det räcker bra med en långhelg här (att gå till Ryssland känns lite övermäktigt om du frågar mig). Så idag tipsar jag om två riktigt bra vandringspaket som är ihopsatta för att ge det bästa av Orsa med minimal planering.

Vandringspaket: Smidgården i Fryksås

Från Smidgården i Fryksås vandrar du på Siljansleden så långt du önskar omgiven av gammelskogen, fäbodar och med bitvis utsikt över Orsasjön. För dig som vill gå en kortare tur med barn rekommenderas den två kilometer långa stigen som tar er till Grönklitt och Rovdjursparken.

 • Vad: I vandringspaketet  får du karta för vandringsturen, boende i en egen fäbod, frukost och lunchpaket. Du kan välja till middag.
 • När: Maj – Oktober 2017
 • Boka: Smidgårdens Vandringspaket

Vandringspaket: STF Vandrarhem i Orsa

STF Orsa bjuder in vandrare till två höstvandringar i gemenskap. Där väljer du mellan en helg med fokus på enklare, lugn vandring eller den andra helgen med mer avancerade turer för den som vill utmana sig själv. Enklare, och roligare, än så kan det inte bli att upptäcka en ny plats.

 • Vad:  I Vandringspaketet ingår mat, boende, tre guidade turer, morgonyoga stretch och kvällsgemenskap.
 • När: Ena tillfället 28 september – 1 oktober och andra tillfället 5-8 oktober.
 • Boka: STF Orsa Vandringspaket 

Bonus: Vandra på egen hand

Hitta egna smultronställen med karta och kompass och tips du hittar på Visit Dalarnas Outdoorsida eller boka in dig på någon av de färdigpaketerade turer som finns.

Detta inlägg var ett samarbete med Visit Dalarna.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

 1. Miranda can Svara

  Hej
  Jag skulle vilja vandra med mina tre barn på höstlovet v44 2-4/11. Men alla vandringspaket går barast boka i oktober. Finns det möjlighet tro att boka ett vandringspaket 2-4/11 och i så fall vad skulle det kosta?

Kommentera

Spara