Idag har vi varit på havsfisketur med XXLofoten i en traditionell norsk träbåt med vita och blåmålade detaljer, oljad träpanel och båtnamnet uppsatt på förarhytten med stora rostiga järnbokstäver. Precis efter lunch samlades vi på bryggan nere i Svolvaer och gav oss iväg på en fyra timmar lång tur där vi fiskade torsk, sej, makrill och långa. Vi var ungefär 20 personer ombord och vi turades om med att prova fiskelyckan ute till havs.

P1070160

P1070164

IMG_1424

Detaljerna på båten får mig att tänka tillbaka på gamla tider och jag ser framför mig hur den här båten har varit ute i många, många årtionden. I Svolvaer hålls varje år världsmästerskapen i fiske. Av att bara vara här i tre dagar så förstår jag varför. Mataffärerna säljer drag, som hälsosamt snacks säljs torkad fisk, det finns fiskerestauranger och längs med vägarna skymtar fiskare som smyger längs med strandbankerna. Staden andas fiske och jag andas in de salta stänken från havet och känner vinden i håret.

P1070165

P1070225

Vi är ju ett gäng relativt fiskare och har trasslat drag och rullat fiskelina under många semestrar. Men ingenting liknar de här jättedragen som vi fick använda idag. Vi fick välja mellan att kasta med stora metspön eller hissa ned draget från en metanordning över relingen.

IMG_1500

P1070382

P1070384

Vi hade tur idag! Samanlagt drog vi upp ett tjugotal fiskar och de största var uppåt 6 kilo tunga.

IMG_1530

P1070332

Fiskaren lagade lunch till oss ombord, kokt fisk som serverades tillsammans med fladbröd och smör. Han skcikade med oss sitt allra bästa recept för att tillaga den nyfångade fisken. Koka fisken i saltvatten och häll i lite vinäger, servera tillsammans med kokt potatis, knaperstekt bacon och smör.

P1070423

P1070211

P1070449

I utloppet vid Svolvaer finns en staty av en fiskarfru som vinkar av alla båtar som lämnar hamnen. Hon står där som en påminnelse för alla de sjömän som under århundradena lämnat sin fru och barn hemma medan de farit till sjöss och de många hundra utav dem som förlist till sjöss eller tagits av nordanvindarna och aldrig kommit hem igen.

P1070464

P1070469

Vi fick med oss två stora torskar hem så Linnéa och Johan lagade risotto som vi åt ute på bryggan. Vilken belöning efter en lång dag på havet. Färskare fisk finns inte att hitta och bara vetskapen av att det är vi själva som hjälpts åt att fånga den och tillaga den är den bästa tänkbara kryddan. Här sammanfattar jag dagen på under två minuter. Följ med!

Författare Angeliqa

6 Kommentarer

  1. Fortfarande sol och blå himmel!
    Och så lugnt havet ligger – till och med så att jag hade vågat mig ut (blir lätt sjösjuk).

  2. Så härliga bilder! Och fina bilder på dig, man verkligen ser hur glad du är! Norge är fantastisk, vill tillbaka dit jag med någon gån i framtiden. Jag var på späckhuggare safari uppe i Tysfjorden en gång för en väldans massa år sedan. Norge är ju som en liten pärla som jag önskar jag hade utforskat mer då jag bodde i Sverige.

    • TACK!! Det är så överväldigande vackert här att jag knappt kan tro att det är sant. Späckhuggarsafari vore underbart att åka på någon dag det önskar jag att vi hunnit klämma in här uppe. Men får spara det till nästa gång. Kram

Kommentera

Spara