Handen glider genom det klara, kalla havsvattnet och jag låter paddeln vila på sittbrunnens kanter för en liten stund. Vi har precis paddlat dagens tuffaste sträcka över havsviken, en sträcka som bjöd på motvind och svallvågor från förbipasserande båtar. Från kajaken ute till havs ser vi tunga regnmoln leta sig ned över bergsväggarna och timme för timme försvinner mer och mer av bergstopparna bakom den lilla staden Svolvaer när regnmolnen rullar in över husen.

Foto: Linnea Aanes / Angeliqa Mejstedt

Linnea Aanes får paddelinstruktioner av Mike på XXL Lofoten

Här är Mike som var vår guide för dagen. Han började med att lära oss grundläggande paddelteknik och vad vi skule göra om vi mot förmodan skulle lyckas välta de stabila kajakerna. Han såg hela tiden till att grupen var samlad, att vi mötte de stora vågorna på rätt sätt och att vi passerade de öppna partierna i havsvikarna utan att ta risker när snabba, stora båtar passerade.

Kajaker i land

Johan Hedin, Angeliqa Mejstedt och Linnea Aanes

Vi står startredo på bryggan iklädda flytvästar och med kapellkjolar som går ända upp till naveln.

Instruktioner om paddling från XXLofoten

Paddlar havskajak i Lofoten

Paddelturen tog oss förvi vår Rorbu på bryggan – vi bor längst till vänster i raden av traditionella rödmålade stugor vid havet.

Angeliqa paddlar kajak

Angeliqa Mejstedt paddlar kajak utanför Svolvaer, Lofoten

Angeliqa paddlar Kajak i Lofoten

P1080097

Linnea Aanes och Johan Hedin paddlar kajak

Linnéa och Johan paddlade synkront hela turen. Paddeltag för paddeltag.

Havskajak i Lofoten

Kajakturen vi var iväg på tog ungefär tre timmar och under tiden fick vi paddla förbi traditionella rorbuar, det gamla hamnområdet i Svolvaer med höga bryggor och industrilokaler. Vi paddlade förbi kobbar och skär och ute till havs kunde vi se en vy över alla husen i staden och de traditionella klipporna i bakgrunden. Ett populärt vandringsstråk som vi paddlade förbi var Djevelporten och Flöya – några starka toppkandidater som ofta syns på instagram från områdets vandrare eftersom det ser ut som att berget bildar två djävulshorn och sedan finns det en stor stenbumling att hoppa ut på och ta bilder för den som är lite våghalsig. Kajakturen tog oss också förbi fiskarfrun som vi också såg i tisdags när vi var ute på havsfiske. Idag fick vi lära oss att statyn restes till minne av ett oväder som drog in över fiskarbyn och som orsakade mer än 500 fiskarmäns död på en enda dag. Väl i hamn var vi trötta men glada efter många timmars paddling, här används lite nya muskler.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara