Den här sommaren har en verklig dröm gått i uppfyllelse, för första gången har jag fått chansen att åka helikopter över fjällvärlden. Du får följa med direkt ut och se kungsleden från ovan.

Tidigare har jag bara sett kompisar sitta där i framsätet på helikoptern och som nöjda tagit selfies med de mest vidunderliga utsikterna. Nu har jag själv setat där med stora hörlurar på huvudet som stänger ut det mesta av bruset och hänförd sett ut över landskapet som sträckt ut sig framför mig. Inte förrän jag satt där högt upp i luften kunde jag på riktigt förstå de vidder som jag tidigare rört mig i till fots. För två år sedan vandrade jag sträckan Nikkaloukta – Abisko på fyra dagar och nu har jag helikoptrat samma sträcka på inte ens en timme (du kan följa med på en tvåminutersfärd i denna video jag har klippt ihop).

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-1

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-4

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-15

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-14

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-16

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-17

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-18

Nyttig övning är att titta på en fjällkarta innan man helikoptrar. Då är det lätt att förstå alla de därna små linjerna som anger höjdskillnader på ett annat sätt.

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-19

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-22

På de vita topparna åker skidåkare vintertid, heliski är populärt i de här trakterna. Under oss snirklar Kungsleden fram mellan de stora bergsformationerna.

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-23

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-24

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-26

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-30

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-31

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-32

Packningen kommer ned som en skänk från ovan. Här är tält, mat och gas som behövs på plats i Alesjaure. Innan avfärd fick vi utbildning i ur man rör sig säkert omkring helikoptern. Alla lösa små föremål i området blåser bort när helikoptern går ned för landning så området är säkrat och en ansvarig person vinkar åt helikoptern att kusten är klar.

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-35

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-41

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-154

Hela kungsleden på 2 minuter. Missa inte helikopterfärden över vildmarken.

Alesjaure, Kungsleden Foto Angeliqa Mejstedt-9

Och såhär glada och förväntningsfulla var vi över att åka helikopter. Marianne, Lars-Gunnar, Jessika, Christian, Annie och jag. På väg mot åtta dagar på plats i Alesjaure, en plats därifrån post fygs med helikopter eller skickas med vandrare för att nå civilisationen.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara