Foto: Linnea Aanes

Idag tänkte jag ge mina allra bästa tips till hur du kan göra ett förbaskat gott intryck på 6o sekunder.

Med en enkel strategi – hisspitchen – kan du förändra hela ditt liv och nå dina drömmar. Låter kanske pretentiöst men är sant. Förmågan att kunna förmedla vem du är, vad du vill och varför just du är lämpad att satsas på kan ge dig drömjobbet av en rekryterare eller göra att du får andra att veta hur de kan hjälpa dig vidare med att nå ditt mål.

Men först måste du göra bakläxan och ta reda på två saker:

  1.  Vem du är och vad du vill uppnå med ditt liv – 6 frågor som hjälper dig som velar att ta reda på vad du vill.
  2. Sätta konkreta SMARTA  mål och få med dig strategierna som gör att du faktiskt når dem

Nästa steg är att sälja in dig själv till din omgivning så att du får hjälp att nå dina mål. Men ingen kommer kunna hjälpa dig förrän du själv vet vart du vill. Det vore som att fråga någon du möter på vandringsleden om hjälp med vägen fast du inte vet vart du ska.

Men nu – dags för action – du kommer stöta på massor av människor i oväntade och planerade situationer som kommer kunna vara personen som öppnar nyckeln till framtiden du drömmer om.

Träna på din hisspitch – 60 sekunder att göra intryck

Presentera dig på 60 sekunder. Låtsas att du är instängd med en person i en hiss, den här personen är inte vem som helst utan en person som kan hjälpa dig med sitt kontaktnät att nå drömjobbet eller positionen du vill ha, – hissturen tar 60 sekunder och på den tiden ska du hinna göra intryck och avtryck som ska få personen att veta vem du är och vad eller vart du vill. På så sätt skapar du att andra människor blir en ambassadör för dig och kan hjälpa dig vidare i livet dit du vill.

Svara på dessa frågor:

  • Vem är du?
  • Vad kan du?
  • Vilka erfarenheter har du med dig?
  • Vad vill du?

Fokusera på hur du kan hjälpa andra och inte hur de kan hjälpa dig. Alltså du behöver ju berätta om dig själv och din bakgrund, men missta dig inte här, du måste fortfarande berätta vad du vill och hur du kan bidra till succé för de som ”släpper in dig”. Det måste finnas en klar och tydlig koppling i din historia. Se till att få med NU (vad gör dig relevant, vem är du), DÅ (erfarenheter) och SEN (vad vill du bidra med).

Skriv ned din hisspitch på ett papper tills du får med allt som du vill berätta. Sedan skriver du om den så konkret och kortfattat du bara kan. När du är nöjd med vad som står på ditt papper, läs det högt för dig själv och hör hur din presentation låter. Är det ord som känns bekväma att prata för dig? När du är nöjd med vad du ska säga så öva framför spegeln att säga det om och om och om igen så att du kan sälja in dig själv även om någon väcker dig i sömnen.

Sedan anmäler du dig till alla mingel, nätverksträffar och pitchmöten du kan bara för att få lite verklighetsträning.

Stort, varmt lycka till!

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara