Längs med vandringsleden kan du hitta sådant som är ätbart. Att ha kunskap om vilka växter som är ätbara kan vara livsavgörande om du skulle hamna i en överlevnadssituation men kommer alltid väl till pass för att kunna imponera på vandringskamraterna eller sätta lite extra guldkant på turen.

18 vanliga växter du kan äta eller använda som medicin

Vanliga växter som ger gott om näringsämnen och som har kolhydratrika rötter är de du i första hand ska prioritera at lära dig. Sedan finns ett stort skafferi ute i naturen av ätliga växter, bär och svamp.

16 växter du kan äta

 1. Björk: På våren är bladen rika på c-vitamin och kan ätas som de är eller kokas. Saven är rik på kolhydrater.
 2. Hundkex: (Stor risk att blandas ihop med liknande men giftiga vxterna odört och vildpersilja) Ha inte med pga onödigt.
 3. Kaveldun: Växer i diken och sjöar. Ät den kolhydratrika märgen i roten.
 4. Kärleksört: Köttiga, ätbara blad som är rika på vatten vilket kan vara värdefullt om du är utan vatten. Roten smakar lite nötigt och du behöver äta rötter från 15 plantor om du ska täcka dagsbehovet av kolhydrater.
 5. Maskros: Kolhydratrika rötter som du hackar fram. På våren kan du äta de bladen som är rika på c.vitamin.
 6. Mjölkört: Kallas rallarrosor och finns ofta på kalhyggen eller längs väggrenar. Rosta och urlaka rotstocken och ta bort den beska mittsträngen från den så har du kolhydratrikt att äta. Skotten kan du koka soppa av och bladen blir goda som te.
 7. Tall:Gör te av barren, det blir gott och rikt på c-vitamin och kolhydrater.
 8. Ullig kardborre: Roten är rik på kolhydrater och äts färsk eller kokt.
 9. Vass: Rotstocken innehåller kolhydrater och sockerarter som kroppen enkelt tar upp. Ät färsk eller koka den- drick kokvattnet eller tugga ur alt det söta från roten men spotta ut fibrerna.
 10. Lavar: Lavar består av en svamp och en alg som samarbetar. De växer på stenar, stubbar och i träd och innehåller både kolhydrater och fibrer. Flera lavar behöver lakas ur innan de är ätbara.
 11. En: Bären används som smaksättning. Barren kokas te av. Grenar och tvättade rötter kan du koka och dricka avkoket av för kolhydrater. Träet är bra för finsnickerier och som tändmaterial till elden.
 12. Gran: Använd barren till att koka te, speciellt granskotten är goda i te men de kan också ätas som de är på våren. Innehåller mycket c-vitamin. Granrötter är bra att använda till att laga utrustning, göra fiskelina. Det torra sprakande kråkriset underst på granen passar bar till att tända eld.
 13. Harsyra: Klöverliknande växt med en god syrlig smak (som beror på oxalsyra), innehåller viss vitamin c.
 14. Kvickrot: Ett väldigt vanligt ogräs som smakar gott och är rikt på kolhydrater. Roten kan ätas färsk men allra godast är den om du kokar den eftersom du då får en sockerrik, sirapsliknande lag och om du rostar roten har du bra ersättning för kaffe!!!
 15. Nypon: Ät frukterna och kom ihåg att även de svarta frukterna på vintern kan ätas. Mycket rika på c-vitamin Kärna ur dem och koka i 15 minuter. Du behöver äta 300 st för att täcka dagsbehovet av kolhydrater eller 10 st för att täcka c-vitaminbehovet.
 16. Stensöta: Smakar sött och lite lakritsaktigt och passar väldigt bra att blanda med beska lavar. Enda ätliga ormbunken.

3 hjälpsamma medicinalväxter

Det finns växter som kan lindra sjukdomar eller göra tillvaron på leden lite godare. 

 1. Sälg: Barken på sälgen har febernedsättande funktion. Koka 2 dl bark i 3 dl vatten under 20 minuter. Drick fem gånger om dagen.
 2. Skägglav: Den gulaktiga skägglaven har antibiotisk effekt och kan användas som sårtvätt. Ta två stora nävar skägglav och fem deciliter vatten och koka i 30 minuter.
 3. Chaga: En svamp som växer på utsidan av björkträdstammar. Vanligtvis torkas den i bitar och används till att brygga te eller mals ned till pulver och läggs till i mat för hälsoeffekter som att stärka immunförsvaret, ämnesomsättningen och den är antibakteriell. Vissa säger att den kan användas istället för antibiotika.

Läs mer: Vildplockat – Nikki Sjölund

Utflykt: Ut i smålandsskogen på växtjakt

Skogen växer tätt, tätt och den är bitvis ogenomtränglig. Under mitt senaste besök till Johan i smålandsskogarna gick vi på en spännande vandring. Vandringens huvudsakliga syfte var att hitta ätliga växter, och det hittade vi också i massor. Jag provsmakade mig fram på turen mellan koda, tranbär, barr och stensöta. Vi såg också lavar, mossa och mycket annat som går att ha användning av vid matlagning. Skogen som växer söder om mellansverige är olik skogen jag är van vid.

IMG_8699[1] IMG_8674[1]

IMG_8668[1]

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara