Dagens utmaning i adventskalendern var just att hitta kyla, att känna kyla. Syftet var att utmana vintern. Känna elementen. Vara nära livet. Det tar fem sekunder varje dag och kan förändra hela livet.

Jag älskar att gå barfota. Känna kontakt med underlaget under fötterna. Sand mellan tårna. Mjuka väl ingådda träplankor sedan generationer. Snö. Det låter kanske lite konstigt, jag gick faktiskt och tänkte på det idag, jag är verkligen en badkruka av rang. Det här året som var ett av mannaminnets varmaste somrar så badade jag bara fyra gånger, totalt. En av dem var i oktober när det verkligen isade i kroppen. Men faktiskt njöt jag mer av det där badet som verkligen kändes som att det gav liv till hela kroppen mer än det kroppstempererade badet i somras.

Och jag lärde mig att det behöver inte vara så drastiskt, svårt eller komplicerat. Inte mer än att öppna fönstret varje morgon och känna vinterns isande kyla hälsa på en kort stund och väcka andarna till liv. Inte mer än att ta av vanten där ute på väg till bussen och lägga handen på en kall lyktstolpe några sekunder, låta handens värme smälta lite snö när bilen ändå ska borstas eller sticka ner handen vid strandkanten och känna på vattnet eller isen. Alla de här små, små sakerna tar ju bara några få sekunder av dagen, men för mig händer något viktigt i kroppen när jag känner naturen. Den saktar ner. Hittar hem. Annat känns oviktigt. Jag prioriterar bättre. Andas lite djupare ner i lungorna. Så jag vill tro att i det lilla, lilla finns de stora potentialen till förbättring av hela livet. Till balans och till att fokusera energin i rätt riktning.

Jag har börjat göra det där med fönstret sedan någon månad tillbaka. Minns hur min mormor alltid hängde ut täcket på vädring varje morgon. Jag är lite för lat för att rumstrera om hela sovrummet. Men när jag ändå ska dra upp persiennerna och väcka dagen till sovrummet så passar jag på att öppna fönstret. Ta tre djupa andetag. Själen känns lite lättare. Jag har kommit i direkt kontakt med vädret för dagen och årstiden. Och sovrummet får fräscha till sig lite. Sen går jag och brygger syndigt mycket kaffe.

5 Iskalla minnen på Vandringsbloggen – Isvak och kallbad


Jag åkte till Finland och badade isvak iklädd tovad ullmössa och woolpowerunderställ. Avslutade med rökbastu vid vattnet. Folk som isbadar säger så galet klyschiga saker som att det ska ge långt liv, att det blir beroendeframkallande och så vidare. Den helgen badade jag säkert fyra gånger. Det var så skönt för kroppen. Kylan. Värmen. Kontrasten.


I höstas åkte jag till Båstad och simmade med sälar vid Skansen Kallbadhus. Minns den där måndagsmorgonen så väl, för den sommaren som var så varm gick jag runt lite som i ett töcken som aldrig släppte. Men här, med de kalla fotstegen ner till vattnet och hösthavet som omslöt varje millimeter av kroppen de där långa sekunderna under vattnet. Då vaknade kroppen igen. Det var viktigt.


Ett annat isigt minne kommer från min roadtrip till Ishotellet i Jukkasjärvi och en kväll på isbaren med apelsinjuice serverad i isklump. En dag är min dröm att faktiskt sova över där. Då är det verkligen friskt, va?


Vackra Västerås i solnedgången. Bilden tog jag första gången jag på riktigt testade det här med långfärdsskridskor. Med fruset hår av alla häftiga utandningar och småpanik för att fastna i någon utav de stora sprickorna lyckades jag ta mig runt det fina upplogade spåret utan att behöva äta snö. Tjohoo.


Jag minns året när jag snöskovandrade och vintertältade fyra dygn på Höga Kusten. Det var norrsken på himlen under kvällarna, pulshöjande uppförsbackar på dagarna och magiska utsikter som belöning. Vissa platser och tillfällen kommer vara kvar för långt framöver. De där äventyren som stack lite utanför det vanliga.

För mig är just det charmen. Att hitta det där lilla i vardagen och sedan mellan varven drömma till något som utmanar kroppen och hjärnan. Som sätter allt på spel, som är lite utanför komfortzonen.

Hur har du utmanat dig med kylan? Känner du dig bekväm utomhus alla årstider? Har du något knep för att verkligen känna årstiderna skifta? Kommentera gärna och dela dina bästa minnen på #stressfrijul #vandringsbloggen!

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara