Dagens kalenderlucka handlar om att hjälpa någon som behöver det. 

En av människans allra starkaste drivkrafter är tillhörighet till en grupp, att vara accepterad och inkluderad i gemenskapen med andra. Att be någon annan om hjälp är ju att få någon annan att känna sig just behövd, inkluderad och det är en gemenskap.

Idag har jag funderat mycket på det här med att hjälpa andra. Det ger mig en känsla av att vara behövd men också finns där alltid en malande tanke – att tänk om jag klampar i klaveret nu, människan jag vill hjälpa kanske klarar sig själv och tar illa upp?

En enkel fråga som ”Vad kan jag hjälpa dig med?” kan kanske vara det absolut viktigaste vi människor kan ställa till varandra. Självklart ska jag som frågar mäkta med att hantera svaret, oavsett vad svaret blir. Men jag minns det så otroligt väl när jag själv fick en sådan öppen fråga från en kamrat som helt ärligt och hjärtligt frågade rakt ut – vad kan jag bäst hjälpa dig med. Och från det kunde jag tänka efter vad som jag behövde hjälp med där och då och tillsammans kunde vi lösa det. Så den här frågan den tar jag med mig och den skickar jag vidare till dig att själv skicka vidare till andra. Den kan ställas till en kollega, vän, kompis eller familjemedlem. Det fina med en sådan fråga är att den säger så mycket i det osagda. Frågan säger ”Jag ser dig”, frågan säger ”Jag finns här” och frågan säger ”Jag bryr mig”. Samtidigt är frågan aktiv. Den har action i sig. Den lovar om möjligt en förändring med gemensam kraft. Och det fina är att det är helt upp till den som tar emot frågan att göra någonting värdefullt av den. 

Jag minns en utav de mest själviska saker jag gjort i mitt liv. Det var att ställa upp som mattehjälp en termin på Röda Korset. Varje vecka åkte jag till en mellanstadieklass och hjälpte elever att göra läxor. Alla stannade de kvar efter skolan och räknade matte eftersom de riskerade att inte klara nationella provet, Då kände jag att jag kunde bidra med min kunskap. Jag kände att jag hjälpte barnen skapa förutsättningar för sin egen framtid. Lärarna delade apelsinklyftor och chokladkakor. Vi mätte decilitermått med stålmått och vattenkaraffer. Ibland gick det upp ett ljus hos någon utav eleverna. Ibland ville de bara resonera kring tal om de resonerat rätt när de räknat. Jag kunde finnas med mina öron och bara lyssna. Bekräfta. Finnas till.

Så kanske är den här osjälviska gärningen att hjälpa andra bland det mest själviska som finns. Men när det faktiskt hjälper någon annan till något bättre, till gemenskap, till mindre stress eller mer glädje. Då är det ju bara win win så det sjunger om det.

Vad har du gjort idag eller tidigare för att hjälpa andra? Tycker du att det är roligt att hjälpa andra? Mår du bra av att hjälpa andra? Dela gärna med dig här i kommentarsfältet eller via #stressfrijul #vandringsbloggen

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara