Längs med snirkliga vägar genom ett idylliskt landskap åkte jag i helgen till havet i Stockholms ytterskärgård i höjd med Nynäshamn till en plats som heter Stenstrand. Det är en plats som jag snabbt adopterade till mitt hjärta för den rustika miljön, de mustiga kontrasterna i färgerna mellan klippor, hav och långa stenstränder. Det är en av Sveriges bästa surfstränder och en blåsig dag som den här lockade ut många glada. våtdräktsklädda människor till havet. Små tält uppställda i skydd av skogsbrynet. Och de rytande vindarna omfamnade av segel i horisonten.

Läs mer: Ören – Här möts himmel och hav 

Här stog jag länge, länge och såg vågorna rulla in mot strandkanten. Räknade maneter. Kände det kalla vattnet mot fingrarna.

Kartan över reservatets havssträcka ser lite ut som en schweizerost för hela kustlinjen är uppstyckad med privata markägare som mer eller mindre hotfullt försöker hålla sin strand fri från besökare. Röda varningsskyltar. Taggtråd. Säkerhetsövervakning. Allemansrätten gäller inom naturreservatet och besökare uppmanas att respektera den privata marken. Speciellt sommartid uppstår konflikter på gränserna mellan reservat och privat mark.

Jag har inte tidigare stött på ett reservat där det är så tydlig konflikt mellan det allmänna och privata och det slog mig hur självklart jag själv tycker att det är att inte störa, förstöra och lämna spår. Jag gissar att det är överträdelser av större massor som triggar fram sådana här skyltinfernon.

Här är en av de sydvästligaste utposterna i södertörn vilket gör att det finns massor med flyttfåglar att spana på här under hösten innan flockarna ger sig av på sin färd över öppet hav. Från strandkanten går det att skymta Landsorts Fyr på håll.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Instämmer, en underbar strand med hav och vind. Så avkopplande att sitta i lä och titta hur kitesurfarna tar sig av vinden ?

  2. Pingback: Dagsutflykt: Torö i Stockholms skärgård - Vandringsbloggen

Kommentera

Spara