Första dagen på Nordic Bloggers Experience, NBEFinland, började med att upptäcka Helsingfors och checka in på hotellet. Under en veckas tid kommer jag att upptäcka finska traditioner – mat, kultur och naturupplevelser – och sedan avslutar jag veckan med några dagars konferens. 

På tåget från flygplatsen förvånades jag över hur smidigt det är att turista i Finland som svensk. Alla skyltar finns på både finländska och Svenska och många förstår eller pratar lite svenska av de som bor här. Det är till och med så att de flesta adresserna och gatunamnen verkar finnas på svenska – för stationerna på bussen har först ett finskt namn och sedan kommer den svenska motsvarigheten. Vad det här beror på måste jag leta vidare efter, men det är lätt att känna sig som hemma.

Det BÄSTA och då menar jag bästa, bästa med Finland är att Fazer bor där. Jag hade ett litet svagt ögonblick på flygplatsen idag när jag argumenterade länge och väl med flygplatspersonalen. För så här ligger det till – Fazerfabriken ligger superdupernära flygplatsen där jag landade, MEN det går inte kollektivtraffik raka vägen – så i praktiken är man tvungen att åka en vild blandning av bussar under ca en timmes tid för att sedan behöva bli godkänd att ta sig in till Visitor Center vilket man tydligen inte kan göra oanmäld. Så summan av kardemumman, jag var SÅ nära att få möta Fazer IRL men med anledning av min jättebaotaryggsäck på ryggen och tunga väska med arbetsprylar och faktumet att jag inte föranmält mitt besök så får det vänta till nästa gång. I’ll be back. Men gissa då HUR glad jag blev av att komma till hotellrummet och hitta en liten hög med Fazerchoklad. Jag och finland förstår varandra.

Utsikt från fönstret på rummet.

Hotellets restaurang var helt tom när jag kom ner för att äta en sen lunch. Så inte mindre än tre personer i pesonalen såg till att jag fick bästa möjliga service under tiden. Från beställning till servering och betalning. En hällde upp vatten medan en annan kom med menyn och en tredje gick ut i baren för att förbereda kaffet jag beställt efter maten. Maten serverades på tunga tallrikar och underläggen var i läder med stämpel på. Det rustika och genuina som också avspeglades i menyn. Honungsmarinerad kyckling med sötpotatis och surdegsbröd.

Redo för nya äventyr som väntar imorgon.

På takvåningen på hotellet går det att bada med utsikt över hela stadens glittrande ljus på sikt. 16 våningar upp är där magin händer – och där finns också ett komprimerat gym för den träningssugna och en bar för den som vill socialisera lite mer väldressat.

Frukost

Det här är en typisk finländsk frukostspecialité som kallas Karjalanpirakka. Jag skule bäst beskriva den som en risfylld pirog.

Nu väntar tre dagar på vintertur i finska Lahti och sedan tre dagars konferens i Helsingfors tillsammans med 70 bloggare från 30 olika länder runt om i världen. Det ska bli så otroligt roligt att både upptäcka mer utav finland där jag aldrig varit tidigar men såklart också att få prata mer med andra äventyrsälskande resbloggare. Följ uppdateringar på Instagram, Facebook och Twitter så länge så kommer det några rapporter här på bloggen franmöver. Allt gott!

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Vad roligt att höra att du trivs i Finland! Orsaken till att det finns så mycket svenska här är att massor (okej, ca 6%) av Finlands befolkning har svenska som modersmål. Det är ett av våra nationalspråk. I staden var jag bor, Raseborg, är majoriteten svenskspråkiga och gatuskyltarna är faktiskt först på svenska, sen på finska. Här går allt på svenska, om finska om man vill. Kommer du till Finland igen någongång är jag gärna en lokal guide åt dig 🙂

    • Hej Nora, åh tak snälla för att du upplyser mig. Blev så himla gladöverraskad 😀 Och vore jättekul med lokalguide, är så sugen på att komma tillbaka och uppleva mera. 😀 Tack och KRAM

Kommentera

Spara