Jag vet inte vart jag läste det – men du har ungefär 60 sekunder  på dig att göra intryck på en annan, okänd människa. Idag vill jag lyfta frågan om kläder och klädsel – oavsett om du är egenföretagare eller har ett jobb med färdig klädpolicy så kan det vara till stor hjälp karriärmässigt att tänka över sådana här saker.

Helt omedvetet går vi och gör antaganden om varandra hela tiden. Helt och hållet baserat på vad andra människor vi möter utstrålar. på bussen, de vi möter på stan, går förbi på arbetsplatsen eller står bakom i kön på mataffären. Alla detaljer bildar en helhet: hållning, fysik, val av kläder, utstrålning. Du kan se när en person är fritidsklädd iklädd yogabyxor och en broccoli under armen på mataffären. Någon som pratar i headset, iklädd kostym och går med bestämda steg är antagligen på jobbet. Vi kan lista ut ganska mycket om personer vi möter. Men hur stir del av sanningen är det?

Jag minns väldigt väl när jag gick i butiker här hemma i stan iklädd Filippa K kostym, glänsande svarta skor och högblank läderväska till datorn. Butikspersonal hälsade mig välkommen, jag blev trevligt informerad att personalen fanns tillgänglig om jag skulle ha några frågor eller behövde hjälp. När jag sedan började klä mig mer passande för min nya tillvaro som egenföretagare och upptäckare, med svarta jeans och ulltröja tillsammans med sneakers så märkte jag direkt skillnad. Jag fick gå och leta efter personal att fråga om hjälp. Det var inte längre lika vanligt att glatt bli hejad på. Men så strålar jag inte heller ut samma sak som tidigare. Vad blev det för skillnad? Vad antar butikspersonalen om min köpbenägenhet baserad på jeans eller kostymbyxor?

Vad har du på dig och vad säger kläderna om dig?

Alla detaljer du bär avslöjar något om dig. Se till att lämna avtryck på ett medvetet sätt. Vi kommunicerar något hela tiden oavsett om vi är medvetna om det eller inte. För att du ska nå fram till andra människor kan du hjälpa dig själv på traven genom att hjälpa de du möter på tarven genom att klä dig och bete dig på ett vis som får dem att placera dig i ”rätt fack” direkt.

Studera exempelvis melodifestivalen.  Låtskrivarna är nästan undantagslöst svartklädda från topp till tå. Artisterna är istället färgglada och glittriga från topp till tå.

Jag ska ge tre exempel på mina kläder:

Stora Influencerpriset. Jag och Emelie togs emot uppe på scenen och kvällen firades med  stor gala. Jag har på mig en fin klänning med blomsterbroderier och jag har valt en nyans av blå som bäst kan liknas vid en natthimmel. På fötterna har jag kängor och glittriga sockor och  håret har en uppsättning full av flätor som slingrar sig runt huvudet. Smycken med läderdetaljer, ett glittrigt pannband och så möts naturen, med minnen med galaglamour.  Att komma upp med tyllklänning och höga klackskor hade inte gjort jobbet. Foto: Malin Göransson
Vardag i stan och jag ska sitta och jobba och ha möten under dagen. Här Är jag klädd från topp till tå i svart så när som på en tuffare bomberjacka i mörkt grön. Runt halsen har jag ett smycke som en lokal designer tagit fram med nära känsla för natur och hållbarhet.
Nomineringsmingel och bubbel tillsammans med företagare i Västmanland. Tillsammans med Handelskammaren, Almia och Västerås Stad. Jag är festligt klädd med guldiga smycken men du känner igen mina dova skogsliga toner på lång väg. Örhängena är tillverkade av jämtlandsvarumärke och klockan är av ett friluftsvarumärke. Inget av det är av ett misstag.

Hur klär du dig vid olika tillfällen? Har du en stark strategi? Är du fri att välja själv eller har du strikta uttalade eller outtalade koder?

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara