Att vandra från stuga till stuga har blivit allt mer populärt. Det är ett bra sätt för vandrare att kunna ta sig ut i härliga vandringsmiljöer utan att behöva bära tung packning. Både friluftskök och tält kan lämnas hemma och du kan istället fokusera på att njuta utav utsikterna du tagit dig till. Det

Du kan hitta olika former av stugvandring över hela Sverige oavsett om du vandrar i skärgården, på fjället eller i låglandsterräng. Ett annat alternativ är också att boka en stuga du vill bo i och sedan göra dagsutflykter från den.

Lyssna: Stugvärden tipsar – så blir du perfekta gästen i fjällstugan

Några som verkligen är experter på stugvandring är Svenska Turistföreningen som har fjällstugor och boenden över hela landet. I fjällmiljön är de ofta utplacerade med ca 10 – 20 kilometers avstånd och du kan gå mellan en eller flera stugor innan du väljer att stanna för att övernatta. Många utav stugorna har möjlighet att handla eller tillaga mat, torka blöta kläder och sova gott på madrass.  Ofta kan du plocka ihop en lunchpåse från frukosten och fylla på termosen med varmt vatten så att du står dig tills du kommer fram till nästa stuga. Ibland finns vedeldad bastu och det är självklart så att alla som vistas i stugan hjälps åt med vad som kan behövas när det kommer till att bära ved och fylla på vatten. Finns stugvärdar på plats så hjälper de gärna till med sin lokala kännedom om området.

3 exempel på populära stugvandringar

1. Jämtlandstriangeln: Tre dagars vandring mellan Storulvån, Sylarna och Blåhammaren i vackra jämtlandsfjällen. Nås enkelt med kollektivtrafik till Storulvån.

2. Nikkaloukta – Abisko: Vandra 110 kilometer i Dag Hammarkjölds fotspår längs med Kungsleden och förbi mäktiga Kebnekaise. Sträckan är framröstad till en av världens vackraste vandringar och du kan sova i någon av fem stugor på vägen.

3. Grövelsjön: Upptäck den vilda och vackra naturen där vägen tar slut med dagsvandringar till fjälltoppar och vattenfall.

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

  1. Jenny L Svara

    Hej! Nu längtar jag till ny fjällvandring! Måste dock rätta en sak. Det är ju skillnad på de enkla fjällSTUGORNA med mindre service och fjällSTATIONERNA där det finns restaurang med frukostbuffe.

Kommentera

Spara