Första halvan av det här året klämde jag in 108 resdagar, så jag utnämner mig idag till allmän reseexpert. Bland hotellrum, bokningar, reseplanering, förberedelser, utrustning, packning, ryggsäckar, tält och äventyr är det lätt att tappa bort sig själv. Som jag skrivit om förut är det en underlig känsla, den av rotlöshet och att inte komma hem fast jag kommer hem.

Ändå. När jag är hemma sammanhängande perioder har jag bra rutiner för mat, träning, träffa kompisar och ha någotsånär balans i största allmänhet. Det blir oftast svårare med rutiner på resande fot. Därför har jag några saker som jag alltid försöker göra när jag är för att bortavarandet ska bli lite mer hemtrevligt.

Här är mina trick som jag alltid använder mig av när jag reser, för att få vart-som-helst att kännas mer som hemma.

  • Sköna kläder för kvällen. Jag har till exempel ett par stickade sockor som en kompis har hantverksslöjdat till mig. På utsidan av sockorna finns bokstäver fastsydda vid skaftslutet. Det står E P I C. De gör mig alltid glad och känns så fint att packa upp dem och ha på kvällen.
  • Bra mat. Jag letar alltid efter så vettig mat som möjligt. Finns det någon restaurang som säljer mer hemlagad mat? Eller finns det någon matbutik i närheten som har vad som behövs för att jag kan göra picknick av ute i naturen?
  • Håll tiderna. Jag försöker också leva så tidsmässigt lika som hemma. Lägger mig i rimlig tid och går upp medan det fortfarande räknas som morgon för att äta frukost. Ser sen till att försöka äta på ungefär samma tider som hemma. Att kunna hänga upp dagen på några hålltider gör att jag känner mig lugnare och tryggare, även om det förstås ibland är en utmaning med tanke på scheman och dagar som jag inte alltid kan styra över.
  • Packa upp väskan. Det här är något som jag fått jobba med. Främst på grund av bristande ork. Ofta har jag bara tyckt att det varit smidigast att ha alla grejer kvar i väskan eller ryggsäcken. Jag ska ju ändå vidare snart igen. Men sen tänkte jag om och började plocka ur kläderna, bre ut mig i rummet och på så sätt göra det mer till mitt. Nästa steg är (kanske) att våga hänga in saker i garderoben också. Det känns fortfarande konstigt att ”låna” någon annans hyllor för bara en eller två nätter.
  • Tända ljus. På kvällarna när jag kommer tillbaka till rummet är jag ofta alldeles utpumpad. Trött i både kropp och knopp efter äventyr och intryck. Då finner jag ro i att ta fram ett värmeljus ur ryggsäcken, ställa det på bordet (tänker förstås på brandsäkerheten), tända det och bara titta. Titta på hur luften leker med lågan, fångar upp den ibland och hur elden arbetar sig neråt veken.

Raggsockor stickade strumpor

Vilka är dina bästa tips för att skapa hemmakänsla på resa och för att känna dig hemma vart du än är?

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Hehe, det där med att packa upp är vi totalt olika på alltså. Inom en kvart på ett nytt hotellrum har jag packat upp ALLT! Jag vill liksom känna mig hemma och leka att jag bor där. 🙂

    Kram Lena

Kommentera

Spara