Följ med på en privat rundtur till ishotellet ICEHOTEL i Jukkasjärvi ungefär 20 mil ovanför polcirkeln. Jag fick smyga in sent på kvällen under påskafton och ta några bilder. Tidigare hade jag bara sett ishotellet på bilder från en sommarutställning som jag gick på för några år sedan. I anslutning till hotellet finns isbaren ICEBAR och en Iskyrka. Varje år sedan 80-talet samlas isskulptörer från hela världen för att påbörja arbetet med att bygga upp ishotellet. De 546 kreatörerna startar sitt arbete så snart snön börjar falla. Och varje år skapas ett nytt unikt hotell där varje konstnär sätter prägel på sitt rum. Isen kommer från Torne Älv och det färdiga hotellet besöks varje år av 50 000 gäster.

Välkommen till pelarsalen

Jag kliver in i pelarsalen genom en dörr klädd med renskinn och med ett handtag av trä.Takkronorna på hotellet är gjorda av sammanlagt 1000 iskristaller.

Kristallkrona och ägg

Kristallkrona i snötaket

Sov gott på ICEHOTEL

Ishotellet består av iskalla rum med totalt 150 bäddar och gästerna kan välja mellan att sova i någon av de konst- eller vintersviter som skapats eller lite enklare isrum där både säng och rummets dekor är helt gjorda av is.

Sov gott på Ishotellet
301 FRACTUS av Anja Kilian och Wolfgang-A. Luchow
Sova i ett Norrsken
315 CAIRN FOREST av Annie Hanauer, Matt Chan och Mei Chan
Elefanten i rummet

316 ELEPHANT IN THE ROOM av Anna Sofia Mååg
Ishotellet Sova i kylan
301 FRACTUS av Anja Kilian och Wolfgang-A. Luchow
ICE HOTEL LIve your time
318 LIVE YOUR TIME av José Carlos Cabello Millán och Javier Alvaro Collomino Matassa

Stort tack till ICEHOTEL som med kort varsel gav mig presspass för att få titta på det fantastiska konstverk hela hotellet är.

ladda ned

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Ishotellet är nog ett av mina drömresmål i Sverige! Jag har varit i Jukkasjärvi på sommaren, men då fanns det ju inget ishotell 😉

    • Åh, nej men det är ju så fantastiskt att stå där inne och veta att det inte fanns för ett halvår sedan och inte kommer finnas om ett halvår igen. Jag var på sommarutställningen för några år sedan och då fick man se hur isblocken blev till, se bilder från monteringen av hotellet och lite annat. Bara det tyckte jag var en upplevelse i sig. Men såklart ojämförbart med det faktiska hotellet.

Kommentera

Spara