Jon Krakauer är en amerikansk författare och bergsklättrare. Han skriver böcker och tidningsartiklar om friluftsliv och bergsklättring. Under 1996 publicerade han boken Into the wild som i flera år låg på bästsäljarlistorna. Drygt tio år senare filmatiserades boken och historien om Chris McCandless vandring nådde en ännu bredare publik.

Boken Into The Wild handlar om Christopher McCandless, en ung amerikansk man från en välbärgad familj som bestämmer sig för att skänka alla sina pengar till välgörenhet när han tar examen från College. Christopher döper om sig, säger upp kontakten med sin familj och beger sig till den amerikanska västern där han påbörjar en lång vandring med önskan om att söka lyckan bortom det materiella. I boken får man följa Christopher på hans vandring i vildmarken och de människor han på olika sätt möter på vägen. Christopher McCandles hittades utsvulten i en amerikansk nationalpark drygt två år efter att han begett sig iväg hemifrån.

Into the Wild – En bok baserad på verkliga händelser

Jon Krakauer är författare till boken Into the wild. I artikeln How Chris McCandles Died, publicerad i New Yorker, beskriver Jon Krakauer mysteriumet kring hur Christopher faktiskt dog. För Jon var det länge pusselbitar kring Christophers död som inte gick att få ihop. Uppenbarligen hade Chris dött av svält, det var inga tvivel om den saken. Det som var förbryllande var de anteckningar som Chris lämnade efter sig – anteckningar om den föda han ätit gick inte ihop med det faktum att han faktiskt dog. Enligt all logik borde mängden växter han åt i vildmarken ha hållit honom vid liv, men dagboksanteckningarna visade att han blev svagare och svagare. Christopher McCandless hade inte styrka nog att vandra hem i den krävande terrängen och dog därför i nationalparken.

How Chris McCandless Died – Mysteriet kring Chris död

I artikeln diskuteras växters ätlighet i allmänhet och hur växter som kan vara väldigt lika varandra ändå kan innebära skillnaden mellan liv och död om de förväxlas med varandra. Dock var McCandless kunnig inom området ätliga växter och de dagboksanteckningar han lämnade efter sig tillsammans med fotografier på insamlad mat visade att han visste vad han åt. Det blev därför intressant att titta mer specifikt på de ätliga växter han faktiskt åt. Experter har kommit fram till att den här speciella typen av växter, som kan vara ätliga och fullkomligt ofarliga att äta vid normala förhållanden, kan förlama kroppen om de äts när personen är stressad, utövar fysiskt ansträngande aktiviteter eller är undernärd och har brist på kolhydrater. De hittade dessutom att det nervgift som bildas särskillt haft tendens att påverka män i åldern 15-25 och att det i princip är omöjligt att stoppa förloppet med döende neuroner när väl processen startat i kroppen.

”Considering that potentially crippling levels of ODAP are found in wild-potato seeds, and given the symptoms McCandless described and attributed to the wild-potato seeds he ate, there is ample reason to believe that McCandless contracted lathyrism from eating those seeds.”

Läs mer i New Yorkers artikel: How Chris McCandless Died by Jon Krakauer

IMG_7116

Författare Angeliqa

1 Kommentar

Kommentera

Spara