I de jämtländska skogarna jobbar Evelina Åslund för att fler ska få uppleva jakt, djur och natur. Med tydliga mål och med modet att våga välja bort energitjuvar har hon hela tiden rört sig framåt. Hon har även jobbat med konceptet Slow Adventure, där fokus ligger på lugn, harmoni, historia, lokal mat och lokala traditioner. Där människor får lära sig mer om naturen och de grundläggande kunskaper som påminner om vårt ursprung. 

Evelina, du lever verkligen ett liv nära naturen, berätta om din vardag!

– Jag jobbar som jaktarrangör och äger och driver ett företag sedan 9 år tillbaka. Familjen har sju hundar och tre av dessa är mina fågelhundar – tre settrar – som är mina bästa jaktkamrater och även arbetsredskap när jag jobbar. Hundarna kräver träning och omvårdnad året runt, så mycket av min vardag under både arbete och ledig tid består av att sköta om, konditionsträna och dressyrträna dem. Ute varje dag. Min högsäsong är kort och mycket intensiv, från mitten av augusti till slutet av februari. Under de månaderna har jag de senaste året haft upp till 100 gäster som jagat ripa, älg, skogsfågel, hjort och vildsvin. Några gäster tar jag hand om själv, andra tar mina guider hand om och några sköter sig själva. Förberedelserna inför jaktsäsongen är många. Det handlar om att färdigställa stugor både på fjället och skogen, se till att älgpass och rågångar är röjda och uppmärkta, upprätta kartor, inventera vilttillgång, se över och uppdatera utrustning, laga massor av mat, baka, handla.

Vilket är ditt mål?

– Jag har under de här åren, i både med- och motgångar fokuserat på att blir det ledande företaget inom jakt och hälsa. Mina yrkesval har styrts av det målet, både medvetet och omedvetet. I tuffa perioder, både ekonomiska och familjära, när jag börjat tvivla har jag snabbt sökt mig till platser och personer som ger mig energi. Jag har också lärt mig att våga undvika människor som tar dyrbar energi. Med tillit har jag alltid kommit tillbaka på banan igen. Det sista två åren jobbade jag med ett projekt som heter Slow Adventure, anställd av turismforskningsinstitutet Etour på Mittuniversitetet.

Vad det är Slow Adventure?

– Slow Adventure är benämningen på ett koncept av naturturism som innebär att man erbjuder besökare att uppleva och njuta av naturen på ett ”långsamt” sätt, för att verkligen kunna ta del av det som naturen ger dig i form av lugn, harmoni, historia, lokal mat och lokala traditioner. Ett Slow Adventure-koncept kan till exempel innebära kunskap som lär dig att leva och av och i naturen, göra en eld, laga mat ute, fiska, jaga, plocka ätliga växter och bär. Att komma närmare naturen är ett stort behov och intresse hos många människor i hela värden just nu. Många har glömt bort sitt ursprung, att vi en gång var jägare, samlare och fiskare och har ett behov att känna ett tydligare sammanhang, den känslan kan man stärka om man vistas i naturen.

Det finns en spännande historia om hur du och din man Roger förlovade er!

– Vi fann varandra på en grusväg i Vitvattnet i Jämtland. Man kan inte tro att det är sant, men precis så är det. En gemensam vän till oss hade en idé om att Roger och jag absolut skulle träffas. Hon hade en känsla av att vi  kunde klicka bra. Både jag och Roger levde ensamma och hade barn sedan tidigare. Jag bodde med min dotter i Jämtland och Roger bodde i Dalarna och Dalsland med sina söner. Efter vår första dejt på grusvägen – jag jobbade i skogen kring Vitvattnet och  Roger kom helt enkelt förbi där väg ner från fjället – tog det inte många månader innan Roger hade bestämt sig för att flytta upp till Jämtland för att ge oss en chans. Ett stort beslut. Då han är den modigaste man jag vet gjorde han slag i saken, sa upp sig från sitt jobb, hyrde ett hus i Jämtland och flyttade. På vinst och förlust gällande huruvida kärleken och känslorna skulle besvaras. För mig var det som en saga. En dröm. Jag hade träffat en riktig man. En man för mig.  Vi kände tidigt och starkt att vi var rätt för varandra. En solig eftermiddag ungefär ett år senare begav vi oss till Rogers favoritfjäll i Hotagen för en tältnatt. Det jag inte visste då var att han i sitt hjärta bar på en melodi med den vackraste text som han där på fjälltoppen i solnedgången sjöng för mig med en fråga om jag ville gifta mig med honom. Melodin och texten var skriven om mig och till mig. Svaret blev JA! Året därpå gifte vi oss på fjället med ett 80-tal nära och kära omkring oss. En av de mest fantastiska dagar i mitt liv.

Evelina Åslund jaktguide Wild Jämtland

Vilken är den viktigaste lärdomen du skulle vilja skicka med ditt 20-åriga du?

– Att inte ta livet på för stort allvar, se till att njuta mer av livet och våga göra fel. Säga att ingen är felfri och att du är på rätt väg med alla dina ambitioner, men påminna om att du duger precis som du är! Säga till den här unga tjejen att våga känna efter hur du mår och välkomna alla dina känslor. Gråt om du är ledsen, visa om du är arg, säg nej om nåt inte känns bra, tillåt dig att vila om du är trött och fortsätt älska livet och dig själv som du är. Jag skulle försöka få henne att inte ha så bråttom och träna på sitt tålamod, tala om för henne att det finns något som heter tankens kraft, som är oerhört stark. Få henne att våga prova det. Att viska till henne att det är skogen, fället och jakten som kommer att bli hennes livsnerv och kall vore lite som ett skämt just då, men innerst inne tror jag hon skulle kunna tänka sig det. Men just den tiden i livet var det bara killar, kompisar, disco, krogen, storstad, resor och shopping som var viktiga. Men var sak ska få ha sin tid.

Dela med dig av ett riktigt smultronställe för vandrare!

– Jag tycker bäst om att gå på fjället där det finns vidder. En favoritvandring jag gjort flera gånger är att gå från Torkilstöten i mitt älskade Ljungdalen upp till Helags fjällstation. Man kan förslagsvis gå via Pilgrimsleden upp till Helags för att sedan gå den vanliga leden via Kesudalen tillbaka till Kläppen. På ditvägen passerar man en fin plats som heter ”Himmelsrasta” , en gammal samisk boplats. Vid den platsen står man på viddernas tak och känner att lungorna får dubbel storlek, vackert!  Väl framme på Helags Fjällstation kan man duscha och basta och äta en tre-rätter middag, dricka ett glas vin och sova i sköna sängar. Eller sova i sitt eget tält med egen medhavd matsäck. Båda alternativen har sin charm.

Evelina Åslund jaktguide Wild Jämtland Evelina Åslund jaktguide Wild Jämtland

Läs mer #1:  Evelina Åslund finns på joyevent.se . Följ henne på Instagram, @joyevent_huntandhealth, eller Facebook, JoyEvent, Hunt and Health.

Läs mer #2: Jag hälsade på hos Evelina och Roger och spanade efter björnar eller lyssna på när jag intervjuade Roger i Vandringspodden.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara