• Etapp: Sylarna – Blåhammaren
 • Längd: 19 kilometer
 • Beräknad vandringstid: 6-7 timmar

Andra dagens vandring längs med Jämtlandstriangeln började med vandring i nedförsbacke i bra tempo, kulminerade i en av de mäktigaste oväder jag varit med om längs med en vandringsled och avslutades med en riktigt långdragen uppförsbacke och trerättersmiddag på Blåhammarens Fjällstation. Följ med på en minst sagt händelserik dag ute på leden.

Vandring mellan Sylarna och Storulvån

Fjällorkide

Igår tipsade Anders om Kung Karls Spira som växte på fjället i stora antal – och hur jag än satt där vid bordet och försökte komma på om jag hade gått förbi den så stod det bara still i huvudet. Sedan idag när jag gick med ”orkidé-glasögon” på mig så såg jag ju att det faktiskt stämde. De gula klockorna med lite isprängd färg av lila växte längs med vandringsleden. Jag kastade mig ned i gräset och lade mig tvärs över ledspången för att fånga den här skönheten.

Free Hugs 1 km - Sylarna

Martin Olsson och Louise Forslycke Garberg

”Free hugs 1 km” sade skylten och Martin och Louise passade på att utnyttja chansen till lite ömhetsbetygelser. Jag gick och höll utkik efter vad som skulle hända efter en kilometer – skulle det sitta någon kramsjuk person där? Såg inga tecken på det – så nu fortsätter jag undra, varför sitter skylten där? Rent motivationssyfte för att lätta upp stegen i uppförsbacken?

Raststuga

Här stannade vi till och pratade ryggsäckar, vandring och gemensamma bekanta. Tänk att fjällvärlden är så liten att det känns som en stor familj som är ute och går tillsammans. Någon kilometer efter den här bilden togs satte vi oss ned för att göra kaffepaus men ångrade oss ganska snart när vi bokstavligt talat såg hur det rullade in bäcksvarta moln emot oss. På bara timmar gick vi från klart solsken till mulet – men de regnridåer som nu rasade mot oss rörde sig så snabbt och obönhörligt att vi blev snabba upp på fötterna för att hinna ta oss fram till Fjällstugan.Utanför fjällstationen står Sveriges enda landfyr som faktiskt rädat livet på vandrare när det varit sträng blåst och kyla på fjället.

P1080871

Vandring Jämtlandstriangeln

Att vandra tillsammans med två vildmarksguider lärde mig att ha ännu mer respekt för fjället och det nyckfulla vädret. Jag tycker det var så otroligt vackert och hade gärna stått kvar där och sett molnformationerna. Men att vara vandrare på ett fjäll när åskan kommer kan vara förknippat med livsfara. Det är svårt att inte vara den högsta punkten på ett mycket stort geografiskt avstånd. Så vi tog dubbelt så långa kliv dubbelt så ofta jämfört med tidigare och även om vi inte kom undan regnfallet helt så klarade vi oss oskadda till fjällstationen.

Middag Blåhammaren

Med bara 20 minuter till godo hann vi precis checka in oss på rummet i tid för att gå på Blåhammarens middag som inte liknar något jag sett på andra ställen. Med bara 20 minuter till godo hann vi precis checka in oss på rummet i tid för att gå på Blåhammarens middag som inte liknar något jag någonsin kunde fantisera om att bli serverad på en plats som bara är tillgänglig med helikopter eftersom det är för långt och otillgängligt från närmsta landsväg och därifrån soporna helst vandras tillbaka till civilisationen. Jag blev alllra gladast utav gemenskapen som skapades när alla vandrare satte sig ned och åt middag samma klockslag och att det var samling kring stora bord, inte ett bord för varje sällskap utan sällskap runt varje bord. Det var verklig pilgrimskänsla över detta att samlas, dela dagens strapatser tillsammans och äta i gemenskap.

Vilt Blåhammaren

Viltkött

Vi serverades först kantarellsoppa tillsammans med surdegsbröd som man kunde bre med fyra sorters smaksatt smör. Sedan åt vi älgstek med rödvinssås och potatis. Sist men inte minst kom det in en liten pajform med bärkompott toppad med mousse med smak av vit choklad och lime. Lördagen till ära firade vi vänskapen och en med bravur avklarad vandringsdag.

Tips vid Blåhammaren: 

 • Läs i de fina gamla gästböckerna
 • Besök Sveriges enda Landfyr utanför stugknuten
 • Njut av STF:s högst belägna Fjällstation
Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Sara i Åre Svara

  Blåhammaren är min favorit, jag brukar springa hit från Rundhögen (9 km enkel väg) och ser alltid renar på vägen. Det är ett perfekt lunchstopp innan man springer hem. När jag sprang hela Jämtlandstriangeln stannade jag här för bulle och mjölk. Sedan fick jag iof ont i magen när jag sprang vidare, men det var det värt. Klart den mysigaste fjällstationen! 🙂

  Någon dag vill jag bo kvar för att få uppleva den där middagen – och för att basta med det där fönstret ut mot fjället!

 2. Fin beskrivning och fina blommor, men just de där är nog spira av något slag – inte orkidé.

  • TACK för det – min florakunskap är minst sagt inte utvecklad på spira och orkidéfronten. Ska försöka luska fram vad detta är för sort så att jag kan rätta till det 🙂

Kommentera

Spara